Călătorie prin arta modernă și contemporană (7)

LITTLE DANCER

Daca ati urmarit alaturi de noi calatoria prin arta modernă și contemporană, atunci stiti ca pana acum am vorbit despre Pierre-Auguste Renoir, Gustave CaillebotieFrederic BazilleBerthe MorisotEdouard Manet si Paul Cézanne. Articolul de astazi il dedicam lui Edgar Degas.

EDGAR DEGAS

Hilare Germain Edgar Degas s-a născut în data de 19 iulie 1834 la Paris, Franța. Este primul copil al unei familii burgheze înstărite – tatăl său era bancher, iar mama provenea dintr-o familie înstărită din Louisiana. Suficient de bogați pentru a-l trimite în 1845 pe Degas la o școală bună, Liceul Louis-le-Grand. Artistul a crescut înconjurat de muzică; mama sa aranja ocazional recitaluri la reședința familiei în cadrul cărora cânta și ea.

Aceasta moare când artistul avea 13 ani, lăsând cei 5 copii să fie crescuți de tatăl lor; acesta era pasionat de artă și cărți bune. Tot acest mediu îl dezvoltă și îl încurajează pe Degas. În 1855 îl înscrie pe fiul sau la Ecole des Beaux-Arts – lucrările ramase din acea perioadă ne arată aptitudinile lui Degas pentru desen. Un an mai târziu renunță la această școală și în următorii trei ani studiază în Italia pictura si sculptura din antichitate pană în Renaștere. Caietele sale de schițe cuprind sute de studii, portrete de copii în special. Este o perioadă favorabilă artistului și plină de progrese, însă clar nu își definise încă stilul. Atras de claritatea liniei desenului clasic și de deliciile senzoriale ale culorii începe încet să-și găsească identitatea.

Se întoarce la Paris, unde pictează în stil clasic portrete și imagini de inspirație istorică – astfel încearcă să între în lumea artei internaționale. Dorește ca lucrările sale să fie expuse la SALONUL anual sponsorizat de stat. Nu a obținut succesul și nici atenția dorită. In următorul an încearcă cu o altă lucrare – SCENE FROM THE STEEPLECHASE: THE FALLEN JOCKEY. Nici de această dată reacțiile nu îi sunt favorabile, insa dezamăgirea lui se transformă în ambiție și începe tranziția către stilul ce îl va caracteriza în istoria picturii.

SCENE FROM THE STEEPLECHASE: THE FALLEN JOCKEY, 1866

Prin 1870, Degas era o figură cunoscută prin cercurile de artă independente din Paris. Tot în acest timp ii cunoaște pe Renoir, Monet și pe Pissarro; începe să susțină ideea că pictura trebuie să reprezinte subiecte ale lumii moderne. Această implicare îl duce în zona romancierului Zola, elaborând ilustrații pentru romanele acestuia. În ciuda curentului pe care îl reprezenta, artistul preferă să lucreze în interior decât în aer liber. Pictează diverse scene din timpul orelor de balet, scene pline de glamour din lumea operei putând să combine rigiditatea execuției clasice cu vivacitatea culorilor, tipică perioadei impresioniste.

DANCER ON STAGE-1878

Urmează o perioadă cumplită, războiul franco-german, majoritatea colegilor săi se înrolează în Garda Națională, el decide să plece într-o vizită prelungită la rudele din partea mamei sale din New Orleans. Aici pictează Cotton Office în New Orleans. Folosește acuarele, guașă pe diferite suprafețe (carton, mătase, ceramică, lemn, textil). Începe să cocheteze cu sculptura unde folosește ceară,  textil și alte materiale.

COTTON OFFICE IN NEW ORLEANS-1873

Vechiul  dialog între linie și culoare a continuat chiar și după 1880, iar fascinația sa față de tehnici diferite a continuat până la sfârșitul vieții sale.

În 1890 a preluat un studio lângă care își cumpără un apartament care ii va rămâne casă până în 1912.

Nu s-a căsătorit niciodată, a avut foarte mulți prieteni, a savurat compania generațiilor tinere de artiști – de exemplu cu Paul Gauguin schimba idei, opere de artă, păreri despre teoria culorii.

Sănătatea sa în declin începe să-l preocupe; nu a orbit, dar decide să poarte permanent ochelari întunecați care îl protejează de lumină. Odată cu decizia din 1912 de a se retrage din viața artistică, lucrările sale ating cote impresionante. După moartea sa din 1917, bogăția artei sale a fost făcută cunoscută publicului larg. 

Acest articol face parte din rubrica dedicata artei si artistilor, intitulata Călătorie prin arta modernă și contemporană. Cea care ne va fi ghid in aceasta lume este Raluca, care ne va impartasi mai multe din pasiunea ei pentru arta si frumos in general. 

Raluca este Artist și Curator independent cu specializări în Arta Moderna și contemporana; Fotografie si Fashion Design. Activitatea artistica și-o desfășoară în UK și România, iar de peste 7 ani participa la activități de voluntariat artistic și organizează cursuri de arta. Mai multe despre Raluca si proiectele ei puteti afla de pe paginile de Instagram Pal SuiContemporaryartcurator_palsui, pe pagina de Facebook Pal Sui Studio, precum si pe grupul de Facebook CONTEMPORARY ART

Pentru mai multe articole din aceasta categorie puteti urmari sectiunea Diverse CityFemme.

Postari similare

2 Replies to “Călătorie prin arta modernă și contemporană (7)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *