Recomandare lectura: Holly si Salem’s Lot de Stephen King

Doua dintre cartile pe care le-am citit in ultima vreme sunt Holly si Salem’s Lot, ambele scrise de prolificul autor Stephen King. Daca ati mai intrat pe blogul meu, atunci cu siguranta ati observat ca nu este prima oara cand mentionez ca l-am citit pe Stephen King: Un basm, Apocalipsa, Institutul, Povestea lui Lisey, Misterul regelui. Despre scris, Frumoasele adormite, precum si Carrie, The Shinning sau altele, despre care nu am scris.

Holly

Holly este cea mai recenta aparitie marca Stephen King, fiind disponibila de la inceputul lunii septembrie si pentru care am facut precomanda la editura Nemira. Stephen King o pune in centrul acestui roman pe Holly Gibney, un personaj pe care cititorii l-au mai putut intalni de-a lungul timpului si in alte romane de-ale sale, precum Mr. Mercedes, Ce-am gasit al meu sa fie si Strainul.

Toate aceste povesti au creionat din ce in ce mai bine personajul, pana cand au ajuns sa-l definitiveze si sa o faca pe Holly sa merite un rol central in ultima carte a lui King. Holly este un detectiv american, care este afectata de Covid in mai multe feluri – mama ei moare de Covid, pentru ca refuza sa se protejeze, iar Pete, partenerul ei de afaceri este bolnav si trebuie sa se recupereze.

In aceste conditii, Penny Dahl, o mama disperata vrea sa o angajeze pentru a-i cauta fiica disparuta de cateva saptamani. Disperarea pe care o simte la Penny, faptul ca nu vrea sa se concentreze pe propriile ei probleme, plus curiozitatea de a rezolva misterul o fac in cele din urma sa accepte cazul.

Acest thriller nu are elemente de supranatural, este una dintre putinele carti in care raul ia forma umana complet – nivelul pana la care pot ajunge rautatea si depravarea oamenilor este suficient pentru a-ti ridica parul la ceafa.

Incepand sa investigheze disparitia lui Bonnie Dahl, Holly incepe usor-usor sa descopere si alte disparitii care au avut loc in micul oras american. Si desi nu pare a exista o legatura intre ele, flerul detectivei ii spune ca poate fi mai mult la mijloc.

Iata si descrierea cartii de pe site-ul Nemira:

Bonnie Dahl a dispărut la doar câteva cvartale distanță de locuința profesorilor universitari Rodney și Emily Harris, doi octogenari foarte respectabili. În curând, Holly va descoperi că eleganta locuință plină de cărți a bătrâneilor ascunde unul dintre cele mai îngrozitoare secrete imaginabile, unul care s-ar putea să aibă legătură cu dispariția fiicei lui Penny. Holly va fi silită să își folosească talentul formidabil pentru a le face față celor doi universitari malefici.

In aceasta carte stim personajele negative (si cine este criminalul de la inceput), si le urmarim actiunile in paralel cu actiunile lui Holly. Este foarte interesant si captivant de vazut cum pune Holly piesele cap la cap, cum reuseste sa descopere indiciile care o vor aduce tot mai aproape de batraneii aparent inocenti.

Salem’s Lot

Salem’s Lot este cea de-a doua carte scrisa de Stephen King si este un roman horror aparut in 1975. In aceasta carte, scriitorul Ben Mears se intoarce in Jerusalem’s Lot, unde a locuit o perioada la matusa sa atunci cand era copil, pentru ca doreste sa fie mai aproape de Casa lui Marsten, un vechi conac bantuit care troneaza pe colina, deasupra intregului orasel.

Intamplator, in aceeasi perioada cineva cumpara Casa lui Marsten, iar curiozitatea oamenilor devine din ce in ce mai mare fata de noul proprietar. In plus, si o tragedie loveste micul oras – doi frati intra in padure pe inserat, si numai unul dintre ei mai iese din padure, confuz si fara a-si aminti exact ce s-a intamplat.

Iata si descrierea cartii:

Ben Mears se intoarce in Jerusalem’s Lot ca sa afle mai multe despre istoria Casei lui Marsten, un conac vechi ce bantuie numeroase legende locale. Ben se afla, totodata, in cautarea unui antidot pentru propriii demoni – si a inspiratiei pentru o noua carte.

Dar, cand doi baieti intra in padure si doar unul se intoarce viu, Ben isi da seama ca in acest orasel exista forte malefice mai puternice decat isi imaginase el. Numai el si o mana de aliati pot incerca sa opreasca intunericul ce se lasa peste micul lor oras natal.

“King stie perfect cum functioneaza teroarea in spatii mici si izolate de lume, poate cel mai bine de la Edgar Allan Poe incoace.”-Entertainment Weekly

Acum o sa dau si un mic spoiler: era imposibil ca Stephen King, acoperind atat de mult zona de supranatural, sa nu scrie si despre vampiri. In plus, comparand cel de-al doilea volum al sau si ultimul – nu pot spune ca am sesizat mari diferente de limbaj, stilul scrierii este la fel de cursiv, ceea ce imi da de inteles ca autorul si-a definitivat stilul de scriere inca de la inceputuri.

Stephen Edwin King este un autor american celebru prin romanele sale horror, acestea fiind ecranizate aproape în totalitate pe micul sau marele ecran. Scriitorul in varsta de 76 de ani s-a nascut in Portland, Maine, Statele Unite, iar primul sau roman de mare succes a fost Carrie, care spune povestea unei fete cu puteri paranormale, hartuita atat la scoala, cat si acasa.

Sunt voci critice care spun ca autorul scrie prea comercial, ca limbajul pe care il foloseste este prea simplist – insa nu exista dovada mai mare de succes decat multiplele ecranizari ale filmelor sale, precum si milioanele de carti traduse si vandute in zeci de tari. Este unul dintre autorii mei preferati contemporani si citesc cu placere cartile sale.

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Recomandare lectura: Holly si Salem’s Lot de Stephen King”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *