Recomandare lectura: Răul de Jan Guillou

Stiti expresia aceea conform careia raul naste rau? Fix despre acest lucru este vorba in aceasta carte. Romanul autobiografic al lui Jan Guillou, aparut în colecția Clasici contemporani a Editurii Litera spune povestea lui Eric, un tanar inteligent, dar care este agresat acasa de tatal sau. La scoala insa el este cel care va agresa, alaturi de banda sa de batausi. 

Dupa ce va fi exmatriculat pentru o serie de acuzatii pe care le primeste, mama il trimite la o scoala privata, loc unde el spera ca va putea sa o ia de la zero si sa termine cu violenta nejustificata. Insa socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, pentru ca noua scoala practica „educația camaraderească”, adica elevii mai mari au dreptul de a-i pedepsi pe cei mai mici pentru asa-zise greseli. 

Numai ca Eric nu vrea sa o mai ia pe aceasta cale si nu vrea sa se lase intimidat sau calcat in picioare, indiferent de regulile nescrise ale scolii. Incercand sa stea ferit si sa nu iasa in evidenta, devine astfel vizibil si tinta tuturor atacurilor colegilor mai mari. Singurul prieten pe care si-l face este Pierre, opusul lui, tipologia de intelectual neagresiv, dar care la un moment dat va avea de suferit pentru ca ii este prieten.

Lupta impotriva scolii se da in fiecare moment, Eric trebuie sa-si pazeasca in permanenta spatele, insa este plin de resurse si are o energie de neoprit. 

Romanul abunda in scene de violenta, descrise amanuntit, atat ca sentimente, cat si ca actiune. Ceea ce mi-a placut insa teribil de mult a fost finalul binemeritat, cand Eric se intoarce acasa si are parte de o ultima confruntare cu tatal sau. 

Voi ati citit Raul? Daca da, cum vi s-a parut? 

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala 

Postari similare

One Reply to “Recomandare lectura: Răul de Jan Guillou”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *