Tudor Arghezi si Agenda Culturala 19 – 25 martie

In weekendul care tocmai s-a incheiat am reusit sa fac o plimbare pe care mi-o doream de peste cinci ani de zile, de cand m-am mutat in cartierul Berceni – aceea de a vizita Casa Memoriala Tudor Arghezi, aflata pe strada Martisor.

Astfel, am profitat de faptul ca sambata a fost inca frumos afara si am pornit pe jos spre destinatia noastra impreuna cu sotul meu. Casa, aflata pe o strada linistita a Capitalei, se afla intr-o curte mare, avand si o mica tipografie langa, precum si un cotet pe care scrie “Zdreanta”. 🙂

Un grup de copii tocmai pleca, astfel incat am fost singurii vizitatori la acea ora. Biletul a fost doar 4 lei de persoana, iar daca voiai ghid mai plateai 6 lei. Puteai sa-ti iei magnetei sau brelocuri cu Mihai Eminescu, Ion Creanga sau Tudor Arghezi la 5 lei.

https://www.instagram.com/p/Bga-wN6HvCN/?taken-by=city_femme

Casa are 18 camere si a fost locuinta poetului pana in 1967, anul mortii sale. A lasat-o prin testament statului, cu conditia sa devina casa memoriala, ceea ce s-a si intamplat.

Camerele se pastreaza inca bine, vedem o biblioteca bogata, multe tablouri si obiecte de zi cu zi, dormitoare cu mobilier din vremea respectiva, precum si papusi sau jucarii ce probabil i-au apartinut fiicei scriitorului.

Aceasta casa face parte din Muzeul National al Literaturii Romane, care ne propune o Agenda Culturala pentru saptamana 19 – 25 martie. M-am gandit sa va arat si voua cateva activitati pe care le puteti face in saptamana care tocmai incepe, in caz ca va tenteaza:

  • Marti, 20 martie, ora 18:00 – Poezie Vie (Happening Sinestezic), la Muzeul National al Literaturii Romane, mansarda, eveniment care omagiaza 100 de ani de Romanie Moderna si care pariaza pe faptul ca poezia este vie.
  • Marti, 20 martie, ora 18:00 – Maratonul poetic World Poetry Day, editia a III-a, la Casa Memoriala “George si Agatha Bacovia”, care va oferi sansa de a se exprima deschis in spatiul public multor poete si poeti.
  • Miercuri, 21 martie, ora 18:00 – Ziua Internationala a Poeziei, la Muzeul National al Literaturii Romane, sala Perpessicius, eveniment in care se propune un dialog de exceptie intre literatura si muzica. Ziua Internationala a Poeziei a fost proclamata de UNESCO din 1999 si de atunci se sarbatoreste anual pe data de 21 martie.
  • Joi, 22 martie, ora 18:00 – Interviurile MNLR Vladimir Gaitan, la Muzeul National al Literaturii Romane, sala Perpessicius, eveniment in care autorul Vladimir Gaitan va rememora perioada in care a filmat pentru ecranizarea romanului “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”, publicat in 1930 de Camil Petrescu.

Va sfatuiesc sa urmariti pagina http://mnlr.ro/evenimente/ pentru a fi la curent cu noutatile, iar in weekend vor fi o multime de evenimente pentru copii. 🙂

Evenimentele sunt organizate de Primaria Municipiului Bucuresti prin Muzeul National al Literaturii Romane, iar accesul la toate evenimentele este gratuit.

Pentru alte articole despre Evenimente puteti intra pe sectiunea dedicata CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *