Perioada nazista exercita pentru mine si pentru sotul meu o curiozitate de nestapanit – intotdeauna ne dorim sa aflam mai multe, sa intelegem mai multe despre acea etapa a istoriei, asa ca Bibliotecara de la Auschwitz de Antonio G. Iturbe se afla pe lista mea de lecturi de ceva vreme, iar gratie celor de la Libris am reusit sa o citesc in aceasta perioada.
Atunci cand avem ocazia ne uitam la diverse filme si documentare, dar cumva niciodata nu pare a fi de ajuns, iar lecturile noastre despre cel de-al Doilea Razboi Mondial, Holocaust si tot ce inseamna teroarea nazista au inceput sa fie tot mai numeroase – Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris, Cand infloreste liliacul de Martha Hall Kelly, Trilogia Balcanica de Olivia Manning, Murind cand vine primavara de Ralf Rothmann, Razboiul nu are chip de femeie de Svetlana Aleksievici sunt doar cateva dintre titlurile de pe aceasta lista. Mai avem cateva carti care asteapta sa fie citite, printre care faimoasa Mein Kampf scrisa chiar de Adolf Hitler sau Jurnalul Annei Frank.
Ieri, 2 mai, comunitatea evreiasca a comemorat Ziua Holocaustului prin Marsul International al Vietii 2019 care a avut loc la Auschwitz si care presupune parcurgerea pe jos a distantei de la Auschwitz la Birkenau, ca prilej de a cinsti amintirea celor care si-au pierdut viata ca urmare a Holocaustului.
Asa ca se potriveste foarte bine sa va povestesc Bibliotecara de la Auschwitz astazi – am citit acest roman de peste 400 de pagini in perioada zilelor libere de Paste, in principal stand afara, pe iarba sau intr-un leagan, bucurandu-ma de liniste si de pace. Dar cumva povestea m-a prins prea tare, ajungand inclusiv sa am cosmaruri in care urma sa fiu trimisa in lagar.
Asa ca… daca mie acest roman a fost capabil sa-mi starneasca astfel de sentimente doar citindu-l, nu stiu cum l-a influentat pe Antonio G. Iturbe, ziaristul si scriitorul aragonez care a scris si documentat aceasta carte, pentru ca se bazeaza pe povestea adevarata a uneia dintre supravietuitoarele lagarului de concentrare nazist, Dita Kraus.
Cand te gandesti la o bibliotecara ai impresia ca vorbim de o biblioteca in toata regula, sali si sali pline cu carti. Dar in lagarul de la Auschwitz lucrurile nu sunt niciodata logice sau normale. Iar Dita Kraus, o adolescenta de doar 14 ani, primeste responsabilitatea de a deveni bibliotecara blocului 31, in care se afla peste 500 de copii, avand in grija doar cateva carti pe care le ascunde cu pretul vietii.
Insa de-a lungul cartii nu urmarim doar destinul ei, ci si pe al persoanelor cu care intra aceasta in contact, inclusiv infamul doctor Mengele, a carui imaginatie bolnava si ale carui experimente terifiante vor reprezenta etalonul pentru rau timp de multe generatii.
Ce motive ai sa te trezesti dimineata si sa iti continui existenta cand supraveghetorii lagarului se poarta cu tine de parca nu esti om? De unde gasesti forta sa muncesti zi de zi, de multe ori in mod inutil, atunci cand ninge, iar tu esti imbracat in haine de vara, iar de multe ori singura masa pe zi este o zeama chioara, fara nimic in ea? Cum sa te simti feminina, frumoasa, atragatoare, atunci cand paturile pe care dormi colcaie de pureci, in fiecare seara trebuie sa te cauti de paduchi si nu ai apa nici macar sa bei, cu atat mai putin sa te speli?
Realitatile de atunci sunt atat de socante incat ma fac sa ma gandesc ca ceea ce catalogam noi acum drept probleme – cateva kilograme in plus, faptul ca nu ne permitem nu stiu ce telefon sau nu stiu ce concediu, o cearta cu partenerul de viata sau cu parintii – sunt de fapt non-probleme.
Cartea Bibliotecara de la Auschwitz i-a adus autorului premiul Troa Libros, acordat de Fundatia Troa. Juriul i-a acordat premiul in unanimitate pentru ,,calitatea sa literara si pentru valorile pe care le cuprinde”.
Pentru alte recomandari de lectura puteti intra in categoria Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala