Călătorie prin arta modernă și contemporană (3)

Astazi continuam calatoria prin arta moderna si contemporana si vorbim despre Gustave Caillebotie si opera sa. Daca ati pierdut primele doua articole din aceasta serie, puteti sa le cititi aici – partea 1 / partea 2.

GUSTAVE CAILLEBOTIE 

S-a născut în data de 19 august 1848 la Paris, Franța, într-o familie bogată. A urmat cursurile facultății de inginerie, dar și de drept. În această perioadă a devenit interesat de pictură, având norocul de a se întâlni în mediile studențești cu Renoir și Monet. De la aceștia prinde această pasiune și începe să studieze aprofundat pictura.

În anul 1874, la vârsta de 26 de ani expune lucrările sale într-o expoziție impresionistă. Trece peste bariera unei simple pasiuni față de pictură și devine principalul organizator, promotor și susținător financiar al expozițiilor impresioniste pentru următorii 6 ani. Provenind din familie înstărită, ba chiar bogată, își folosește averea în susținerea prin achiziționare de lucrări de la Renoir, Monet, Pissarro, Cezanne, Degas, Sisley, Berthe Morisot, dar și de la alți impresioniști. 

Caillebotte a fost un artist cu abilități remarcabile, sensibil și bun observator, meticulos, dar și un iubitor al luminii cromatice. În operele sale putem găsi detalii despre moda acelor vremuri,  caractere bine conturate portretistic și descrieri arhitecturale minuțios redate.

Picturile sale de început prezintă bulevarde noi, blocuri moderne de apartamente create de baronul Haussmann pentru Parisul anilor 1850, 1860. Clar are un interes față de mediul urban modern și cu siguranță ii place să folosească o perspectivă îndrăzneață în descrierea acestor minuni arhitecturale. Este interesat și de studiul figurilor, peisaje și studii cu flori, având tendința de a folosi culori luminoase și pensule cu păr aspru. 

Ineditul în lucrările sale constă în încercarea de a combina desenul cu valorile tonale învățate la Academie. Cu toate acestea, notorietatea sa postumă a dispărut deoarece majoritatea picturilor sale a rămas în cadrul familiei și deci nu au fost expuse, nici studiate sau reproduse. 

Moare la 21 februarie 1894, la vasta de 45 de ani de un accident vascular cerebral și este înmormântat la cimitirul PERE-LACHAISE. 

Opere celebre: 

  • LES RABOTEURS DE PARQUET
  • PARIS STREET: RAINY DAY  
  • VUE DE TOITS 

Acest articol face parte din rubrica dedicata artei si artistilor, intitulata Călătorie prin arta modernă și contemporană. Cea care ne va fi ghid in aceasta lume este Raluca, care ne va impartasi mai multe din pasiunea ei pentru arta si frumos in general. 

Raluca este Artist și Curator independent cu specializări în Arta Moderna și contemporana; Fotografie si Fashion Design. Activitatea artistica și-o desfășoară în UK și România, iar de peste 7 ani participa la activități de voluntariat artistic și organizează cursuri de arta. Mai multe despre Raluca si proiectele ei puteti afla de pe paginile de Instagram Pal SuiContemporaryartcurator_palsui, pe pagina de Facebook Pal Sui Studio, precum si pe grupul de Facebook CONTEMPORARY ART

Pentru mai multe articole din aceasta categorie puteti urmari sectiunea Diverse CityFemme.

Postari similare

2 Replies to “Călătorie prin arta modernă și contemporană (3)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *