Călătorie prin arta modernă și contemporană (6)

The sea at l' estate 1878-79

Daca ati urmarit alaturi de noi calatoria prin arta modernă și contemporană, atunci stiti ca pana acum am vorbit despre Pierre-Auguste Renoir, Gustave CaillebotieFrederic BazilleBerthe Morisot si Edouard Manet. Articolul de astazi il dedicam lui Paul Cézanne, al carui atelier din Aix-en-Provence l-am vazut si eu atunci cand am fost in vizita la sora mea (in acest articol aveti mai multe informatii despre vizita mea de atunci).

Paul Cézanne s-a născut la 19 ianuarie 1839 în Franța, într-o familie burgheză înstărită. Educația primită a fost desăvârșită, urmând Collège Bourbon din Aix. Apoi tatăl său, un bancher de succes, decide să-și trimită copilul la studii similare cu ale sale. Astfel, Cézanne a întrat la Facultatea de Drept a Universității Aix-en-Provence – cu toate acestea, tânărul nu este atras de această profesie. Pasiunea sa față de pictură a apărut cu ceva ani în urmă, lucrând singur, evoluând permanent. După doi ani de dispute cu tatăl său reușește să-l convingă pe acesta să-l lase la Paris, unde va începe studiul la nivel academic al picturii.

Prima perioadă de studiu a fost grea, ba chiar îl face să aibă depresie. Firea  perfecționistă îl pune mereu să compare arta sa cu cea a colegilor, pe care credea ca nu îi va depăși niciodată.  Prietenul său Emile Zola îl sprijină permanent și îl face să rămână încă 5 luni la studii. Cézanne decide să se întoarcă să lucreze la banca tatălui său. Nu rezistă ca funcționar decât un an de zile, după care hotărăște ca trebuie să se întoarcă la Paris pentru a continua studiile în pictură. 

La începutul anilor 1860, Cézanne prinde o perioadă de conflicte artistice pariziene, îi sunt respinse lucrările la expoziția anuală, fapt ce îl supără, dar și îl  ambiționează.

În 1863, Napoleon al III-lea decretează deschiderea unui „SALON DES REFUSES” pentru a contracara agitația crescândă a mediului artistic tânăr și reprezentant al unor idei noi în opoziție cu școala clasică. Prin refuzarea acestor pictori, Academia nu face decât să consolideze noul spirit artistic. Artiștii aveau cu puțin peste 20 de ani și vor pune bazele unui nou curent numit: Impresionism.

În această perioadă Cézanne dezvoltă un stil violent, ba chiar întunecat.  Dinamismul sensibil al tinereții îl duce în atenția vieții artistice.

În 1870 părăsește Parisul pentru a evita recrutarea în războiul franco-german. Astfel, împreună cu iubita sa Marie -Hortense Fiquet se stabilește într-un mic sat din sudul Franței. Aici începe să picteze peisaje, fiind foarte atent la detaliile care descriu natura astfel încât sa fie descrisă cât mai fidel și să exprime și sentimentele artistului din acel moment.

În 1872 i se naște primul copil, iar cuplul se mută la Pomtoise – acolo începe să  învețe tehnici și teorii impresioniste. Pissarro îl convinge să deschidă culorile, să folosească tușe rupte și scurgeri de culoare – marca clara a Impresionismului. Toate acestea le folosește, dar în stilul său, o lucrare reprezentativă din această perioadă fiind „The house of the suicide” (foto mai jos).

În 1874 se întoarce la Paris, participă  la prima sa expoziție oficială în stil impresionist, apoi în 1877 la cea de a 3-a expoziție este aspru criticat, insa artistul nu renunță și continuă să lucreze plin de ambiție și încredere. Relația cu tatăl său era încă tensionată, insa acesta îl ajută financiar pentru a putea supraviețui, deoarece pânzele sale nu-și găseau cumpărători. Tot în această perioadă se rupe profesional de Impresionism, deși continuă să fie prieten cu toți artiștii. Acum încheie prietenia cu Zola, motivele fiind vag cunoscute.

De la sfârșitul anilor 1870 până în 1890 este perioada „de izolare”, cand își dezvoltă stilul matur. Peisajele din acești ani sunt primele sale capodopere. „Totul în natură este modelat după  sferă, con, cilindru. Trebuie să înveți să  pictezi din aceste figuri simple”. Peste 200 de lucrări sunt executate de artist în acest interval.

După moartea tatălui său în 1886, pictorul devine independent financiar, se căsătorește cu Marie-Hortense și urmează să se mute definitiv la Paris. In 1895, comerciantul Ambroise Vollard organizează prima expoziție individuală a lui Cézanne (peste 100 de pânze). Din acest moment pictează într-un ritm lent, consumând mult timp. Este clar marcat de moartea mamei sale (în 1897), amprentă pusă pe arta din ultima parte a vieții artistice. Tot acum îi este recunoscută calitatea artistică, iar picturile sale încep să se facă remarcate în diverse pături sociale. 

Diabetul de care suferea începe să se agraveze, provocându-i o stare insuportabilă – se limitează doar la câteva ore de pictură e zi.

În octombrie 1906 moare, urmând a fi înmormântat în Aix-en-Provence. 

Abia după moartea sa, în 1907 se organizează o expoziție retrospectivă la Paris, unde sunt expuse 56 de tablouri – a primit aprecieri considerabile, critică favorabilă și recunoașterea talentului său.

Cézanne  este acum recunoscut ca unul dintre cei mai mari artiști plastici din perioada sa, cu un imens și dezvoltat limbaj pictural, echilibru în  analiza emoțiilor plastice.

Acest articol face parte din rubrica dedicata artei si artistilor, intitulata Călătorie prin arta modernă și contemporană. Cea care ne va fi ghid in aceasta lume este Raluca, care ne va impartasi mai multe din pasiunea ei pentru arta si frumos in general. 

Raluca este Artist și Curator independent cu specializări în Arta Moderna și contemporana; Fotografie si Fashion Design. Activitatea artistica și-o desfășoară în UK și România, iar de peste 7 ani participa la activități de voluntariat artistic și organizează cursuri de arta. Mai multe despre Raluca si proiectele ei puteti afla de pe paginile de Instagram Pal SuiContemporaryartcurator_palsui, pe pagina de Facebook Pal Sui Studio, precum si pe grupul de Facebook CONTEMPORARY ART

Pentru mai multe articole din aceasta categorie puteti urmari sectiunea Diverse CityFemme.

Postari similare

One Reply to “Călătorie prin arta modernă și contemporană (6)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *