Călătorie prin arta modernă și contemporană (10) – GEORGES SEURAT

Bathers at Asnieres

Daca ati urmarit alaturi de noi calatoria prin arta modernă și contemporană, atunci stiti ca pana acum am vorbit despre Pierre-Auguste Renoir,Gustave CaillebotieFrederic BazilleBerthe MorisotEdouard ManetPaul CézanneEdgar DegasAlfred Sisley, Mary Cassatt. Articolul de astazi il dedicam lui Georges Seurat.

Georges Seurat se naste pe 2 decembrie 1859 la Paris. Tatăl său, Antoine Chrysostome Seurat era un funcționar juridic care a făcut avere din imobiliare. Mama sa, Ernestine Faivre era născută in Paris. Tatăl său deținea o casă de vacanță unde Georges statea în grădină si picta ore in șir, observând natura.

Familia a avut 3 copii – Georges, Emile și Marie-Berthe, ultimii mai mari decât el. Începe să studieze Ecole Municipale de Sculpture et Dessin unde face studii după sculpturile antice, copiind desene după mari maieștrii. Toată această perioadă ii este extrem de benefică, ajutându-l să ajungă la o nouă teorie care va schimba cu certitudine cursul artelor. Tânărul Seurat a trăit în primul rând la Paris împreună cu mama sa, fratele său Emile și sora sa Marie-Berthe.

În timpul Comunei de la Paris, în 1871, când Parisul s-a răzvrătit împotriva statului francez și și-a înființat propriul guvern, familia prudentă s-a retras temporar la Fontainebleau. În timp ce frecventa școala, Georges a început să deseneze și, începând din 1875, a urmat un curs de la un sculptor, Justin Lequien. In 1878 devine elevul lui Henri Lehmann care îl inițiază in pictura de portrete si nuduri. În biblioteca școlii de arte găsești o carte care îi va marca personalitatea artistica – “Eseu despre semnele inconfundabile ale artei”. Este de asemenea preocupat de relația dintre știință si artă, de elemente definitorii precum punctul si linia.

La 20 de ani îsi întrerupe studiul in artă pentru a face un an de serviciu militar. La terminarea serviciului militar se întoarce la Paris unde închiriază un mic apartament și timp de doi ani se dedică studiului desenului. Îl întâlnește pe Chevreul, care avea pe atunci 100 de ani și care îl introduce in teoria culorii vorbind foarte mult despre cercul cromatic și despre studiile efectuate asupra culorilor primare (roșu, galben, albastru). In 1883 expune prima sa lucrare la Salon și începe să fie captivat de lucrările lui Delacroix, pe marginea cărora face note cu privire la studiul culorii.

Tot in aceeași an începe lucrarea “Bathers la Asnieres”, o lucrare monumentală care produce interes prin subiectul in sine: tineri din clasa muncitoare din suburbiile Parisului. Lucrarea îi este refuzată în cadrul Salonului, lucru care îl dezamăgește teribil. Influențat in mod clar de utilizarea culorii și a tonurilor luminoase, specifice impresionismului, el simplifică silueta arătându-le mai mult din unghiul sculptural exact cum a învățat în primii săi ani de studio.

Noile sale idei sunt conturate în lucrările din această perioadă astfel, pointilisumul face parte din toate lucrările sale de după perioada 1884. Fascinat de această nouă tehnică începe lucrarea “Sunday Afternoon on the Island of la Grande Jatte”, 1884-1886. În acești doi ani este implicat în totalitate în excutarea acestei lucrări, puncte mici de culoare juxtapuse permit ochiului privitorului să le amestece optic formând o impresie unitară. Maestrul impressionist Camille Pissarro a cochetat și el o vreme cu tehnica pointilismului, fiind inițiat de Seurat.

Seurat și-a ascuns relația cu Madeleine (model). Motivul pentru care a făcut acest lucru este de discutat, însă o putem vedea in pictura „Young woman powdering herself”. In 1889 acceptă ca aceasta să se mute la el. Locuind împreună, Madeleine la scurt timp rămâne însărcinată, iar pe 16 februarie 1890 îl naște pe Pierre-Georges Seurat.

Ca și cum dintr-un fel de premoniție a morții sale, Seurat expune „The Circus” neterminat la Salon. În calitate de organizator al expoziției muncește mult, prezentarea și agățarea lucrărilor îl epuizează. Seurat a murit in casa părinților săi din Paris in data de 29 martie 1891, la vârsta de 31 de ani. Cauza morții sale a fost atribuită unei forme de meningită, pneumonie, a dezvoltat angina infecțioasă și, înainte ca expoziția să se încheie, a murit în Duminica Paștelui .

În ziua următoare, Madeleine Knobloch (amanta sa) s-a prezentat la primăria districtului ei pentru a se identifica ca fiind mama lui Pierre-Georges Seurat. Copilul (recunoscut de artist), care contractase boala tatălui său, moare la scurt timp după acesta.

Seurat a fost înmormântat în cavoul familiei de la cimitirul Pere Lachaise. Pe lângă cele șapte picturi monumentale, a lăsat 40 de picturi mai mici, aproximativ 500 de desene si schițe. Poate acest număr de lucrări pare mic, dar cu siguranță Seurat este unul dintre cei mai importanți pictori ai uneia dintre cele mai fabuloase perioade din Istoria Artei.

Acest articol face parte din rubrica dedicata artei si artistilor, intitulata Călătorie prin arta modernă și contemporană. Cea care ne va fi ghid in aceasta lume este Raluca, care ne va impartasi mai multe din pasiunea ei pentru arta si frumos in general. 

Raluca este Artist și Curator independent cu specializări în Arta Moderna și contemporana; Fotografie si Fashion Design. Activitatea artistica și-o desfășoară în UK și România, iar de peste 7 ani participa la activități de voluntariat artistic și organizează cursuri de arta. Mai multe despre Raluca si proiectele ei puteti afla de pe paginile de Instagram Pal SuiContemporaryartcurator_palsui, pe pagina de Facebook Pal Sui Studio, precum si pe grupul de Facebook CONTEMPORARY ART

Pentru mai multe articole din aceasta categorie puteti urmari sectiunea Diverse CityFemme.

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *