Recomandare lectura: Frumoasele ruine de Jess Walter

Una dintre putinele carti pe care am reusit sa le citesc in aceasta perioada este Frumoasele ruine de Jess Walter, carte pe care am luat-o de la targul online Shop my Library in urma cu cateva luni.

In general, romanele au unul-doua personaje principale, si cateva secundare. Cu greu am gasit carti in care toate personajele sa fie tratate in mod aproape egal, in care sa regasim informatii detaliate despre fiecare, in care fiecare sa aiba locul sau principal intr-unul sau mai multe capitole.

In Frumoasele ruine, intram in culisele vietii de vis a Hollywood-ului, mai exact in lumea filmului. Aici o intalnim pe Claire Silver, asistenta lui Michael Deane, un nume ilustru (dar cam trecut de la Hollywood), care isi da seama de lipsa substantei din spatele fatadei stralucitoare a lumii in care traieste si este pe punctul de a face o schimbare de cariera.

Decizia ii este data peste cap intr-o vineri, ziua in care prieteni si cunostinte vechi ale lui Michael vin si fac diverse prezentari surpriza, cand la usa cladirii in care lucreaza o vor astepta doi barbati – Pasquale Tursi, un italian in varsta, si Shane Weeler, un barbat care vrea sa prezinte ideea unui film.

Michael Deane este foarte interesat de ceea ce au barbatii de spus, si pornesc toti patru intr-o calatorie de descoperire si de incheiere a unor socoteli lasate neterminate.

Pe langa planul acestui prezent bogat in amanunte, avem ocazia sa ne intoarcem si in lumea filmului din 1962, o lume plina de intrigi, aventuri amoroase, invidii, deceptii si suferinta, cand tanara Dee Moray se va caza la micul hotel detinut de Pasquale Tursi in Porto Vergogna, pe atunci un frumos tanar italian. Barbatul se va indragosti fulgerator de blonda captivanta care pare bolnava de cancer, dar care de fapt este insarcinata.

Tanara, care era unul din personajele filmului Cleopatra care se filma la acea vreme in Italia, cu Liv Taylor in rol principal, a fost indepartata de pe platou de Michael Dane, pentru a evita o serie de neplaceri pentru film. Insa Dee Moray va disparea definitiv din lumea filmului, luandu-si cu ea tainele, care vor iesi la iveala de-abia dupa cinci decenii, cand Pasquale va face tot posibilul sa o regaseasca pe cea care i-a furat inima in tinerete.

Asa cum spuneam, atat Michael Dean, cat si Claire, asistenta sa, precum si Shane Weeler, un scriitor ratat, vor avea fiecare un rol de jucat in aceasta regasire. Si ce ii mai leaga pe Pasquale si pe Dee dupa atata vreme? Cum va fi revederea? Ce mai au sa isi spuna?

Toate aceste lucruri o sa va las sa le descoperiti singuri, alaturi de o scriitura complexa, detaliata, cu umor si pe-alocuri ironie. Este frumos si titlul ales de autor – Frumoasele ruine, care duc cu gandul atat la tineretea pierduta, cat si la finalul eminent, iar destinele umane se intrepatrund in moduri nebanuite.

Jess Walter este un autor american nascut in 1965 – acesta a scris pana acum zece romane, doua colectii de povestiri, precum si o carte de non-fictiune, iar cartile sale au fost traduse in 34 de limbi. A primit Premiul Edgar Allan Poe si a fost finalist pentru Premiul National de Carte in 2006. Frumoasele ruine este scrisa in 2012.

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *