Călătorie prin arta modernă și contemporană (13) – VINCENT VAN GOGH

Daca ati urmarit alaturi de noi calatoria prin arta modernă și contemporană, atunci stiti ca pana acum am vorbit despre Pierre-Auguste Renoir,Gustave CaillebotieFrederic BazilleBerthe MorisotEdouard ManetPaul CézanneEdgar DegasAlfred SisleyMary CassattGeorges SeuratArmand Guillaumin, Evei Gonzalez. Articolul de astazi il dedicam lui Vincent van Gogh.

Ce poate sa fie mai plăcut decât sa vorbim despre Vincent van Gogh in mijlocul verii, el fiind pictorul căldurii si al luminii? Vincent van Gogh s-a născut la 30 martie 1853 în Zundert, un sat din provincia Brabantul de Nord. El a fost fiul cel mare al reverendului Theodorus van Gogh (1822 – 1885) și al Annei Cornelia Carbentus (1819 – 1907). Copiii familiei au fost Elisabeta, Anna, Wil, Theo si Cor.

Se știe puțin despre primii ani ai lui Vincent, era un copil liniștit fără a avea un talent artistic evident. Studiile arborelui sau duc pana la asocierea cu un mic oraș numit Goch= se pare ca făceau parte din nobilime, motiv pentru care blazonul familiei sale era o grinda împodobită cu trei trandafiri (semn ca făceau parte din zona meșteșugarilor constructori).

Familia nu pune un accent deosebit pe educație oferita acestuia. Astfel, la șaisprezece ani îl găsim lucrând într-o galerie de arta de la Haga la care unchiul sau era partener. Tot in aceasta galerie va lucra si fratele sau Theo câțiva ani mai târziu.

Prin 1873, dealerul de arta Goupil (partener la galerii) decide sa –l transfere la Londra, iar peste doi ani îl va trimite la Paris. Aceasta ultima perioada îl îndepărtează de meseria de dealer de arta si-l va apropia de religie, fapt care va atrage si demiterea din funcția ocupata.

Încearcă profesia de dascăl in Anglia, dar dezamăgit se întoarce in Olanda unde decide sa devina cleric ca si tatăl sau. Este perioada in care fanatismul își face loc in viața viitorului artist. Cu toate ca acest lucru nu este pe placul părinților, aceștia decid sa-l trimită la pregătire privata pentru a intra la universitate. Ajunge într-o regiune miniera a Belgiei unde începe sa propovăduiască si sa se identifice cu viața grea a minerilor. Aici pictează prima opera de succes Mâncătorii de cartofi, unde folosește tonuri închise.

Fratele sau Theo îl sfătuiește sa se apuce de pictat, aducându-i acestuia responsabilitatea pe care o va purta pana la sfârșitul artistului, ajutându-l permanent financiar din sumele câștigate ca dealer de arta la aceeași galeria unde si-a început cariera si Vincent.

Corespondenta cu fratele sau este uimitoare si imensa (peste 600 de scrisori) scrisa in trei limbi si va fi publicata de cumata sa in trei volume. La începutul acestui drum nimeni nu bănuia imensul sau talent, dar sa rămânem in această perioada in care Vincent decide sa studieze pentru a intra la academie, unde precum scrie destinul sau nu va sta decât noua luni.

Talentul sau se face remarcat însă repede, compoziție simpla, subiecte impresionante, armonie si un deosebit simt al culorii. Urmează o perioada in care decide sa se întoarcă in casa parintilor săi, unde își propune sa își dezvolte tehnicile perspectivei, anatomiei si fizionomiei. Pleacă la Haga in 1881, unde este implicat intr-un nou scandal datorat relației sale cu o prostituata Sien Hoornik. In acea perioada se îmbolnăvește de sifilis, boală netratata complet, care împreună cu epilepsia de care suferea si de un tratament incipient ii vor acutiza crizele si deci intreaga viață.

In 1885 se înscrie la academia din Anvers – nu a fost atras nici de această scoală, însă a rămas total îndrăgostit de imprimeurile japoneze. Anul următor pleacă la Paris la fratele sau – acolo este total cucerit de arta moderna. In special face cunoștință cu impresioniștii si anulează paleta întunecată care l-a însoțit in perioada olandeza si adopta culoarea, lumina. Aici își creează propriul stil atât de cunoscut astăzi.


Pleacă la Arles, in Provence, unde lumina soarelui inunda paleta sa – apar celebrele peisaje cu pomi fructiferi si câmpuri de grâu. Aici se naște celebru galben van Gogh; timp de cincisprezece luni pictează peste 200 de tablouri, iar Gauguin devine prietenul ideal. In ajunul Crăciunului, Vincent ia briciul si încearcă sa-si atace prietenul, dar acesta scapă fără a fi vătămat. Intre timp artistul își taie lobul urechii oferindu-i-l unei prostituate – din acesta drama rezulta si celebru tablou. Este varianta povestita câțiva ani mai târziu de către Gauguin, există si alte variante precum ca a fost un accident si nu atac, însă indiferent de poveste, artistul urmează sa se interneze. Se pare ca reușește sa se pună pe picioare, pictează foarte mult si are permisiunea de a se externa.

In 1889 intra ca pacient voluntar in azilul Siant Paul de Mausole – este o perioada cu puține lucrări executate in exterior, boala nu-i permitea sa lucreze în aer liber, putem însă observa ca intensitate culorilor începe sa se stingă. El încearcă sa se reabiliteze producând enorm de multe schițe si își perfecționează stilul. Din această perioada avem celebrii Iriși si Noapte Înstelată. Reușește sa expună cu ajutorul fratelui sau la Salon.

In 1890 pleacă spre zona mai nordica, iar in acest drum se oprește la familia fratelui sau unde depresia se face acut vizibila fiind obsedat de subiectul „eșecului”, cu toate ca avea un cerc mic de susținători si admiratori. Frica de a-si pierde capacitatea de a picta îl va face pe artist sa se adreseze unui doctor renumit al acelor vremuri cu care devine si prieten, iar timp de doua luni pictează continu aproximativ șaptezeci de tablouri.

Deziluziile sentimentale repetate, bolile de care suferea si tratamentele cu bromura de sodiu (există speculații ca si inhalarea sau înghițirea vopselurilor), plus consum mare de absint puteau fi factori de amplificare a nebuniei sale. Povestea morții sale oscilează si astăzi intre sinucidere si accident.

Ce este sigur din aceasta poveste este ca in data de 27 iulie 1890 pleacă sa picteze in natura. Mărturia doctorului sau si a soției acestuia este cum ca artistul s-a împușcat singur in stoma -, aceștia îl informează pe Theo care ajunge la Vincent in cel mai scurt timp.

Artistul făcuse deja complicații, iar Theo ii este alături când acesta moare in data de 29 iulie 1890. Cercetări recente aduc in fata noastră o noua varianta si anume ca acesta ar fi fost împușcat accidental de doi băieți, iar pentru a nu avea repercusiuni asupra viitorului acestora, artistul declara ca s-a împușcat singur. Elementul care susține aceasta teorie este unghiul glonțului. Funeraliile au loc a doua zi si a fost înconjurat de imense buchete si aranjamente de floarea soarelui, floarea sa preferata.

Moartea sa prematura la numai 37 de ani, precum si numărul mare de lucrări (peste 2000) ne fac sa ne întrebam: daca acest artist ar fi trăit mai mult, își câștiga si faima in timpul vieții? Patrimoniul cultural de o deosebita valoare a fost bine îngrijit de fratele sau Theo, cu toate ca si acesta moare la șase luni după artist. Soția sa, Johanna van Gogh-Bonger își dedica intriga viață pentru a ii fi recunoscuta opera comatului sau.

Astfel in 1914, cu faima asigurata, începe sa se ocupa si de publicarea corespondenței artistului. Atenția acordată asupra surselor scrise a făcut posibila reconstituirea vieții artistului, rămânând in continuare in studiu multe aspecte din viața acestuia.

Vincent van Gogh rămâne in istoria artelor, dar si in memoria colectiva, transpunându-ne in universul sau colorat si idilic in care lumina si culoarea inunda simțurile.

Acest articol face parte din rubrica dedicata artei si artistilor, intitulata Călătorie prin arta modernă și contemporană. Cea care ne va fi ghid in aceasta lume este Raluca, care ne va impartasi mai multe din pasiunea ei pentru arta si frumos in general. 

Raluca este Artist și Curator independent cu specializări în Arta Moderna și contemporana; Fotografie si Fashion Design. Activitatea artistica și-o desfășoară în UK și România, iar de peste 7 ani participa la activități de voluntariat artistic și organizează cursuri de arta. Mai multe despre Raluca si proiectele ei puteti afla de pe paginile de Instagram Pal SuiContemporaryartcurator_palsui, pe pagina de Facebook Pal Sui Studio, precum si pe grupul de Facebook CONTEMPORARY ART

Pentru mai multe articole din aceasta categorie puteti urmari sectiunea Diverse CityFemme.

Postari similare

One Reply to “Călătorie prin arta modernă și contemporană (13) – VINCENT VAN GOGH”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *