Lista lui Schindler – Cartea

Cred ca foarte multa lume a vazut Lista lui Schindler, filmul american aparut in 1993, in care Liam Neeson il interpreteaza pe afaceristul german Oskar Schindler. Eu l-am vazut acum destul de multi ani, iar cand am avut ocazia sa imi cumpar si cartea cu acelasi nume – n-am stat pe ganduri. 🙂

Lista lui Schindler de Thomas Keneally este romanul care sta la baza filmului omonim, publicat in 1982, castigator al Premiului Booker si Los Angeles Times Book Prize for Fiction, care a readus problema evreiasca in atentia oamenilor din intreaga lume.

Dupa cum stiti, in ultima vreme am citit o multime de carti care i-au avut drept protagonisti pe evreii din perioada holocaustului, precum Evadare de la Auschwitz de Joel C. Rosenberg, Bibliotecara de la Auschwitz de Antonio G. Iturbe sau Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris. Mai am in plan si cartea Un baiat pe lista lui Schindler de Leon Leyson.

Lista lui Schindler vine in completare, cu o multime de noi amanunte si cu povestiri despre viata evreilor din lagarele mici. De fapt, cartea il are in prim-plan pe afaceristul german Oskar Schindler, un barbat care nu s-a remarcat prin nimic deosebit nici inainte, nici dupa razboi.

Dar fix in perioada razboiului, acesta a fost vazut ca un salvator de sute, chiar mii de evrei care au avut norocul sa se afle pe lista sa, pe lista vietii.

Schindler a făcut parte dintr-o familie catolică şi a crescut cu toate privilegiile pe care banii le pot cumpăra. Motociclete, masini scumpe, lux, toate acestea nu i-au fost straine tanarului. Insa dupa ce se casatoreste cu Emilie, va fi nevoit sa-si ia viata in propriile maini si o porneste pe calea antreprenoriatului, la fel ca si tatal sau.

Atunci cand se va muta in Polonia, istetimea, relatiile si modul in care va reusi sa treaca peste birocratie, impreuna cu sfaturile de nepretuit ale contabilului evreu Itzak Stern il vor ajuta atat sa gaseasca investitori, cat si sa pornesca o afacere de succes – Emalia, o fabrica de vesela, care este furnizor al armatei naziste.

Prin contractele sale cu armata si prin dezvoltarea unei sectii de armament, acesta isi va asigura o pozitie privilegiata in societate, mai ales ca este nelipsit de la petrecerile date de ofiterii germani si este la randul sau amfitrionul a numeroase petreceri reusite la care vor fi invitati atat membri importanti ai Partidului Nazist, cat si multi alti afaceristi.

Oferind bautura fina, tigari si mancare din plin intr-o perioada in care aceste lucruri se gaseau cu greu (si la suprapret) pe piata neagra, Schindler isi asigura bunavointa a numeroase persoane, ceea ce ii va fi de ajutor de-a lungul timpului, mai ales cand este arestat de trei ori, acuzat fiind de favorizarea evreilor.

Iar adevarul este ca in ciuda defectelor sale, in ciuda exceselor, aventurilor si lucrurilor mai putin legale pe care le face, Schindler nu suporta nedreptatea care li se face evreilor, si incearca in masura in care poate sa le dea o mana de ajutor.

Ajunge sa-i simpatizeze pe evrei si le ofera locuri de munca in fabrica sa, prezentandu-i drept angajati profesionisti, de nepretuit, a caror munca este esentiala pentru eforturile razboiului, indiferent de varsta sau de meseria anterioara a acestora.

Si reuseste astfel sa-si ingroase randurile angajatilor evrei, ba chiar sa-si construiasca propriile baraci la fabrica pentru a-i adaposti pe angajati, deoarece lagarul condus de Amon Goeth, conducatorul crud si de temut al lagarului Plaszow, era o casa a mortii pentru acestia. Dar in momentul in care lagarul de la Plaszow este inchis, iar locuitorii acestuia trebuie mutati, nici soarta evreilor lui Schindler nu pare mai buna.

Insa Oskar Schindler nu renunta la lupta pentru salvarea vietilor evreilor, si reuseste sa unga toate rotitele, sa puna in miscare toate relatiile, sa cheltuie sume imense de bani pentru a i se aproba infiintarea propriului sau lagar, la Brinnlitz, unde peste 1.000 de evrei vor beneficia de conditii mult mai bune decat o vor face multi alti evrei mai putin norocosi.

Schindler este si singura persoana care a reusit sa intoarca un transport de 300 de femei ajuns la Auschwitz, in loc sa ajunga la Brinnlitz. Desi i s-au oferit oricare alte 300 de nume, ceea ce pentru autoritatile naziste era acelasi lucru, Oskar insista ca angajatele sale sunt de nepretuit si reuseste sa le recapete, intr-o stare deplorabila, dar cele mai multe inca in viata.

Sunt multe acte de cruzime descrise amanuntit in carte, de la selectia oamenilor la executii nenumarate, care arata cat de putin pret s-a pus pe viata omeneasca in acea perioada.

Razboiul ajunge in cele din urma aproape de final, iar in momentul in care Germania trebuie sa capituleze, garzile au primit ordin sa-i ucida cat mai repede pe evreii care se aflau in lagare. Insa Schindler reuseste inca o data sa se puna de-a curmezisul acestor planuri si sa-i salveze pana la capat pe evreii prezenti in fabrica sa.

Acum insa e momentul ca el insusi sa lupte pentru viata lui, pentru ca stie ca aliatii vor porni pe urmele sale. Dupa miezul noptii, impreuna cu sotia sa si un mic grup de evrei care vor sa-i fie alaturi, porneste la drum spre o noua viata, dupa o ultima cuvantare prin care le cere scuze evreilor pentru ca nu a putut face mai multe pentru ei. La plecare primeste de la acestia un mic inel de aur, gravat pe interior cu o inscriptie evreiasca: “Cei ce salveaza o singura viata, salveaza intreaga lume” si o scrisoare semnata de ei, in care povestesc despre toate eforturile pe care le-a facut pentru a-i ajuta.

De-a lungul timpului nu va mai ajunge afaceristul de odinioara si va avea multe suisuri si coborasuri, insa va putea conta intotdeauna pe prietenia evreilor din lagar, cu care va pastra legatura pana la moarte.

Voi ati citit Lista lui Schindler? Cum vi s-a parut? 

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Lista lui Schindler – Cartea”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *