10 lucruri pe care nu le stiai despre cafea

Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi de pe planeta, dar in ciuda popularitatii sale, majoritatea oamenilor nu stiu prea multe despre lichioarea neagra care le face diminetile mai bune. Fiecare are propria sa metoda de a prepara cafeaua, deci nu putem spune ca exista o metoda prin care sa obtinem cafeaua perfecta pentru toata lumea. Cum suntem diferiti si gusturile sunt diferite, dar exista cateva aspecte in comun si aici vorbim de savoare si tarie.

Exista infinit de multe moduri de preparare a cafelei, in functie de continent, tara, regiune, etc. Cei mai mari iubitori si consumatori de cafea din lume, dar si cei mai pretentiosi sunt locuitorii Statelor Unite ale Americii. Un singur lucru insa ne uneste pe toti si acesta este gustul cafelei.

“Pentru toti cei care vor sa afle mult mai multe despre arta prepararii, stiinta degustarii si aprecierii unei cafele bune, sau de specialitate, “Gustul preteaza”. Criteriul de baza in alegerea cafelei este gustul, dar daca nu aveti posibilitatea sa gustati cafeaua pe care o cumparati, cereti persoanei care o vinde sa v-o descrie, astfel incat sa va puteti face o idee despre ce ar trebui sa obtineti acasa, in ceasca.”, explica Andrei Ianosi, coffee specialist.

Daca te numeri printre cei pentru care diminetile nu incep decat alaturi de o cana de cafea, iar momentele de oboseala sunt depasite tot alaturi de o cana aburinda de cafea, daca iti place sa bei cafeaua neagra sau cu lapte, amara sau dulce, iata 10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cafea!

1.Cafeaua a fost descoperita de catre un pastor de capre!
Legenda spune, si se pare ca este cel mai acceptat mit, ca un pastor de capre etiopian a observat ca animalele sale se comporta nervos dupa ce au mancat fructe de cafea rosie. Pastorul a dus descoperirea animalelor sale la un calugar care a facut o bautura din boabele respective si a constatat ca aceasta il tinea treaz noaptea. Astfel s-a observat efectul pe care il avea cofeina asupra animalelor, care pareau sa „danseze” dupa ce mancau fructele plantei Coffea si asa s-a nascut originala ceasca de cafea!

2. Mocha a fost initial numele unui port din Yemen
Orasul Mocha a fost primul port care a raspandit boabele de cafea in restul lumii. Se spune ca boabele yemenite aveau o calitate a ciocolatei, o caracteristica care face acum ca bauturile cu ciocolata sa fie etichetate moka.

3. Cele doua specii de cafea sunt arabica si canephora (alias robusta)
Cafeaua este o bautura de culoare neagra ce contine cafeina si care se obtine din boabe de cafea prajite si macinate. Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea, cu doua varietati mai importante: Coffea arabica si Coffea robusta (Coffea canephora). Coffea arabica furnizeaza sorturile cu aromele cele mai fine, pe cand Coffea robusta este mai amara si mai putin aromata.”, Andrei Ianosi, coffee specialist.

Canephora (alias robusta) este mai productiva, rezistenta la boli si are un continut ridicat de cafeina. Arabica are cu 50% mai multe lipide si aproape de doua ori mai multe zaharuri, ceea ce duce la o aciditate mai mare si la arome mai complexe.

Cafelele mai ieftine tind sa fie canephora, in timp ce majoritatea cafelei de specialitate este arabica. Fiecare dintre aceste specii este, de asemenea, clasificata in mai multe soiuri, bourbon si typica fiind cele mai comune din tulpina arabica. Soiul robusta de canephora este cel mai intalnit, incat majoritatea prajitorilor isi vor eticheta pur si simplu produsele ca robusta si rar veti vedea termenul canephora folosit in afara contextelor mai stiintifice.

4. O planta de cafea poate trai pana la 200 de ani
Cand rasare varful plantei de cafea arata ca o samanta adorabila, care in cele din urma creste si devine o planta stufoasa care poate trai timp de doua secole. Boabele incep verzi si, pe masura ce se coc, devin galbene, portocalii sau rosii, in functie de soi. Tarile cultivatoare de cafea au, in general, doar o recolta pe an (unele au doua), asa ca prajitorii cumpara cafea cat sa le ajunga un an intreg. Evident ca totul este pastrat proaspat printr-o tehnologie speciala de depozitare. Desi boabele de cafea verde pot sta intr-un depozit pentru o perioada de timp, in general sunt expediate in aceeasi zi in care sunt prajite.

5. O ceasca de cafea neagra are o singura calorie!
Da, ati citit bine! O ceasca de cafea neagra are doar o singura calorie! Dar, adaugarea de indulcitori, lapte, frisca si alte combinatii poate creste rapid totalul. “Zaharul si indulcitorii ascund gusturile amare si defectele de prajire din bobul de cafea. Ca sa puteti beneficia de adevarata valoare a cafelei, recomandarea expertilor este sa o bem exact asa cum se serveste, fara zahar sau indulcitori.”, explica Andrei Ianosi.

6. Ora 10:00 este ora ideala de savurat cafeaua!
Momentul ideal pentru a savura prima ceasca de cafea este ora 10:00. Este recomandat sa asteptam o ora dupa trezire inainte de a bea. Corpul nostru produce cortizol pentru a ne trezi si asta inseamna ca tocmai atunci cand ne-am trezit cofeina din cafea nu functioneaza suficient.

7. Macinarea cafelei este o parte esentiala a procesului de preparare a cafelei
Cafeaua se invecheste mult mai repede odata ce a fost macinata, asa ca daca doriti sa aveti partea de cea mai buna ceasca de cafea posibila, cumparati boabe intregi si macinati-le acasa. Este atat de important incat cafenelele cheltuiesc adesea mii de dolari pe o rasnita pentru a asigura o marime de macinare uniforma, precisa si foarte reglabila.

8. Gustul unei cafele excelente depinde de prajire si preparare
Cand vine vorba de o aroma excelenta, chimia cafelei se reduce la prajire si preparare. In timpul prajirii, uleiul blocat in interiorul boabelor incepe sa iasa la iveala la aproximativ 400 de grade. Cu cat mai mult ulei, cu atat aroma este mai puternica. Continutul de cofeina creste pe masura ce apa petrece mai mult timp in contact cu zatul, asa ca adesea cafeaua obisnuita contine mai multa cofeina decat espresso sau cappuccino. Boabele mai inchise produc, de asemenea, mai multa cofeina.

Cafeaua este produsul rezultat al muncii depuse de, probabil zeci sau chiar sute de oameni, care au pus suflet in cultivarea, cresterea, prajirea, iar mai apoi, in arta de a o prepara. Daca ar fi sa o exprim intr-o singura propozitie, “Cand vorbim despre Cafea, vorbim despre arta”. Este arta cultivarii, cresterii si ingrijirii arbustilor de cafea. Apoi este dragostea cu care se culege si se selecteaza bob cu bob.  Urmeaza procesarea ei, unde stiinta se imbina cu arta si experienta fermierului, pentru obtine cel mai bun produs, cafeaua verde.  In momentul in care cafeaua verde ajunge la prajitor, acesta prin skill-urile pe care le-a dobandit de-a lungul anilor, pune in valoare toata munca persoanelor prin mana carora a trecut bobul de cafea pana atunci, prin procesul de prajire ii accentuam valoarea. Urmeaza persoana care o prepara, in zilele noastre se numeste Barista. Acesta este omul care face ca magia sa se intample. El este persoana care pe baza pregatirii lui, experientei si antrenamentul simturilor face ca din ceva “ars” sa iasa un lichid de culoare neagra pe care il consumam cu toti cu atat de  mare placere. Barista face legatura intre tot procesul care s-a desfasurat pana acum si cea mai importanta persoana, clientul. Cat de mult conteaza procesul de prajire? Mult, extrem de mult. Eu compar procesul de prajire al cafelei, cu caramelizarea zaharului. Bobul de cafea contine extrem de multe zaharuri. Revenind la caramelizarea zaharului, ganditi-va la ce se intampla cu gustul caramelului atunci cand “uiti zaharul” prea mult pe foc. La fel se intampla si cu cafeaua, daca o prajesti prea mult, gustul devine extrem de amar, iar cand o prajesti atat cat trebuie, obtii o cafea dulce, si delicioasa. Procesul de prajire poate sa distruga o cafea de buna calitate sau poate sa o duca pe culmi, pe care pana sa ajunga pe mana persoanei care o prajeste, nici nu se credea ca poate sa ajunga.”, Andrei Ianosi, coffee specialist – boabepenisip.ro.

9. Cafeaua nu se pastreaza in frigider
Cafeaua se depoziteaza intr-un loc intunecat, la temperatura camerei, in punga in care a fost cumparata sau intr-un recipient inchis etans. “In nici un caz nu se pune in frigider alaturi de alte produse alimentare. Cafeaua, mai ales cea macinata, preia foarte usor gusturile si mirosurile din jurul ei, prin urmare nu cred ca ne dorim o cafea cu gust de mancare!”.

10. Consumatorii de cafea au tendinta de a trai mai mult
Un studiu arata ca americanii isi obtin majoritatea antioxidantilor din doza zilnica de cafea. Una pana la doua cani pe zi par a fi benefice. Cercetarile au asociat consumul moderat (aproximativ trei pana la patru cani pe zi) cu o durata de viata mai lunga, plus un risc redus de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si Parkinson, potrivit Harvard Health Publishing.

“La nivel mondial, a existat tot timpul o disputa intre cat de buna sau Ne-buna este cafeaua pentru sanatatea umana. Acum, ca si in multe alte situatii, depinde de fiecare cum alege informatile credibile. Eu personal nu cred ca bautura numita cafea poate sa faca rau sanatatii. Principalul atu este faptul ca, contine extrem de multi antioxidanti la care adaugam si gustul perfect, cofeina – aici avem toate elementele necesare pentru o dimineata ideala. Evident ca orice lucru consumat in exces, poate dauna sanatatii!” Andrei Ianosi, coffee specialist.

Emotia si personalitatea unei cafele desavarsite incep cu o poveste. Prajirea boabelor de cafea este deopotriva o arta si o stiinta. Deosebirea intre o cafea perfect prajita si una prajita neuniform consta in detalii fine, iar cateva secunde pot face diferenta.

Metaphor Blend este un amestec de cafea de specialitate 100% Arabica, crescuta la o altitudine de 1500 m, din zonele geografice Guatemala, Etiopia si Brazilia. Cafeaua este culeasa manual, procesata natural, iar amestecul este conceput special pentru a-ti oferi acelasi gust pe parcursul intregului an. De asemenea, cafeaua este proaspat prajita dupa un profil special creat pentru a scoate tot ce este mai bun din cafea pe espressorul tau. Descopera gustul sublim al #MetaphorCoffee, pe boabepenisip.ro.

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *