Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris

Stiti cartile acelea in jurul carora se face mult buzz si care cumva in subconstient ajung si pe lista ta de lectura, pentru ca vrei sa vezi despre ce vorbeste lumea si vrei sa vezi cum ti se pare si tie subiectul respectiv? Ei bine, Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris este fix o carte din aceasta categorie, avand un milion de exemplare vandute in doar noua luni de la aparitie (ianuarie – septembrie 2018), asa ca mi-am dorit tare mult sa o citesc, iar cei de la Libris m-au ajutat sa-mi indeplinesc dorinta. 😀

Cartea m-a captivat si nu am putut sa o las din mana in timpul zborului spre Barcelona de ieri pana cand nu am terminat-o, asa ca va povestesc despre ea mai devreme decat ma asteptam, mai ales ca in ultimul timp nu am mai avut deloc timp si spor la citit. 🙂

Autoarea are la baza o poveste adevarata – lupta pentru supravietuire a lui Lale, un tanar evreu ajuns in lagarul de la Auschwitz II-Birkenau, la intrarea caruia stateau vorbele “Arbeit macht frei” (munca te va elibera), o deviza pe cat de dura, pe atat de perfida.

Intr-un mediu care te dezumanizeaza, unde singurul lucru la care te poti gandi este sa nu mori astazi, in care laturile primite pe post de mancare devin singura sursa de hrana, Lale va incerca printr-un pact cu diavolul sa ii ajute pe cat posibil pe ceilalti. Un mic favor, o portie extra de mancare, ciocolata – acestea reprezinta bunuri de o valoare inestimabila in lagarul de concentrare din Polonia.

Insa ceea ce este cu adevarat miraculos este ca pe fondul crimelor, mutilarilor, furturilor si umilintei la care sunt supusi cei din lagar – exista totusi si sentimente pure, precum prietenia si, mai presus de atat, iubirea.

Lale se va indragosti de Gita, o tanara pentru care este dispus sa faca orice si alaturi de care se viseaza sa petreaca toata viata, sperand astfel ca toate atrocitatile din lagar vor avea la un moment dat sfarsit.

Ce simte un om care este redus la o insiruire de numere? Ce fel de munci se faceau in lagare? Cum se legau prieteniile? Cum s-a putut dezvolta povestea de dragoste dintre cei doi? Ei bine, toate aceste intrebari isi vor gasi raspunsul in Tatuatorul de la Auschwitz , carte pe care va incurajez sa o cititi.

The Irish Times spune despre aceasta carte: Tatuatorul de la Auschwitz spune povestea adevarata a lui Lale si a Gitei Sokolov, doi evrei slovaci, doi oameni obisnuiti care au trait in vremuri iesite din comun, carora li s-au luat libertatea, demnitatea, familiile, si chiar si numele le-au fost inlocuite cu numere.

Pentru alte recomandari de lectura puteti intra in categoria Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

3 Replies to “Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *