Recomandare lectura: Institutul de Stephen King

Nimeni nu construieste universul horror asa cum o face Stephen King – inca de la prima sa carte, Carrie, si pana la cele mai recente – autorul da dovada de o creativitate iesita din comun si de o intelegere fina a temerilor umane, reusind sa le exploreze si sa le exploateze in romane de succes. Institutul este un astfel de exemplu.

In Institutul, avem parte de o introducere destul de lunga, in care il cunoastem pe fostul politist Tim Jemieson, in varsta de 42 de ani, care incearca sa-si gaseasca un echilibru si sa-si reinceapa viata in micul oras de provincie Dupray, in care a poposit intamplator, in timp ce era in drum spre New York. Aici va accepta o pozitie de paznic de noapte si va incepe chiar si o idila cu una dintre politistele locale.

Dupa aceea, il pierdem din vedere, iar atentia noastra se va axa pe cazul tulburator al micului Luke Ellis, a carui viata linistita din suburbiile orasului Minneapolis se sfarseste brusc intr-o noapte, atunci cand parintii sai sunt ucisi, iar el este rapit si aruncat intr-o masina.

Atunci cand se trezeste, Luke se afla intr-o camera foarte asemanatoare cu cea de-acasa, insa fara ferestre. Iar lucrurile seamana, dar nu sunt ale sale. Atunci cand iese din camera si incearca sa descopere ce s-a intamplat si unde sunt parintii sai, va intalni si alti copii. Toti au in comun faptul ca au puteri speciale si au fost cu totii rapiti si adusi in acest institut, in camere asemanatoare cu cele de-acasa.

In aceasta institutie ascunsa in mijlocul a nicaieri, directorul si angajatii institutului fac o multime de experimente din ce in ce mai dureroase si mai umilitoare, in incercarea de a le amplifica puterile supranaturale ale copiilor, care sunt folositi pentru a deveni arme guvernamentale. Insa in acest proces, copiii sunt vazuti drept obiecte, arme, nu persoane, nu copii, si dispar fara urma. Luke se teme pentru viata lui si isi da seama ca trebuie sa evadeze de aici, chiar daca nu stie inca cum sa faca acest lucru.

La un moment dat, destinul sau si al fostului politist Tim se intrepatrund, iar Tim va avea de luat o decizie – sa-l creada pe acest baiat ciudat care vorbeste despre experimente secrete ale guvernului pe copii sau sa-l dea pe mana celor care il urmaresc?

Bestseller New York Times, Institutul este o carte care m-a captivat si pe care am citit-o in mai putin de o saptamana, gasind cu greu timp pentru ea, noaptea, dupa ce adormea Mihai. Cu toate astea, mi-a parut rau cand am terminat-o si parca nu reusesc sa ma motivez sa incep o alta lectura.

King ne uimeste cu cea mai inspaimantatoare poveste despre copii care se confrunta cu raul de la IT incoace. Intrand in mintea personajelor-copii, King reda amenintarea si intimitatea fricii cu o intensitate extraordinara. – Publishers Weekly

Cum ajunge o fiinta umana sa priveasca abuzul asupra copiilor mai intai ca pe un rau necesar, apoi ca pe o rutina? King ridica aceasta problema cu relevanta politica de neocolit pentru lumea de azi. – The New York Times

De acelasi autor eu am citit mult mai multe carti, iar despre unele dintre ele v-am mai povestit la momentul respectiv (Frumoasele adormite, Povestea lui Lisey sau Misterul Regelui. Despre scris).

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *