Recomandare lectura: Un baiat pe lista lui Schindler de Leon Leyson

Va povesteam recent despre cartea Lista lui Schindler de Thomas Keneally, pe care am citit-o de curand. Acum i-a venit randul cartii Un baiat pe lista lui Schindler de Leon Leyson, care este singura carte de memorii publicata vreodata de un copil supravietuitor de pe Lista lui Schindler.

Daca aveti in plan sa le cititi pe amandoua, va sugerez evident sa incepeti cu Lista lui Schindler, unde veti intelege contextul general si tot ce a fost nevoit sa faca Oskar Schindler pentru a-i ajuta pe evreii care au lucrat pentru el.

Mai apoi puteti sa continuati cu Un baiat pe lista lui Schindler, care va aduce in completare o fata a razboiului vazuta prin ochii unui copil speriat, lasat mult prea repede fara copilarie, a carui dorinta de supravietuire a fost parca atat de puternica incat a fost simtita de Oskar, care i-a oferit un loc de munca la el in fabrica, gasind mereu modalitati de a trece peste interdictiile naziste.

Leon Leyson avea doar 10 ani atunci cand nazistii au invadat Polonia, iar evreii din Cracovia au fost fortati sa se mute intr-un ghetou. Nici familia lui Leon nu a scapat de mutarea fortata, iar viata lor de dinainte a fost pentru totdeauna pierduta. Viitorul este incert si esti norocos daca ai mai supravietuit inca unei zile, intr-o lupta continua pentru hrana.

Tatal lui Leon reuseste sa obtina un loc mult ravnit in fabrica lui Oskar Schindler, iar usor-usor si alti membri ai familiei sale vor fi angajati de marinimosul Oskar si vor scapa astfel de teribila soarta pe care o multime de alti multi evrei mai putin norocosi au impartasit-o.

Chiar daca era doar un copil, Leon reuseste sa fie si el inclus pe aceasta lista si sa lucreze alaturi de tatal, fratele si mama lui in fabrica, pana cand razboiul se incheie si evreii sunt in cele din urma eliberati.

Povestita la o varsta inaintata, viata lui Leon si incercarile prin care a trecut in copilarie nu sunt vazute cu ranchiuna, ura sau resentiment, ci ilustreaza demnitatea autorului si prezinta o alta fata a atrocitatilor care au schimbat lumea pentru totdeauna.

Dupa cum stiti, in ultima vreme am citit o multime de carti care i-au avut drept protagonisti pe evreii din perioada holocaustului, precum Evadare de la Auschwitz de Joel C. Rosenberg, Bibliotecara de la Auschwitz de Antonio G. Iturbe, Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris sau Lista lui Schindler de Thomas Keneally.

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Recomandare lectura: Un baiat pe lista lui Schindler de Leon Leyson”

  1. Pingback:
    Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/r46492city/public_html/wp-content/plugins/dofollow-case-by-case/dofollow-case-by-case.php on line 557
    Recomandare lectura: Jurnalul Reniei - City femme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *