Daca ati urmarit alaturi de noi calatoria prin arta modernă și contemporană, atunci stiti ca pana acum am vorbit despre Pierre-Auguste Renoir, Gustave Caillebotie, Frederic Bazille, Berthe Morisot, Edouard Manet, Paul Cézanne, Edgar Degas, Alfred Sisley. Articolul de astazi il dedicam lui Mary Cassatt.
Mary Stevenson Cassatt s-a născut pe 22 mai 1844, Allegheny City(Pittsburgh), Pennsylvania, S.U.A., într-o familie din clasa de mijloc. Tatăl său, Robert Simpson Cassatt era un broker care atinsese succesul și obținuse sume considerabile din speculațiile cu terenurile.
Mama sa, Katherine Kelso Johnston provenea tot dintr-o familie de bancheri înstăriți și educați. Katherine era extrem de citită și dovedea o educație înaltă – ea reușește să rămână pentru întreaga viață un exemplu pentru Mary. In jurul vârstei de 5 ani, Mary si familia sa se mută in Philadelphia, unde își începe studiile un an mai târziu.
Amprenta educație mamei sale se simte mai ales in următorii ani – aceasta insistă să călătorească foarte mult împreună cu fiica sa, fiind adepta teoriei „educație prin călătorie”. Astfel ajung in marile capitale europene – Londra, Paris si Berlin unde, ca prim pas, învață limba acestor țări. In decursul celor 5 ani petrecuți in străinătate a avut parte de primele lecții de desen si muzică, vizitează muzee celebre si este expusă la această viață cunoscându-i prin mama sa pe artiști precum Ingres, Delacroix. La vârsta de 11 ani vizitează Târgul Mondial de la Paris (1855), unde expuneau Degas si Pissarro.
Expunerea la cultura Europeană a avut un impact major asupra tinerei fete, iar următorii ani stau in umbra acumulărilor permanente, astfel ca la vârsta de 15 ani începe să studieze pictura la Academia de Arte Frumoase din Pennsylvania. Un an mai târziu(1865), Mary cere acordul familiei de a studia in străinătate.
Acordul primit din partea familie a venit cu greu, aceștia fiind îngrijorați de posibila expunere la ideile feministe și la acel comportament boem specific perioadei. Se mută la Paris – in acea perioada femeile nu puteau participa la Ecole des Beaux-Arta, ea aplică să studieze in școli particulare fiind acceptată de maestrul Jean-Leon Gerome, un profesor apreciat pentru tehnica de predare și subiectele exotice studiate. Precum era de așteptat, ea si prietenii săi rămân toata viața susținători ai egalității de drepturi pentru sexe.
Deși aproximativ 20% dintre studenți erau femei si considerau arta ca este o abilitate valoroasă în societate, puține dintre acestea ajung să facă cariera precum Mary Cassatt. Reușește să obțină permisul care ii conferea dreptul să copieze in Luvru. Era locul unde puteai să socializezi ca student american de sex feminin.
1868 ii este admisă lucrarea „A Mandoline Player”, fiind una dintre cele două femei americane care au expus pentru prima dată in Salon. In 1870-1871 se întoarce in Statele Unite unde nu reușește să se acomodeze – din lipsa resurselor artistice decide să se întoarcă la Paris. Cu banii câștigați din vânzarea a două picturi își poate finanța întoarcerea la Paris. Continuând tradiția învățată de la mama sa, călătorește in Spania, Italia, Olanda, unde urmărește munca artiștilor Velázquez si Rubens. Viața artistică în capitala Franței era într-o perioadă turbulentă, tinerii artiști se rupeau de Academie (Manet), găsind noi metode de exprimare, iar impresioniștii erau in plin avânt.
In 1871, lucrarea sa este bine primita la Salon și un an mai târziu este și achiziționată – această perspectivă îi întărește încrederea in capacitățile sale artistice. În 1874 decide să se stabilească la Paris, observă cum lucrările artistelor erau mereu respinse sau privite cu dispreț dacă nu aveau un protector in juriu.
Urmează o perioadă plină de suișuri si coborâșuri din punct de vedere profesional, ajungând la un punct culminant in 1877 când i-au fost respinse ambele lucrări. Tot atunci este invitată de Degas să-și prezinte picturile împreună cu grupul de impresioniști care își organizau propriile expoziții independente. Mișcarea, precum știm a fost privită cu suspiciune si primită cu imense teori radicale. Impresioniștii erau „afectați de o boală necunoscută până acum a ochiului”.
Mary nu era prima membra de sex feminin a grupului, Berthe Morisot o primește cu extrema căldură devenindu-i una dintre cele mai bune prietene. Ajunge să vândă tablourile sale parizienilor sofisticați care preferau avangarda. Degas a avut o influență considerabilă asupra lui Cassatt, tot el o introduce in lumea gravurii, lucrând împreună cot la cot. Mary i-a prețuit enorm de mult prietenia, dar a învățat si să nu se aștepte prea mult la firea temperamentală a artistului.
Până in 1886 a lucrat enorm, a expus și a încercat să-și mențină linia impresionistă, achiziționează lucrări de la prietenul sau Degas si formează cercul artiștilor impresioniști din Statele Unite. Realizează mai multe portrete ale membrilor familiei sale (Alexander Cassatt). După 1886 nu se mai identifică cu nicio mișcare artistică și experimentează diferite tehnici.
Cassatt o susținătoare fățișă a egalității femeilor profită de mișcările pornite în anii 1840 și militează prin arta sa, și nu numai pentru acordare de burse și dreptul la vot. Este imaginea femeii noi, bine pregătite, care își trage seva din educația primită de la mama sa.
Perioada anilor 1890 a fost una dintre cea mai creativa pentru artistă, se maturizase și devenise mai diplomată, se implica mult in grupul tinerilor artiști americani și chiar dacă grupul impresionist se destrămase ea a reușit să țină legătura cu câțiva din reprezentații mișcării artistice.
In 1891 apare in viața ei artistica femeia de afaceri Bertha Palmer care ii propune să execute o pictură murala „Femeia modernă ” pentru expoziția din 1893. Cassatt era impresionată profund de atitudinea progresistă a acestei femei de afaceri si filantrop care ii susține părerile, “femeile ar trebui să fie cineva și nu ceva”.
Intrând in noul secol, Cassatt este unul dintre cei mai căutați consilieri în artă pentru mulți colecționari și decide să doneze toate achizițiile sale muzeelor de artă americane. A avut un rol major in arta americană, recunoașterea arte sale a venit mai încet in Statele Unite însă in Europa – Franța ii acorda in 1904 ”legiunea de Onoare”.
Se pare că a fost într-o permanentă competiție cu fratele său, chiar dacă domeniile erau diferite (Alexander Cassatt – președinte al Pennsylvania Railroad). Se remarcă în opera sa o sentimentalitate crescândă opunându-se unor mișcări noi din artă, precum cubismul si fauvismul.
In 1908 face ultima vizită in Statele Unite, iar 1910 decide să viziteze Egiptul care o impresionează atât de mult pe artistă încât ea se declară „ zdrobită de puterea acestei arte”. In următorii ani, epuizarea sa se face simțită și fiind diagnosticata in 1911 cu diabet, reumatism, nevralgie si cataractă își încetinește ritmul de lucru.
La vârsta de 70 de ani a fost forțată să se oprească din pictat deoarece aproape orbise, dar nu încetează să-și expună arta. Trăind apariția modernismului in Europa si Statelor Unite ea nu își schimbă stilul, iar după moartea sa in iunie 1926 Franța a reușit să inspire un grup de femei artiste care au sediul in Montreal, Canada (Beaver Hall Group).
Cu certitudine, semnătura Cassatt a fost una marcantă in istoria artistelor expatriate americane de la sfârșitul anilor 1800, munca sa a făcut obiectul unor ample cercetări ale unor importanți istorici de artă specializați in arta feministă. Expunând cu impresioniștii, apreciază compoziția și desenul. Chiar dacă nu s-a căsătorit niciodată, studiază tema maternității in operele sale. Fiind o artistă educată, cunoștea opera marilor maeștri dar creează o artă nouă, modernă pentru perioada sa, cu un accent asupra femeii moderne și a nevoilor acesteia.
Acest articol face parte din rubrica dedicata artei si artistilor, intitulata Călătorie prin arta modernă și contemporană. Cea care ne va fi ghid in aceasta lume este Raluca, care ne va impartasi mai multe din pasiunea ei pentru arta si frumos in general.
Raluca este Artist și Curator independent cu specializări în Arta Moderna și contemporana; Fotografie si Fashion Design. Activitatea artistica și-o desfășoară în UK și România, iar de peste 7 ani participa la activități de voluntariat artistic și organizează cursuri de arta. Mai multe despre Raluca si proiectele ei puteti afla de pe paginile de Instagram Pal Sui, Contemporaryartcurator_palsui, pe pagina de Facebook Pal Sui Studio, precum si pe grupul de Facebook CONTEMPORARY ART.
Pentru mai multe articole din aceasta categorie puteti urmari sectiunea Diverse CityFemme.
2 Replies to “Călătorie prin arta modernă și contemporană (9) – Mary Cassatt ”