Recomandare lectura: De veghe in lanul de secara de J. D. Salinger

Aproape ca mi-e rusine sa recunosc ca pana la aceasta varsta nu am citit romanul “De veghe in lanul de secara” („The catcher în the Rye” in original) scris de autorul american J. D. Salinger in 1951. Din fericire acum la inceput de 2018 am rezolvat aceasta problema si am bifat pe lista mea de lecturi unul dintre cele mai importante 100 romane in limba engleza publicate din 1923 pana in prezent, precum a fost descris de Times (in anul 2005).

Romanul il pune in prim-plan pe Holden Caulfield, un adolescent atipic dintr-o familie destul de bogata, devenit de-a lungul timpului imaginea iconica a adolescentului rebel. Voiam sa spun ca “acesta se trezeste exmatriculat din scoala privata Pencey”, insa nu se trezeste pur si simplu, este foarte constient ca va fi exmatriculat, pentru ca actiunile sale pana in acest moment au dus fix la aceasta situatie.

Astfel il urmarim pe Holden de-a lungul catorva zile, cu toate actiunile si faptele sale, cu gandurile sale, cu felul in care se comporta cu ceilalti baieti sau cu fetele, in relatia sa cu sora lui mai mica etc. Descrierea are loc la persoana I, tanarul Holden vorbeste fiecarui cititor in parte. Si o face atat de natural, cu pauze in vorbire, cu divagari, colocvial – incat la un momentat ai impresia ca se afla langa tine si-ti vorbeste.

Desi scris intr-un astfel de limbaj usor simplist, romanul acopera o multime de subiecte complexe precum pierderea inocentei, cautarea si definirea unei identitati, sentimentul de apartenenta la un grup sau la o familie, precum si subiecte mai dureroase precum pierderea unei persoane dragi.

Mi s-a parut foarte inspirata alegerea titlului, pe care o veti descoperi de-abia spre finalul cartii si de a carei placere nu vreau sa va lipsesc. De fapt, nici nu as dori sa ii fac un rezumat, nu asta e scopul meu. Cert este ca din punctul meu de vedere este unul dintre cele mai bune romane pe care le-am citit in ultima vreme si pe care l-as reciti cu drag peste cativa ani, eventual cand voi avea un copil adolescent cu care sa pot discuta mai apoi despre asta.

Parerea mea este ca prezinta modul in care adolescentii se percepeau in relatie cu parintii lor si cu ceilalti intr-o societate care de-abia isi revenea dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, in care nu se discuta prea mult despre sentimente, in care barbatii trebuiau sa fie puternici si sa nu dea dovada de slabiciune.

Aflat in categoria Carti pentru adolescenti de pe site-ul Libris.ro, romanul “De veghe in lanul de secara” publicat in colectia Polirom poate fi citit cu placere la orice varsta.

Jerome David Salinger (1919 – 2010) este un scriitor american nascut in New York. Acesta s-a bucurat de un mare succes cu romanul “De veghe in lanul de secara”, insa atentia publica de care a beneficiat l-a facut sa-si doreasca sa ramana in anonimat, ultimul interviu pe care l-a acordat fiind in anul 1980.

Pentru alte recomandari de lectura puteti citi mai multe in sectiunea Carti CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *