Călătorie prin arta modernă și contemporană (2)

Am povestit în articolul trecut despre caracteristica perioadei impresioniste și anume independenta față de caracterul realist al perioadei anterioare. Artiștii preferau pictura în aer liber folosind cromatica pura și tușeuri fine pentru a reda lumina.

FREDERIC BAZILLE

În aceasta perioada se naște și Frederic Bazille la data de 6 decembrie 1841, Montpellier, Franța într-o familie de protestanți. 

Pasiunea sa față de pictura a apărut la o vârsta frageda în momentul în care a văzut opera lui Delacroix. Studiul aprofundat al picturii i-a fost condiționat de familie, aceasta impunându-i sa urmeze și medicina. La 18 ani, adică în 1859, în plina perioada impresionista, decide sa se mute la Paris unde il va cunoaște pe Pierre Auguste Renoir și pe Sisley. În acest moment decide sa urmeze cursurile CHARLES GLEYRE STUDIO (un artist elvețian rezident în Franța).

Prieten apropiat cu Monet, Manet și Sisley și clar influențat de arta acestora devine extrem de prolific încă de la vârsta frageda. Ca pictor impresionist a reușit sa combine candoarea, naivitatea subiectului cu un sentiment delicat pentru natura având de-asemenea un simț rafinat al culorii. Figurile sale au o poziție imobila, asemenea sculpturilor aducând cu fotografiile – astfel captează extrem de bine clipa.

Ca artist a fost extrem de generos, susținând cu averea sa diferite asociații artistice.

În 1870 se alătură unui regiment și în curând a preluat și comanda acestuia participând la asaltul asupra poziției germane. A murit la data de 28 noiembrie 1870, la 28 de ani. Corpul a fost ridicat de tatăl său de pe câmpul de luptă, urmând a fi înmormântat la Montpellier. 

Lucrări celebre:

  • Rochia roz – 1864, Musée d’Orsay  Paris 
  • Reuniune de familie – 1867-1868, Musée d’Orsay  Paris 
  • Autoportret – 1865-1866 Art Institute of Chicago 

Acest articol face parte din rubrica dedicata artei si artistilor, intitulata Călătorie prin arta modernă și contemporană. Cea care ne va fi ghid in aceasta lume este Raluca, care ne va impartasi mai multe din pasiunea ei pentru arta si frumos in general. 

Raluca este Artist și Curator independent cu specializări în Arta Moderna și contemporana; Fotografie si Fashion Design. Activitatea artistica și-o desfășoară în UK și România, iar de peste 7 ani participa la activități de voluntariat artistic și organizează cursuri de arta. Mai multe despre Raluca si proiectele ei puteti afla de pe paginile de Instagram Pal SuiContemporaryartcurator_palsui, pe pagina de Facebook Pal Sui Studio, precum si pe grupul de Facebook CONTEMPORARY ART

Pentru mai multe articole din aceasta categorie puteti urmari sectiunea Diverse CityFemme.

Postari similare

One Reply to “Călătorie prin arta modernă și contemporană (2)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *