Oameni anxiosi de Fredrik Backman

Oameni anxiosi este al treilea roman de Fredrik Backman pe care l-am citit, dupa Un barbat pe nume Ove si Bunica mi-a zis sa-ti spun ca-i pare rau. Autorul, un suedez de doar 40 de ani, a devenit unul dintre cei mai populari scriitori contemporani, cu carti traduse in zeci de limbi si cu un succes la public foarte mare.

De unde acest succes? Abordeaza intr-o nota umoristica, usor ironica, cu un limbaj simplu, cu intorsaturi de situatie neobisnuite subiecte de zi cu zi, probleme importante care sunt greu de explicat, si pe care le face accesibile chiar si unul copil.

In Oameni anxiosi, un spargator de banci inarmat fuge de la locul faptei si se ascunde intr-un apartament scos la vanzare, unde in acel moment avea loc o vizionare. De teama sa nu il prinda politia, se inchide in apartament si ii ia ostatici pe cei sapte potentiali cumparatori care se aflau atunci acolo.

Amanuntele apar pagina cu pagina, unele lucruri se reiau cu mai multe detalii, iar incet-incet ne facem o imagine atat despre viata spargatorului, cat si despre toti cei care se aflau in apartament, precum si despre politistii care incearca sa-l prinda.

Cine sunt cei sapte potentiali cumparatori? Un cuplu casatorit, trecut de prima tinerete, care obisnuiesc frecvent sa cumpere, renoveze si sa vanda mai scump apartamentele, un cuplu de lesbiene pe punctul de a deveni parinti, o multimilionara cu tendinte suicidare si cu un complex de superioritate, o batrana aparent inofensiva in fata careia toti par a se destainui, un sabotor profesionist de vizionari de apartamente, deghizat in iepure si o agenta imobiliara pentru care nu conteaza ca este ajunul Anului Nou atunci cand se poate face vreun profit din vanzarea unui imobil. Insa atunci cand ostaticii si spargatorul incep a-si destainui dramele personale, anxietatile si temerile, situatia se complica, iar liniile dintre bun si rau devin foarte subtiri.

Atunci cand ostaticii sunt eliberati si infractorul ramane incuiat in apartament, prinderea acestuia pare floare la ureche. Insa atunci cand oamenii legii navalesc in apartament, nu exista nici urma de spargator. Toti ostaticii sunt anchetati, insa marturiile lor nu au logica, politistul isi pierde de multe ori rabdarea, iar informatiile contradictorii nu fac decat sa-i bulverseze si mai mult pe politisti.

Finalul ne arata ca oricine merita o a doua sansa, iar unii sunt si suficient de norocosi incat sa o primeasca.

Fredrik Backman este editorialist, blogger și unul dintre cei mai populari scriitori suedezi contemporani. Cărțile sale au fost traduse în peste treizeci și cinci de limbi. Trăiește la Stockholm împreună cu soția și cei doi copii ai săi.

Romanul său de debut Un bărbat pe nume Ove a cunoscut un succes mondial, iar ecranizarea lui a fost nominalizată la Oscar pentru Cel Mai Bun Film Străin (2016) și a fost desemnată Cea mai bună comedie a anului (la Premiile Academiei Europene de Film – 2016).

Voi ati citit Oameni anxiosi sau altceva scris de Fredrik Backman? Cum vi se par scrierile lui?

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *