Poate stai in dubiu daca sa iti iei un animal de companie sau nu. Sau poate chiar iti doresti, dar nu stii sigur daca ai resursele de timp si financiare necesare astfel incat acest lucru sa nu se transforme dintr-o placere intr-o corvoada. Oricum ar fi, trebuie sa iti evaluezi in primul rand propriul stil de viata si in ce masura ai disponibilitatea de a lasa un animalut sa aduca schimbari in viata ta, asa cum o stiai pana acum.
Daca lipsesti de acasa mult si des si mai ales peste noapte, atunci mai bine nu iti lua un caine sau o pisica. Poti eventual sa iti iei niste pesti, carora le poate da mancare oricine, cu un efort minim de timp investit. Pisicile si cainii au nevoie si de compania stapanului, de caldura, mangaieri si joaca, nu se multumesc doar sa primeasca hrana. In concluzie, daca ajungi acasa in fiecare seara, atunci iti poti lua o pisica, cu conditia sa nu ai asteptarea sa mergi la culcare imediat ce ajungi, pentru ca te va trezi sa va jucati, chiar daca este foarte tarziu. Iar daca alegi sa ai un caine, atunci va trebui sa te asiguri ca ii aloci si mai mult timp decat unei pisici, pentru ca te va forta sa il scoti afara si dimineata si seara.
Avantajul in a avea un caine, chiar daca trebuie sa ii aloci mai mult timp si o mai mare energie decat unei pisici, este ca te va trata de depresie si de anxietate, fortandu-te sa iesi din casa si sa faci miscare, ceea ce iti va aduce numeroase beneficii pe plan fizic si emotional. Daca nu vrei, insa, sa iesi din zona de confort, ci sa stai la caldurica pe ploaie si ninsoare, atunci ramai la varianta pisica. O sa vrea si ea acelasi lucru.
Daca ai o disponibilitate mai mica decat ti-ai dori, dar totusi iubesti animalele, o varianta buna este sa iti iei mai multe pisici, pentru a-si tine companie reciproc. Daca nu ai o casa spatioasa, e bine sa te limitezi la doua, maxim trei intr-un apartament de bloc. Pentru caini, e bine sa iti iei maxim doi daca nu locuiesti la casa cu curte, pentru ca trebuie scosi la plimbare si devine complicat daca sunt mai multi. Se pot face si combinatii de catel cu pisica, dar trebuie sa fie luati de mici si sa creasca impreuna. Este de preferat ca pisica sa fie luata dupa catel, daca acesta este bland, iar invers doar daca pisica nu este foarte agresiva pentru ca s-ar putea sa il atace pe “intrus”. De obicei cainii accepta mai usor pisicile decat invers, pentru ca ele sunt mai rasfatate si cand vine un catel in familie simt ca isi pierd din atentia exclusiva a stapanilor.
Exista si situatia in care oamenii nu isi dau seama ce inseamna angajamentul de a avea un animal de companie, ajungand chiar sa il abandoneze dupa o vreme. Asta se intampla de multe ori din lipsa de resurse financiare. Asa ca ar fi bine ca un doritor de animale de companie sa isi faca din timp o idee cam cat cost intretinerea unui animal. Asta nu inseamna doar mancare, ci si deparazitari si vaccinari periodice si asistenta medicala veterinara la nevoie.
Evident, daca se ajunge in situatia in care proprietarul isi abandoneaza animalul, acesta va suferi foarte mult si va ramane cel mai probabil cu traume. Pana la urma un animal de companie este totusi un suflet, nu o jucarie. Tocmai pentru a se evita situatii de abandon, este de dorit sa nu se faca cadouri animalute decat daca stim ca respectiva persoana isi doreste si ce anume isi doreste. De asemenea, daca un copil isi doreste un animal, cei din jur nu ar trebui sa ii dea un asemenea cadou pana nu sunt consultati parintii si isi dau acordul.
Dr. Florentin Vrinceanu are experienta de peste 20 de ani in medicina veterinara, cu specializare pe animale de companie. In prezent activeaza la Novavet, clinica pe care a infiintat-o in 2001, fiind implicat atat pe parte medicala, cat si la nivel de management.Dr. Vrinceanu poate fi contactat la Novavet.
2 Replies to ““Animalul de companie – un suflet, nu o jucarie” – dr. Florentin Vrinceanu”