City break in Franta – partea 1: Aix-en-Provence

Sper ca mai tineti minte ca recent v-am tot aratat poze din city break-ul pe care l-am facut impreuna cu sotul meu in Franta. De fapt, e destul de impropriu spus city break, pentru ca am fost in vizita la sora mea si cumnatul meu, care locuiesc acolo de vreo patru ani de zile. 🙂

Sora mea a si lucrat in perioada in care am fost noi, asa ca ghidul oficial al calatoriei ne-a fost partenerul ei, Sageata, care m-a “amenintat” ca atat imi trebuie daca nu ii recunosc meritele pe blog. Asadar, Sagi, paragraful asta este pentru tine: multumim pentru ca ne-ai plimbat peste tot si ca ne-ai fost ghid, ca ne-ai povestit si aratat o multime de lucruri si locuri, ca ti-ai infruntat teama atunci cand am mers cu vaporasul si mai ales pentru ca te-ai trezit dimineata in fiecare zi si ai mers cel putin 15.000 de pasi zilnic alaturi de noi! 😀

Revenind la calatorie, am reusit sa vedem destul de multe locuri intr-o perioada scurta de timp: Aix-en-Provence, Marsilia, precum si doua orase aflate la circa 100 de kilometri departare de Aix – Nîmes si Avignon.

Incep astazi cu Aix-en-Provence, orasul in care locuiesc cei doi si in care locuiesc si lucreaza destul de multi romani. Aix-en-Provence este un oras frumos si pitoresc, situat in sud-vestul Frantei, la vreo 30 km de Marsilia.

In prima zi am ajuns destul de devreme la Marsilia, de unde am luat autobuzul direct spre Aix, asa ca am avut timp sa luam la pas Aix-ul si sa ne plimbam prin centrul cochet si foarte aglomerat al orasului. O multime de localuri si terase la tot pasul, dar si o multime de turisti si localnici dornici sa le umple!

Curat, ingrijit, colorat si plin de viata – cam asa as descrie pe scurt orasul Aix-en-Provence. Am luat-o la pas pe Cours Mirabeau, bulevardul central al orasului, strajuit de platani seculari si marginit de magazine, restaurante si terase pe o parte si de institutii si banci pe cealalta. Am descoperit ca scriitorii Albert si Emile Zola, precum si pictorul Cezanne se numara printre personalitatile franceze care au indragit acest bulevard. 🙂

Atmosfera este foarte animata atat ziua, cat si noaptea, iar in unele dimineti au loc targuri pe acest bulevard, unde poti gasi aproape orice de la alimente (branzeturi, mezeluri, condimente, fructe si legume) la haine si nelipsitele produse din lavanda (sapunuri, saculeti parfumati, creme etc).


Am vazut o multime de cladiri superbe (vechi, dar bine ingrijite), am pozat toate florile care mi-au iesit in cale, am descoperit o multime de statui si fantani (precum Four Dolphins Fountain sau Fountain of the Preachy) si nu puteam sa ratam cel mai cunoscut obiectiv al orasului – Atelierul Cezanne, locul in care celebrul pictor si-a petrecut ultimii ani de viata.

Supranumit „orasul celor o mie de fantani”, orasul isi merita faima, pentru ca am vazut o multime de frumoase fantani arteziene sculptate, aflate in mijlocul pietelor si piatetelor.

Am intrat si in Catedrala Saint Sauveur, pe Rue Gaston de Saporta, in centrul istoric al orasului. Pe fatada catedralei se afla patru statui realizate de sculptorul francez Jean Mone, care ii infatiseaza pe Sfanta Maria Magdalena, Sfantul Louis din Tolouse, Sfantul Mitre si Regele Robert de Anjou.

Am trecut si pe langa Cladirea Primariei, situata in piata cu acelasi nume, o constructie impresionanta, filigranata cu fier forjat.

Atelierul Cezanne este cladirea in care pictorul a lucrat in ultimii patru ani din viata si se afla la circa 15 minute de mers pe jos de centrul orasului. Este inconjurata de maslini si smochini, iar in interior se pastreaza atelierul, in forma in care era atunci cand Cezanne lucra in el.

Atelierul Cezanne este cufundat intr-o gradina mare, in care se afla si cateva mese cu scaune de fier. Un loc foarte bun de odihna pentru a-ti reveni dupa drumul pana acolo! 🙂

Intr-o mica sala din curtea atelierului se afla si un ecran pe care ruleaza un documentar de vreo 20 de minute despre stilul de pictura al artistului, iar in cladirea propriu-zisa la parter este locul din care iti poti lua biletul si eventuale suveniruri, iar la etaj este atelierul – o camera simpla, spatioasa, foarte bine luminata, in care Paul Cezanne a pictat. In atelier se regasesc o parte din obiectele care apar si in picturile sale, insa nu este nimic spectaculos, este un loc foarte simplu. Un bilet simplu, fara ghid, costa 6,5 euro, iar cu ghid este 9,5 euro.

Destul de mult, insa ar trebui sa stiti ca Franta este per total destul de scumpa daca o vizitezi ca turist – intrarile la muzee, autobuzul de la aeroport in Aix (pentru un bilet de autobuz dus-intors din centrul orasului si pana la aeroportul din Marsilia, 30 de km, am platit 12,8 euro), drumul cu vaporasul, dar toate astea in articole viitoare. 🙂

Sa nu uit sa va povestesc cate ceva despre partea culinara – adevarul este ca simpla combinatie de branzeturi si baghete frantuzesti pe mine m-a cucerit definitiv! Evident ca au si o multime de mezeluri, de dulciuri, de mancaruri delicioase, insa cum eu am fost la regim (sau am incercat sa fiu), au fost unele lucruri pe care nu le-am incercat.

Pentru alte articole din aceasta categorie puteti vizita sectiunea Calatorie CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

3 Replies to “City break in Franta – partea 1: Aix-en-Provence”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *