Daca ati urmarit alaturi de noi calatoria prin arta modernă și contemporană, atunci stiti ca pana acum am vorbit despre Pierre-Auguste Renoir, Gustave Caillebotie, Frederic Bazille si Berthe Morisot. Articolul de astazi il dedicam lui Edouard Manet.
Edouard Manet se naște pe 23 ianuarie 1832 la Paris, este fiul lui August Manet (șef de personal al Ministrului Justiției) și a lui Eugenie-Desiree Fournier. La vârsta de 7 ani devine elev la școala Canon Poiloup din Vaugirard unde studiază franceza și clasicii. Apoi în 1842 începe sa urmeze studiile gimnaziului Rollin pana în 1848. Tatăl său fiind un funcționar de rang înalt, își dorește ca fiul sau Edouard sa urmeze facultatea de drept.
Artistul nu a putut fi convins, iar în urma acestei dispute Edouard decide sa devină ucenic pilot pe o navă de transport. Se întoarce din această călătorie în 1848 și eșuează a doua oara la examenul naval.
În această situație părinții decid sa-l lase sa urmeze visul, acela de a deveni pictor. Pasul următor decide viitoarea cariera a marelui artist – devine elevul lui Couture (in perioada 1850-1856) si învăța tehnici picturale și de desen.
După această perioadă își deschide propriul studio. Tot prin 1856 pleaca într-o călătorie mai lunga, vizitând Olanda, Germania, Italia. Studiază și reproduce tablourile lui Titian de la Luvru, îl cunoaște pe Baudelaire și pictează la sugestia acestuia „Muzica in grădinile Tuileries“.
În 1883 se căsătorește cu Suzanne Leenhoff, olandeza care ii dăduse și lecții de pian și ii născuse copilul înaintea căsătoriei.
Lucrarea „Le dejuner sur l’herbe” ii va fi respinsa de către juriul de la „Salon”, asa ca decide să o expună la „Salon des Refuses”.
Nuditatea acestei lucrări sperie juriul dar și privitorii simpli, fiind cu mult în avans fața de gusturile și deschiderea estetică a societății.
În 1865, „Olympia provoacă nu unor scandal pe tema nudității iar în 1868 expune „Balconul” figura fetei spaniole fiind portretul pictoriței impresioniste Berthe Morisot, viitoarea sa cumnată. Este perioada în care meritele artistice încep să -i fie recunoscute.
În 1880 are o expoziție personala apreciată și mediatizată, dar este și anul debutului bolii sale. Pe 6 aprilie 1883 Manet este imobilizat la pat, cangrena evoluând rapid la piciorul stâng care ii va fi amputat. Moare la scurt timp și va fi înmormântat în cimitirul Passy.
Acest articol face parte din rubrica dedicata artei si artistilor, intitulata Călătorie prin arta modernă și contemporană. Cea care ne va fi ghid in aceasta lume este Raluca, care ne va impartasi mai multe din pasiunea ei pentru arta si frumos in general.
Raluca este Artist și Curator independent cu specializări în Arta Moderna și contemporana; Fotografie si Fashion Design. Activitatea artistica și-o desfășoară în UK și România, iar de peste 7 ani participa la activități de voluntariat artistic și organizează cursuri de arta. Mai multe despre Raluca si proiectele ei puteti afla de pe paginile de Instagram Pal Sui, Contemporaryartcurator_palsui, pe pagina de Facebook Pal Sui Studio, precum si pe grupul de Facebook CONTEMPORARY ART.
Pentru mai multe articole din aceasta categorie puteti urmari sectiunea Diverse CityFemme.
2 Replies to “Călătorie prin arta modernă și contemporană (5)”