Regele Mihai I si o lectie de jurnalism de calitate

Regele Mihai impreuna cu sotia sa Ana, in 1951

Ziua de 16 decembrie 2017 va ramane in istoria Romaniei drept ziua in care regele Mihai I a fost condus de mii de oameni pe ultimul drum, pana la Curtea de Arges, locul criptei familiei regale a Romaniei. Dar mai mult decat atat, din punctul meu de vedere, ziua de ieri va ramane in istoria jurnalismului drept ziua in care televiziunile din Romania au dat dovada de coloana vertebrala, de profesionalism, ridicand jurnalismul romanesc la rang de arta. 

Intr-un maraton de ore bune, toate televiziunile importante din Romania au dat informatii despre ceea ce se petrece, au prezentat persoanele care au venit la inmormantarea regelui Mihai (si au venit personalitati importante din toata lumea, reprezentati ai multor case regale si nu numai), au prezentat documentare, au pus faptele tanarului rege in context istoric, ne-au prezentat o bucata de istorie pe care multi nu o stiam sau o stiam prea putin.

Totul a avut un aer decent, de reculegere, de respect. Mii, zeci de mii de oameni in liniste, lacrimi, pareri de rau. Am urmarit mai bine de 6 ore de program de televiziune – PRO TV, Digi, TVR, Antena – si cu greu ma puteam hotari pe care dintre posturi sa raman, toate aveau lucruri importante de spus, toate prezentau lucruri interesante, toate au acoperit evenimentul intr-un mod remarcabil.

https://www.facebook.com/octavian.basoc/posts/1431146487007477?pnref=story

Momentele acestea ma fac mandra ca am terminat o facultate de jurnalism, mandra ca le stiu pe unele persoane care au acoperit evenimentul, mandra ca aceasta a fost dovada suprema ca in Romania se poate face jurnalism de calitate, fara cancan, fara rautati, fara a pangari memoria omului care nu mai este.

Regele Mihai (nascut pe 25 octombrie 1921) a decedat in data de 5 decembrie in Elvetia, la varsta de 96 de ani. Acesta a condus tara in doua perioade: 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 (dupa moartea bunicului sau Ferdinand, pentru ca tatal sau renuntase la tron si ramasese in strainatate) si intre 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947. Desi avea o varsta frageda, a luat decizia de a intoarce armele impotriva lui Hitler in cel de-al Doilea Razboi Mondial si a ajutat astfel la scurtarea razboiului cu circa 200 de zile.

Insa situatia politica mondiala, dominatia ruseasca si cresterea influentei comunistilor in Romania l-au fortat in cele din urma pe rege sa abdice si sa plece in exil, sub amenintarea ca sute de studenti vor fi ucisi daca nu semneaza actul respectiv. A revenit pentru prima data in Romania in 1992, cand o multime de oameni s-a strans in fata hotelului in care era cazat si unde regele Mihai a tinut un discurs ad-hoc. A incercat sa revina si in 1994, cand accesul i-a fost respins si s-a sugerat sa devina “persona non grata”.

sursa foto: PRO TV

Si presa internationala a acoperit pe larg subiectul, cu diverse articole precum:

Sursa foto principala: BBC News

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *