Povestea lui Lisey de Stephen King

A durat cateva zile bune sa public prima postare din 2022, insa se pare ca nu poate fi despre altceva decat despre o carte, mai exact prima carte pe care am citit-o anul acesta – Povestea lui Lisey de Stephen King. 🙂

In cazul in care nu sunteti familiarizate cu scrisul autorului (desi imi este greu sa cred asta, dupa cartile lui s-au facut filmele IT, Carrie, The Shinning, Cimitirul animalelor si altele, plus ca v-am mai povestit si eu pe blog despre el), acestea este maestru in tot ceea ce inseamna stilul horror, thriller, captivant. Si cum mie imi place acest gen teribil – nu puteam sa nu citesc aceasta carte a lui, pe care mi-am luat-o destul de recent, profitand de reducerile de Black Friday de anul trecut.

Am intrat in universul acestei povesti destul de greu, poticnit, cumva nu ma atragea foarte mult, mi se parea greoaie, mi se parea ca lipseste ceva ca sa aiba sens povestea pentru mine. In plus, elementele supranaturale apar destul de tarziu in carte, ceea ce m-a facut sa cred o buna perioada de timp ca poate nu este o carte in genul celor care l-au consacrat pe autor.

Cu toate acestea, am continuat lectura, si bine am facut, pentru ca dupa ceva timp povestea incalcita a lui Lisey m-a captivat si de-abia asteptam sa vina seara, sa doarma bebe Mihai, iar eu sa ma scufund in acest univers paralel, ciudat, captivant si atragator.

Pe scurt, Lisey este o femeie de vreo 50 de ani, care a ramas vaduva de doi ani. Sotul ei a fost un scriitor celebru, care i-a lasat o avere colosala, precum si un birou cu scrieri care trebuie sortate si trimise celor care se ocupa cu astfel de lucruri, insa suferinta o impiedica sa le ofere accesul la aceste scrieri.

Viata ei aparent monotona se schimba atunci cand un barbat necunoscut o ameninta ca o va rani in acele locuri in care nu ii lasa pe baieti sa puna mana daca nu va oferi accesul la scrierile sotului ei, si asta cat mai repede.

Prezentul se intretaie tot timpul cu trecutul – Lisey isi aminteste cum l-a cunoscut si cum s-a indragostit de sotul ei, cum s-au casatorit, luna de miere, momentul in care un atacator a vrut sa-l omoare pe sotul ei si cum aceasta l-a lovit cu o cazma si l-a oprit, precum si o multime de alte momente care formeaza o viata de 25 de ani de casatorie.

Multe lucruri Lisey le-a uitat, a ales sa le uite, insa pentru a scapa de pericolul care o ameninta din prezent trebuie sa permita trecutului sa revina la suprafata, iar acest lucru se face printr-un fel de vanatoare de comori, orchestrata de sotul ei de dincolo de moarte.

Alaturi in aceasta aventura ii va sta sora ei mai mare, Amanda, care sufera o dezamagire in dragoste si intra intr-o stare catatonica, dar pe care Lisey reuseste sa o readuca in simtiri si sa si-o faca partenera in aventura ei de a-l opri pe barbatul care o ameninta.

Descrierile sunt captivante, sunt multe momente care starnesc teama – asa ca poate nu a fost cea mai buna decizie ca am ales sa citesc romanul noaptea, cu toate ca pe de alta parte parca acesta este cel mai bun moment.

Prin Lisey il cunoastem si pe sotul ei, e mereu prezent, il descoperim, il cunoastem si intelegem sursa inepuizabila a talentului sau literar. Pot sa zic ca am invatat si cuvinte noi, pe care Stephen King le-a inventat (cred) cu aceasta ocazie – acum stiu ce este un bul bun, dar si un bul de sange, stiu de inseamna fotat, iubimica si multe alte expresii care aveau sens pentru Lisey si sotul ei.

Voi ati citit Povestea lui Lisey? Cum vi s-a parut? 

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *