Călătorie prin arta modernă și contemporană (11) – ARMAND GUILLAUMIN

Daca ati urmarit alaturi de noi calatoria prin arta modernă și contemporană, atunci stiti ca pana acum am vorbit despre Pierre-Auguste Renoir,Gustave CaillebotieFrederic BazilleBerthe MorisotEdouard ManetPaul CézanneEdgar DegasAlfred SisleyMary Cassatt, Georges Seurat. Articolul de astazi il dedicam lui Armand Guillaumin.

Armand Guillaumin se naste pe 16 februarie 1841 la Paris, intr-un mic sat francez. Este trimis de familie la scoala Moulins, unde începe cursurile de desen încă de la o vârsta frageda. Minunatul peisaj care înconjură școala devine o adevărată sursă de inspirație pentru viitorul artist. Gama cromatica din această zona se va face simțită pe tot parcursul vieții sale. In 1854 se muta la Paris pentru a urma Académie Suisse, unde se împrieteneste-te cu Paul Cézanne și Camille Pissarro.

Renumitul artist francez a fost un membru de lungă durată al grupului impresionist recunoscut pentru peisajele sale îndrăznețe din suburbiile pariziene și sudul Franței. Chiar daca nu a ajuns niciodată atât de cunoscut ca cei doi artiști menționați mai sus, acesta are o influenta semnificativa asupra artei acestor pe tot parcursul vieții si prieteniei lor.

Dar, sa revenim la perioada tineretii artistului – acesta a muncit in diferite locuri, dar locul cel mai drag i-a fost intr-un magazin de jaluzele pe care le picta împreună cu prietenii săi la comanda clienților. Încă de la început face parte din cercul nou format, insa fiind unul dintre cei mai săraci este permanent nevoit sa muncească in paralel pentru a putea sa-si susțină pasiunea.

Astfel el se angajează intr-un post la Departamentul de Poduri si Cai Ferate, dar si in aceasta situație exploatează la maxim oportunitățile pictând permanent imagini din aceasta zona: bărbați care muncesc, barajele din jurul Senei. Mare parte din pictura sa a fost executata in stilul caracteristic al mișcării impresioniste, deci pictează foarte mult in aer liber devenind cel mai „colorat” pictor impresionist.

In 1863 expune împreună cu cei doi prieteni ai sa la „Salon des Refuses”. Acesta picta frecvent in compania celor doi, ba chiar a avut atelierul unul lângă altul in Paris. In această perioada Cezanne realizează singurele gravuri din cariera sa, sub influenta lui Guillaumin.

Guillaumin a fost membru al grupului Impresionist de la început și a participat la șase din cele opt expoziții impresioniste: 1874, 1877, 1880, 1881, 1882 și 1886. În 1886, Félix Fénéon (critic) l-a numit “colorist furios”, iar până în anii 1890 paleta sa devenise și mai îndrăzneață, mai puțin fidelă naturii. El a fost un Fauve un deceniu înainte de apariția fauvismului.

Intre 1870-1880 își dezvolta stilul matur si ușor de recunoscut. Abordarea sa estetica, compoziția picturala intensa, expunerea lumii in lucrările sale, toate vor rămâne o amprenta in istoria picturii universale.

In 1886 îl cunoaște pe Vicente van Gogh, cu care se împrietenește si pe care îl influențează pe plan cromatic pentru tot restul vieții. Aprecierea lui Vincent este revăzuta in scrisorile sale din perioada 1888-1890 către Guillaumin. Nu rămâne indiferent fata de tânără generație si își transformă studioul intr-un loc de întâlnire a acestora, astfel Gauguin, Signac si Seurat erau văzuți foarte des in decursul anilor 1890 in acest loc.

La scurt timp norocul ii surâde reușind sa câștige la loteria de stat o suma considerabila de 100.000 de franci, lucru care îl face sa renunțe la slujba sa guvernamentala si astfel poate picta liber, permițându-i să-și continue cercetările artistice cu mai multă libertate și autonomie față de interesul colecționarilor.

Remarcate pentru culorile lor intense, picturile lui Guillaumin sunt reprezentate în marile muzee din întreaga lume. Printre acestea se numără Musee d’Orsay (48 de lucrări) și Petit Palais (91 de lucrări) din Paris, Tate din Londra, muzee importante din Germania, Rusia, Olanda și Spania, Muzeul Metropolitan de Artă din New York, Galeria Națională de Artă din Washington DC, Institutul de Artă din Chicago și multe altele din S.U.A., Canada, Israel și Japonia. 

Pictorul si litograful francez, membru al grupului Impresionist, se stinge din viata in data de 26 iunie 1927 la Paris, lăsând in urma sa adevărate capodopere, picturi de o inegalabila frumusețe.

Acest articol face parte din rubrica dedicata artei si artistilor, intitulata Călătorie prin arta modernă și contemporană. Cea care ne va fi ghid in aceasta lume este Raluca, care ne va impartasi mai multe din pasiunea ei pentru arta si frumos in general. 

Raluca este Artist și Curator independent cu specializări în Arta Moderna și contemporana; Fotografie si Fashion Design. Activitatea artistica și-o desfășoară în UK și România, iar de peste 7 ani participa la activități de voluntariat artistic și organizează cursuri de arta. Mai multe despre Raluca si proiectele ei puteti afla de pe paginile de Instagram Pal SuiContemporaryartcurator_palsui, pe pagina de Facebook Pal Sui Studio, precum si pe grupul de Facebook CONTEMPORARY ART

Pentru mai multe articole din aceasta categorie puteti urmari sectiunea Diverse CityFemme.

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *