Astazi continuam calatoria prin arta moderna si contemporana si vorbim despre Claude Monet si opera sa. Daca ati pierdut primele articole din aceasta serie, puteti sa le cititi aici – partea 1 / partea 2 / partea 3.
CLAUDE MONET
S-a născut pe 4 noiembrie 1840 Franța, tatăl său era băcan, iar când Claude a împlinit 5 ani familia s-a mutat pe coasta Normandiei. Acest lucru a marcat copilăria artistului care a rămas impresionat de frumusețea plajelor, a valurilor marii și de vremea schimbătoare. La 15 ani începe să vândă caricaturi; tot în această perioadă execută schițe ale navelor cu o minuțiozitate desăvârșită si cu foarte multe detalii tehnice. Își conturează tehnica atunci când îl cunoaște pe Eugene Boudin care îl introduce in stilul caracteristic impresionismului, pictura în aer liber.

Refuza să se înscrie la Ecole des Beaux-Arts, frecventează cercuri de artiști unde îl cunoaște pe Camille Pissarro, urmează serviciul militar ( 1861-1862 Algeria) unde se îndrăgostește de lumina acelor locuri.
Perioada tinereții ( 1865-1870) și-o petrece exersând tehnici precum tușe rupte, semn distinct al impresionismului.
Impresionismul era o sărbătoare a clasei de mijloc și într-adevăr Monet pictează scene domestice cu soția, fiul și gradina sa. Urmează apoi anii de călătorii pentru studiu, vinde puțin, își perfecționează tehnica, expune mult.
În 1874 în cadrul unei expoziții independente expune: IMPRESSION: SUNRISE- lucrare din 1872. Această lucrare a fost remarcată de un jurnalist care denumește pentru prima data mișcarea „impresionistă”. Începe sa aplice o metodă prin care produce lucrări în serie, fiecare reprezentând același motiv în condiții diferite de lumină și vreme, metodă apreciată după anii 1890.
Chiar și după trecerea perioadei Impresioniste Claude Monet continuă să lucreze așa. În 1893 cumpără o fâșie de iaz de lângă casa sa, unde va amenaja o gradina cu flori, nuferi, sălcii, iriși, bambus, plante lăsate să crească libere, devenind sursa inepuizabilă de inspirație a artistului. Această grădină devine spațiul unde va picta în următorii 30 de ani. Cele mai semnificative picturi din această perioadă sunt uriașele tablouri cu nuferi instalate la Paris.
Spre tristețea pictorului, acestea nu au avut un impact major în timpul vieții sale, ba chiar au fost aproape necunoscute. Ulterior morții artistului au fost denumite ” Capela Sixtină a Impresionismului”. Remarcate după anii 1950, sunt distribuite în marile colecții private și muzee ale lumii. Ultima perioada a vieții artistului a fost una dificilă – bolnav de cataractă, pictează cu aceasta suferință pana la moartea sa in 1926. Un ciclu întreg de tablouri (250 de piese) numit „Nuferi” puțin apreciat în timpul vieții sale este astăzi cotat la valoarea de aproximativ 40 milioane dolari pentru o singura lucrare. Rămâne în memoria noastră ca pictorul nuferilor și întemeietorul mișcării Impresioniste.
- Impression:Sunrise (1872)
- Water Lilies
Acest articol face parte din rubrica dedicata artei si artistilor, intitulata Călătorie prin arta modernă și contemporană. Cea care ne va fi ghid in aceasta lume este Raluca, care ne va impartasi mai multe din pasiunea ei pentru arta si frumos in general.
Raluca este Artist și Curator independent cu specializări în Arta Moderna și contemporana; Fotografie si Fashion Design. Activitatea artistica și-o desfășoară în UK și România, iar de peste 7 ani participa la activități de voluntariat artistic și organizează cursuri de arta. Mai multe despre Raluca si proiectele ei puteti afla de pe paginile de Instagram Pal Sui, Contemporaryartcurator_palsui, pe pagina de Facebook Pal Sui Studio, precum si pe grupul de Facebook CONTEMPORARY ART.
Pentru mai multe articole din aceasta categorie puteti urmari sectiunea Diverse CityFemme.