Recomandare fim: Fiicele doctorului March / Little Women

Filmul Fiicele doctorului March reprezinta ecranizarea romanului Little Women al scriitoarei americane Louisa May Alcott, aparut in 1868 / 1869 (partea a doua). Romanul a fost un succes major si se bazeaza pe viata autoarei, care a avut trei surori, iar personajul Jo March, scriitoarea familiei, pare inspirat din viata Louisei. Actiunea este plasata in Statele Unite, in timpul Razboiului de Secesiune.

Doctorul March este plecat la razboi, iar in absenta sa sotia si cele patru fiice ale acestora – Meg, Jo, Beth si Amy se confrunta cu dificultatile vietii de zi cu zi in timp de razboi. Familia candva bogata locuieste in Massachusetts, unde isi duce existenta incercand totusi sa-i ajute pe cei mai putin norocosi decat ei.

Desi Jo (Josephine March) este personajul central al filmului, toate surorile sunt bine individualizate, iar legatura stransa dintre ele este vizibila. Facand o paralela intre trecut si prezent, filmul ne poarta printr-o multime de momente care ne vor ajuta sa le descoperim pe cele patru eroine.

Meg, cea mai mare dintre surori, se apropie de momentul maritisului, iar o serie de dansuri si iesiri in societate o vor face sa-si dea seama cum sa-si puna mai bine farmecul in valoare, cum sa apeleze la cochetarie. Dragostea vine insa de unde nu se asteapta, iar planurile de a se insura cu un barbat bogat ii sunt date peste cap.

Jo este scriitoarea familiei, care si-ar dori sa fie barbat sa poata participa la razboi. Indrazneata, impulsiva, curajoasa si cu un puternic caracter coleric, scrie piese de teatru pe care le va juca alaturi de surorile ei cu diverse ocazii. Se viseaza scriitoare, iar gandul casniciei este o corvoada si o pedeapsa pentru ea, in niciun caz un eveniment asteptat.

Beth este timida si introvertita familiei, care canta frumos la pian. Toata lumea o iubeste si o protejeaza, firea ei fiind placuta si modesta. Din pacate, se va imbolnavi de scarlatina, care ii va slabi organismul si care in cele din urma o va rapune.

Amy March, mezina familiei, este si ea talentata – dar la pictura. Caracter puternic si incapatant, va intra des in conflict cu surorile ei si se va razbuna atunci cand acestea nu ii fac pe plac. Se considera mereu in umbra lui Jo si va face tot ce poate pentru a fi in centrul atentiei, inclusiv sa dea foc unui manuscris al lui Jo drept razbunare.

Si mama fetelor, Marmee, este un personaj puternic, la fel ca matusa acestora, Josephine March, o femeie bogata si singura, care este o prezenta episodica in viata fetelor, mai ales a lui Jo si a lui Amy.

Un alt personaj important si bine creionat in Fiicele doctorului March este Theodore Laurence, Laurie, asa cum il alinta familia March. Acesta este vecinul fetelor, un orfan crescut de bunicul sau, care ia lectii de la preceptorul John Brooke. El va dezvolta o pasiune puternica pentru Jo, dar va fi respins de aceasta, cand ii refuza cererea de logodna. Ani mai tarziu o va reintalni pe Amy in Europa, cand aceasta calatoreste alaturi de matusa sa, iar intre cei doi va lua nastere o frumoasa poveste de dragoste.

Toate acestea sunt simplist povestite, filmul releva mult mai multe detalii si amanunte, fiind o combinatie de romance si drama, cu o multime de actrite cunoscute in rolurile femeilor March. Avem astfel ocazia sa o revedem pe Meryl Streep, pe Emma Watson, precum si pe Saoirse Ronan,  Timothée Chalamet,  Florence Pugh,  Eliza Scanlen,  Laura Dern.

Ecranizarea realizata de regizoarea şi scenarista Greta Gerwig se bazează atât pe romanul clasic cât şi pe alte scrieri ale Louisei May Alcott, iar povestea celor patru surori care isi doresc mai multe de la viata este la fel de actuala acum, pe cat a fost la data aparitiei cartii.

Voi ati vazut filmul Fiicele doctorului March? Cum vi s-a parut?

Pentru alte recomandari din categoria Filme puteti urmari sectiunea dedicata CityFemme

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *