Recomandare lectura: Viata dupa Auschwitz – Eva Schloss, Karen Bartlett

Ma gandeam ca incepand cu luna martie nu voi mai avea deloc timp sa citesc, tinand cont ca noul membru al familiei a aparut pe 14 martie, asa cum va povesteam intr-un articol anterior, iar lucrurile si prioritatile s-au schimbat semnificativ. Insa printre schimbat de scutece, hranit si imbaiat un baietel cuminte si tare simpatic, am mai gasit timp si sa citesc, prima carte terminata complet in aceasta perioada post-bebe fiind Viata dupa Auschwitz de Eva Schloss, care este sora vitrega a Annei Frank, celebra pentru jurnalul pe care tatal ei a reusit sa-l publice dupa moartea Annei.

Dupa cum stiti, in ultima vreme am citit o multime de carti care i-au avut drept protagonisti pe evreii din perioada holocaustului, precum Evadare de la Auschwitz de Joel C. Rosenberg, Bibliotecara de la Auschwitz de Antonio G. Iturbe, Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris, Lista lui Schindler de Thomas Keneally si Un baiat pe lista lui Schindler de Leon Leyson, despre care urmeaza sa va povestesc.

Puteti gasi Viata dupa Auschwitz de Eva Schloss pe Libris.ro, unde in aceasta perioada de stat in casa puteti gasi o multime de reduceri semnificative, in caz ca doriti sa faceti o pauza de la televizor si internet si sa va deconectati citind o carte. 🙂

Asa cum va spuneam mai sus, Viata dupa Auschwitz spune povestea Evei Schloss, care va deveni sora vitrega a Annei Frank dupa incheierea ororilor naziste, cand mama ei si tatal Annei, ramasi fara partenerii de viata in urma experientei din lagar, isi vor uni destinele. Cumva titlul nu este suta la suta corect, pentru ca autoarea ne prezinta viata sa atat inainte de Auschwitz, cat si in timpul si dupa aceea.

Cartea este scrisa la maturitate, intamplarile sunt puse intr-un context pe care tanara fata speriata, ce se zbatea zi de zi sa supravietuiasca, fara sa stie daca-si va revedea parintii sau fratele, nu avea cum sa le stie. Si de aceea intamplarile sunt spuse cumva la rece, detasat, cu toate ca Eva marturiseste ca nu a putut niciodata sa-i ierte pe cei care i-au facut atata rau.

Este inca o poveste despre holocaust care adauga ceva nou, spune dintr-o alta perspectiva cat de greu le-a fost evreilor sa supravietuiasca in lagar, unde au fost dezumanizati, redusi la un numar, unde viata lor nu valora nimic, unde cele mai elementare drepturi nu le erau acordate… Este inca o poveste despre supravietuire, suferinta, nedreptate si speranta, asa cum a fost traita de Eva Schloss.

Din descrierea cartii:

Viata dupa Auschwitz este o relatare uimitoare a vietii Evei Schloss, incepand cu anii de dinainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, apoi supravietuirea la Auschwitz si mai tarziu munca ei cu Fundatia “Anne Frank”. Admirabil de sincera si teribil de socanta, cartea dezvaluie tragediile pe care Schloss le-a indurat si cum a reusit sa-si recapete viata dupa aceea. Calatoria ei este o lectie de speranta si perseverenta, chiar si in cele mai intunecate ore.

Dupa incheierea razboiului, Eva isi va reface viata, casatorindu-se si avand 3 copii, va avea propria afacere si se va dedica, alaturi de tatal vitreg, pastrarii memoriei Annei Frank. Va calatori in toata lumea si va face cunoscute ororile din lagarele de exterminare, indemnand lumea sa nu uite tragediile intamplate si sa-si pastreze speranta. Eva Schloss este o memorialista evreica, supravietuitoare a lagarului de exterminare de la Auschwitz si cofondatoare a Fundatiei „Anne Frank“ din Londra. 

Daca este un lucru care m-a uimit la fiecare poveste despre evreii supravietuitori pe care am citit-o – este modul in care au reusit sa se reinventeze dupa toata aceasta experiente. Bineinteles ca au ramas cu niste sechele si cu niste pierderi care nu pot fi niciodata vindecate, insa cumva au reusit sa-si refaca viata, sa-si continue studiile, sa-si intemeieze familii, sa aiba afaceri de succes si sa devina modele de urmat pentru toti cei care au suferit in viata.

Karen Bartlett este scriitoare si regizor de film, stabilita la Londra. Impreuna cu Eva Schloss a scris Viata dupa Auschwitz, roman care a devenit bestseller Sunday Times.

Voi ati citit Viata dupa Auschwitz? Cum vi s-a parut? 

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

One Reply to “Recomandare lectura: Viata dupa Auschwitz – Eva Schloss, Karen Bartlett”

  1. Pingback:
    Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/r46492city/public_html/wp-content/plugins/dofollow-case-by-case/dofollow-case-by-case.php on line 557
    Vizita la Auschwitz I si Auschwitz II Birkenau – pentru ca trecutul nu trebuie sa fie uitat -

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *