Călătorie prin arta modernă și contemporană (1)

De astazi debuteaza o noua rubrica pe blogul CityFemme.com, dedicata artei si artistilor, intitulata Călătorie prin arta modernă și contemporană. Cea care ne va fi ghid in aceasta lume este Raluca, care ne va impartasi mai multe din pasiunea ei pentru arta si frumos in general.

Călătoria noastră începe în Franța, care reușește să marcheze deprinderea artei moderne de academismul tradițional prin curentul cunoscut sub denumirea de Impresionism. Mișcarea Impresionista s-a manifestat în prima parte în pictura și a parcurs perioada cuprinsa între 1867-1886, 20 de ani concentrați pe crearea impresiilor produse privitorului.

BERTHE MORISOT

Nu întâmplător am început călătoria noastră prin lumea artei moderne și contemporane cu o artistă. O buna reprezentantă al acestui curent, dedicata și fină observatoare, artista se naște pe 14 ianuarie 1841 la Bourges, Franța într-o familie burgheză. Este al treilea copil al familiei, cea mai mica fată dintre cei 4 copii, ultimul fiind un frate. In jurul vârstei de 11 ani , familia se muta la Paris. Studiază arhitectura, înclinația artistica venind pe linie maternă, care se trăgea din artiști reprezentați ai perioadei rococo (Jean Honore Fragonard). În 1958 începe sa studieze și picturile din Luvru, așa a început sa picteze făcând copii după tablourile celebre ale muzeului. În acest cadru și spațiu cultural ii întâlnește pe Manet, Monet și Corot. De la ultimul a preluat metoda de lucru „PLEIN AIR” ( în aer liber). A studiat și sculptura, însă niciuna din sculpturi nu a supraviețuit timpului.

Privita de către colegii impresioniști ca un „colorist virtuos”, lucrează cu o paleta de culori relativ limitata, în general pe suprafețe cu dimensiuni reduse, folosește ulei, acuarele și pastel. Albul și albul colorat îl folosește pentru a crea lumină. În 1864, la Salonul de la Paris, expune doua peisaje, acesta fiind începutul, la nici 24 de ani, perioadei ei Impresioniste.

Picturi celebre:

  • The Cradle-1872;
  • View of Paris from the Trocadero-1871-1872;
  • After lunch-1881;
  • Summer’s Day-1879.

Activitatea artistica și-o desfășoară la Paris, Belgia, Italia, Regatul Tarilor de Jos și Londra fiind și desenatoare, gravor, litograf. În 1874 se căsătorește cu Eugene Manet, fratele lui Edouard Manet, căsătoria durând până în 1892 și în urma căruia se naște Julie Manet (viitoare pictoriță crescută în plina perioada de impresionism).

Moartea Berthei Morisot în data de 2 martie 1895, în plina vârstă a creației, la numai 54 de ani ne face sa ne gândim la posibilitatea unei imense evoluții artistice frânte prea timpuriu. Totuși, în cei peste 30 de ani de munca artistica, Berthe Morisot ne lasă o bogata colecție de picturi întâlnite în marile muzee ale lumii.

Raluca este Artist și Curator independent cu specializări în Arta Moderna și contemporana; Fotografie si Fashion Design. Activitatea artistica și-o desfășoară în UK și România, iar de peste 7 ani participa la activități de voluntariat artistic și organizează cursuri de arta. Mai multe despre Raluca si proiectele ei puteti afla de pe paginile de Instagram Pal Sui, Contemporaryartcurator_palsui, pe pagina de Facebook Pal Sui Studio, precum si pe grupul de Facebook CONTEMPORARY ART.

Pentru mai multe articole din aceasta categorie puteti urmari sectiunea Diverse CityFemme.

Postari similare

3 Replies to “Călătorie prin arta modernă și contemporană (1)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *