Călătorie prin arta modernă și contemporană (14) – EUGENE HENRI PAUL GAUGUIN

Daca ati urmarit alaturi de noi calatoria prin arta modernă și contemporană, atunci stiti ca pana acum am vorbit despre Pierre-Auguste Renoir, Gustave CaillebotieFrederic BazilleBerthe MorisotEdouard ManetPaul CézanneEdgar DegasAlfred SisleyMary CassattGeorges SeuratArmand Guillaumin, Eva Gonzalez, Vincent van Gogh. Articolul de astazi il dedicam lui EUGENE HENRI PAUL GAUGUIN.

Paul Gauguin se naște la Paris in data de 7 iunie 1848. Mama sa era de origine peruana si franceza, iar tatăl sau jurnalist din Orleans. După evenimentele din 1848, tatăl pictorului decide sa-si duca familia in Peru, unde își dorea sa deschidă un ziar însă datorita unui eveniment nefast, acesta moare pe drum.

Mama rămâne in următorii ani pe o moșie a unui unchi unde își va creste copiii, urmând sa se întoarcă in Franța după 5 ani. Astfel, atunci cand Gauguin împlinește vârsta de 17 ani se va înrola in marina comerciala, iar in următorii 6 ani va naviga in jurul lumii. In 1867, mama sa moare si lasa unui om de afaceri tutela lui Paul, iar acesta ii oferă un post de agent de bursa.

Gustave Arosa, tutorele sau, bancher si colecționar de lucrări ale artiștilor impresioniști se pare ca a fost factorul care l-a direcționat către lumea artei. In această perioada se fac remarcate inclinațiile sale artistice si începe sa picteze si sa primească instruire artistica in cadrul unui studio privat. Gustave este si cel care ii va prezenta artistului pe Mette Sophie Gad, cea care ii devine soție si cu care va avea cinci copii.

Nașterea unei pasiuni este acum certa – artistul reușește in 1875 sa expună primul sau tablou in cadrul Salonului. Devine elevul lui Pissarro, participa la întâlnirile cu artiștii impresioniști in mod regulat, încercând sa înțeleagă si sa învețe cat mai mult din aceasta mișcare. In 1881 îl cunoaște pe Cezanne cu care se înțelege perfect si începe apropierea către natura si expunerea acesteia pe pânza, in stilul sau caracteristic si inconfundabil.

Cand in 1882 bursa franceza se prăbușea si Gauguin rămâne fără slujba, acesta vede o oportunitate in acest lucru si începe sa picteze zilnic. Incearcă sa-si întrețină si familia căutându-si slujbe, însă fără succes. In 1884 își muta familia in Danemarca – sotia sa dezaproba acest lucru. Tensiunile in cadrul familiei il vor face pe artist sa se mute in 1885 la Paris, împreună cu fiul sau cel mare.

Cu toate ca acumulase enorm din punct de vedere plastic, acest lucru nu-l ajuta sa-si îmbunătățească starea materiala si se apuca sa producă vase de ceramica. După iarna lui 1886 decide sa plece pe insula franceza din Caraibe – Martinica. Acolo începe sa trăiască cat mai simplu si se îndepărtează cat mai mult de tehnicile impresioniste, fiind marcat de viața exotica si expunând o viziune artistica cu elemente de primitivism.

La sfârșitul lunii octombrie 1888, Gauguin călătoreste la Arles, unde decide sa rămână cu Vincent van Gogh (parțial ca o favoare pentru fratele lui van Gogh, Theo). Firi tumultoase, au permanent discuții contradictorii, însă cu certitudine se vor poziționa ca postimpresioniști datorita tehnicilor de exprimare individuale si progresiste.

In 1891, Paul Gauguin visează la un atelier într-o zona exotica si alege Tahiti. Timp de patru ani pictează femei indigene cu care are si legături amoroase, însă este dezamăgit de imaginea „paradisului exotic” atât de căutat. Se întoarce in Franța pentru scurt timp, apoi revine in paradisul sau, insa viața precara îl aduce in pragul sinuciderii.

In septembrie 1899 se muta pe insula Hiva-Oa unde își construiește celebra „casa a plăcerilor”. Spera ca in acest loc sa găsească acel mediu sălbatic atât de necesar creației sale. Interesat de cultura si de tradiția non-occidentala, acesta folosește des elemente din arta egipteana, javaneza si japoneza.

In 1902, sifilisul in stare avansata ii scade mobilitatea si astfel este constrâns sa se rezume la desene si scriere. Toate aceste documente vor fi publicate după 1923 in celebrele memorii ale sale. A murit singur în „casa plăcerii” in anul 1903. Tot in acest an, galeria Vollard organizează o expoziție cu 50 de picturi si 20 de desen, iar salonul ii dedica o sala întreagă lucrărilor sale.

Influența lui Gauguin a fost imensă și variată. Unicitatea viziunii sale va inspira generații de artiști – simplificarea stilistica, liniile marcante, culorile vibrante, tehnicile noi, temele pline de exotism – toate acestea au deschis ușa către arta secolului XX.

Acest articol face parte din rubrica dedicata artei si artistilor, intitulata Călătorie prin arta modernă și contemporană. Cea care ne va fi ghid in aceasta lume este Raluca, care ne va impartasi mai multe din pasiunea ei pentru arta si frumos in general. 

Raluca este Artist și Curator independent cu specializări în Arta Moderna și contemporana; Fotografie si Fashion Design. Activitatea artistica și-o desfășoară în UK și România, iar de peste 7 ani participa la activități de voluntariat artistic și organizează cursuri de arta. Mai multe despre Raluca si proiectele ei puteti afla de pe paginile de Instagram Pal SuiContemporaryartcurator_palsui, pe pagina de Facebook Pal Sui Studio, precum si pe grupul de Facebook CONTEMPORARY ART

Pentru mai multe articole din aceasta categorie puteti urmari sectiunea Diverse CityFemme

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *