Daca ati urmarit alaturi de noi calatoria prin arta modernă și contemporană, atunci stiti ca pana acum am vorbit despre Pierre-Auguste Renoir,Gustave Caillebotie, Frederic Bazille, Berthe Morisot, Edouard Manet, Paul Cézanne, Edgar Degas, Alfred Sisley, Mary Cassatt, Georges Seurat, Armand Guillaumin. Articolul de astazi il dedicam Evei Gonzalez.
Eva Gonzales se naște la Paris in data de 19 aprilie 1849 într-o familie de intelectuali din clasă de mijloc. Tatăl ei, scriitorul Emmanuel Gonzales fiind un fin observator își da seama ca fiica sa are inclinații artistice si decide sa o introducă încă de la o vârsta frageda in cercurile literare, unde aceasta își formează caracterul. Întâlnirile ei cu membrii elitei culturale pariziene o expun la noile idei din jurul artei.
La șaisprezece ani Eva începe lecțiile de arta si desen cu Charles Chaplin. Trei ani mai târziu îl cunoaște pe Manet si devine modelul acestuia; ulterior va începe lecțiile de arta cu el. Relația lor debutează cu portretul făcut de pictor si expus la Salon in 1870, MLLE E.G.. Tot in acest an maestrul pictează încă doua portrete ale Evei.
Acest prim tablou a atras critici asupra personalității viitoare artistei punând-o într-o poziție puțin favorabila datorita descrierii vizuale făcute de Manet, era pictata într-o rochie scumpa in fata unui șevalet având o poziție rigida. Eticheta pusa in acel moment o va urmări o buna bucată din viată: o tânără si frumoasa pictoriță. Ca și celelalte femei impresioniste, Gonzalès nu a putut participa la École des Beaux-Arts, prestigioasa școală de artă, deoarece femeile studente erau interzise.
Din fericire, statutul ei de clasă superioară i-a oferit resursele financiare pentru a-și continua cariera artistică. Oricum ar fi, a avea sprijinul lui Manet nu a fost un lucru minor – ba chiar alăturarea cu imaginea acestuia, chiar daca ii aduce critici in timpul vieții, ii va aduce faima după decesul ei. Eva Gonzales este atrasa de perioada spaniola a lui Manet si își aliniază stilul după acesta, motiv pentru care își atrage o alta critica ce o va urmări toata viată.
Temele frecvent abordate de Eva Gonzales au fost portretele si scenele domestice. Chiar daca este încadrată in curentul artistic impresionist, artista nu executa decât foarte puține lucrări in aer liber, decide sa păstreze o schema de culori neutre cu contururi precise. Opera ei nu a fost una inovatoare, dar a fost cu certitudine una care are un farmec deosebit emanând un sentiment de liniște.
Deși a fost contemporană cu Mary Cassatt și Berthe Morisot și este frecvent alăturată mișcării feministe impresioniste, Gonzalès a aderat mai mult la o estetică realistă și a optat să rămână în limitele saloanelor academice. Nu expune niciodată in expozițiile impresioniste de la Paris, însă lucrările sale le regăsim in revista de arta L’Art si in Galeria Georges Petit.
La vârsta de treizeci de ani, după trei ani de logodna, se căsătorește cu Henri Guerard, un cunoscut gravor si grafician prieten cu Manet. Începând cu acesta perioada artista își folosește sora si soțul pe post de model, pictează destul de multe portrete, ceea ce ii oferă poziția de artist prolific.
Dedicata stilului ei artistic, Eva Gozales, in scurta sa viată, reușește sa ne încânte cu lucrări marcate de sobrietate, dar si de cultură emanata de lumina si cadrul ambiental. Cariera și viața ei au fost tragic de scurte, deoarece Gonzalès a murit în 1883, la vârsta de 34 de ani, din cauza complicațiilor la naștere și, prin urmare, nu a avut ocazia să-și dezvolte în continuare munca. Înainte de moartea sa prematura a reușit sa își expună lucrarile in câteva expoziții de grup.
După deces, tatăl ei decide împreuna cu soțul si cu un prieten de familie sa ii organizeze o retrospectivă memoriala care a cuprins în jur de 90 de lucrări. Dintre acestea câteva au fost vândute chiar in cadrul expoziției, însă marea majoritate nu.
Urmează o licitație a lucrărilor ramase si astfel colecția se dispersează, la sfârșitul secolului XX existau puține lucrări ale artistei care puteau fi expuse. Este momentul in care reputația ei creste enorm, fiind ajutata si de asocierea cu Manet. Ca si in cazul altor artiste impresioniste, Eva Gonzales rămâne in memoria noastră ca o deschizătoare de drumuri plina de sensibilitate.
Acest articol face parte din rubrica dedicata artei si artistilor, intitulata Călătorie prin arta modernă și contemporană. Cea care ne va fi ghid in aceasta lume este Raluca, care ne va impartasi mai multe din pasiunea ei pentru arta si frumos in general.
Raluca este Artist și Curator independent cu specializări în Arta Moderna și contemporana; Fotografie si Fashion Design. Activitatea artistica și-o desfășoară în UK și România, iar de peste 7 ani participa la activități de voluntariat artistic și organizează cursuri de arta. Mai multe despre Raluca si proiectele ei puteti afla de pe paginile de Instagram Pal Sui, Contemporaryartcurator_palsui, pe pagina de Facebook Pal Sui Studio, precum si pe grupul de Facebook CONTEMPORARY ART.
Pentru mai multe articole din aceasta categorie puteti urmari sectiunea Diverse CityFemme.FacebookTwitterPartajare