Recomandare lectura: Evadare de la Auschwitz de Joel C. Rosenberg

Evadare de la Auschwitz de Joel C. Rosenberg este una dintre cartile pe care mi le-am cumparat de Black Friday de la Emag si pe care am citit-o in doar cateva zile – stilul de scriere este usor de citit, fluent, chiar daca tema povestii este, dupa cum sigur v-ati dat seama, una dintre cele mai mari drame din istorie – suferinta evreilor din lagarele construite in perioada nazista.

Nu este prima carte cu aceasta tematica pe care am citit-o si despre care v-am mai povestit – v-am mai spus despre Bibliotecara de la Auschwitz de Antonio G. Iturbe si Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris.

Chiar daca celelalte doua carti au avut un caracter biografic mai puternic, in timp ce aceasta este preponderent fictiune, are la baza destul de multe fapte reale incat sa trezeasca sentimente puternice si sa ne faca sa ne gandim cu groaza la acea perioada istorica de pe vremea bunicilor sau chiar parintilor nostri.

Pe scurt, romanul ne spune povestea a doi barbati – a tanarului evreu Jacob Weisz, care impreuna cu familia sa este obligat sa paraseasca Germania natala si sa se stabileasca in Belgia, unde se afla unchiul sau Avi si povestea pastorului francez Jean-Luc Leclerc, care a ajuns in lagar pentru ca impreuna cu comunitatea in care se afla au oferit ajutor pentru circa 5.000 de evrei care au fugit din Germania.

Dupa ce parintii ii sunt ucisi, Jacob se alatura miscarii de Rezistenta din Belgia si unchiului sau, iar la un moment dat incearca sa elibereze prizonierii dintr-unul din trenurile care se indreapta spre Auschwitz si se trezeste chiar el dus in lagarul mortii.

Aici incepe o lupta pentru supravietuire, unde ajunge sa cunoasca alti membri ai Rezistentei, printre care pastorul Jean-Luc, alaturi de care va incerca o misiune aproape imposibila de evadare din lagar, pentru a ajunge in Occident si pentru a spune Aliatilor despre atrocitatile care au loc in lagarele pline de evrei din Polonia, inainte ca evreii din intreaga lume sa fie exterminati.

Conditiile inumane in care evreii supravietuiesc cu greu, bataile, omorurile fara motiv, foametea, cruzimea gardienilor, furturile, bolile, drumul spre cuptoarele in care oamenii sunt arsi – toate acestea si multe alte atrocitati sunt descrise cu lux de amanunte in cele peste 400 de pagini ale romanului.

Joel C. Rosenberg a publicat 14 romane si cinci lucrari cu caracter documentar, Evadare de la Auschwitz fiind un bestseller New York Timess, impreuna cu alte cinci dintre romanele sale. Este licentiat in cinematografie si locuieste in SUA, aproape de Washington.

“Rosenberg a facut ceea ce stie cel mai bine: a creat, intr-un context politic si religios concret, personaje credibile, care actioneaza din convingere sau exploateaza religia in scopuri egoiste sau malefice. Este cea mai impresionanta lucrare a lui Rosenberg de pana acum.” – Publishers Weekly

Pentru alte recomandari de lectura puteti intra in categoria Carti CityFemme. 

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Recomandare lectura: Evadare de la Auschwitz de Joel C. Rosenberg”

  1. Pingback:
    Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/r46492city/public_html/wp-content/plugins/dofollow-case-by-case/dofollow-case-by-case.php on line 557
    Vizita la Auschwitz I si Auschwitz II Birkenau – pentru ca trecutul nu trebuie sa fie uitat -

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *