5 podcasturi de ascultat în vara asta

Avem mii de gânduri pe zi: 60.000 spun unele studii, 6.000 spun altele. Oricum ar fi, sunt multe. 95% dintre gândurile noastre se repetă în fiecare zi, iar 80% dintre gândurile care se repetă sunt negative. Lăsată de capul ei, mintea noastră trăncănește fără încetare. Uneori cu sens, alteori fără rost și în defavoarea noastră. O modalitate folositoare să mai potolești mintea vorbăreață este să asculți altceva interesant. Podcasturi, de exemplu. Marele avantaj al podcasturilor este că le poți asculta în timp ce faci alte activități care nu necesită o atenție deosebită: curățenie, gătit, gimnastică, meșterit, lenevit la soare, plimbări.

Fie că ascultați deja podcasturi, fie că faceți prima încercare audio acum, vă invit să descoperiți cinci podcasturi în limba engleză care vă pot face vara mai interesantă. Dacă nu găsiți în telefon o aplicație de ascultat podcasturi și nici Spotify n-aveți, descărcați gratuit Stitcher sau Google Podcasts, sau întrebați-vă prietenii ce aplicații folosesc să asculte podcasturi.

Dacă mintea vorbăreață vă șoptește că tot ce vă mai lipsea în programul deja încărcat este să vă apucați de podcasturi, vă propun să începeți cu o degustare lejeră: podcasturi cu episoade de 5-7 minute. Încercați Small Things Often de la The Gottman Institute. Podcastul a pornit de la ceea ce spunea Dr. John Gottman despre secretul unei relații sănătoase de cuplu, “Relațiile solide și de durată se construiesc cu multe cuvinte mici, cu gesturi și acțiuni mărunte.” La Small Things Often o să descoperiți multe idei și sfaturi ușor de pus în practică pentru o relație extraordinară.

Un alt podcast ușor de ascultat și folositor este Before Breakfast cu Laura Vanderkam, cu episoade scurte și practice despre organizarea timpului la muncă și acasă. Eu îl ascult dimineața, în timp ce fac cafeaua și pregătesc micul dejun.

Desert Island Discs de la BBC este o emisiune radio faimoasă în Marea Britanie. Din 2009 poate fi ascultată și în versiunea de podcast. Emisiunea are o formulă atât de simplă și de apreciată încât continuă din 1942 încoace: invitații aleg opt piese muzicale, o carte și un obiect de lux pe care le-ar lua pe o insulă pustie. Ascultați Desert Island Discs dacă sunteți curioși ce au ales Sofia Loren, Sir David Attenborough, Maya Angelou, Simon Cowell, Bernardine Evaristo, David Beckham, Ed Sheeran, Nicole Kidman, Yo-Yo Ma, Elif Shafak, Sheryl Sandberg, Bruce Springsteen.

Dacă episoadele celor trei podcasturi recomandate până acum pot fi ascultate separat și nu au legătură între ele, Under the Influence cu Jo Piazza este un podcast-serial. Aș fi fost în stare să termin un sezon într-o zi, dar am ascultat Under the Influence în timp ce se publica, așa că am fost nevoită să aștept fiecare episod nou. Un podcast curajos despre lumea mămicilor faimoase pe Instagram, o lume mult mai complexă și nuanțată decât ce vedem sau ne închipuim.

În primăvara asta am descoperit și un podcast pe care l-am savurat cu echilibru și cumpătare, să nu cumva să termin prea repede episoadele înregistrate din 2016 încoace. Heavyweight este despre emoțiile de categorie grea pe care le ducem cu noi zi de zi, ani după ani. Este un podcast despre umanitate, împăcări și încheieri, despre trecutul care nu stă adesea la locul lui, ci se revarsă în prezent și în viitor, despre relații complicate și amintiri chinuitoare, povestite cu empatie, stângăcie și umor.

The Happiness Lab cu Dr. Laurie Santos este podcastul pe care l-am recomandat cel mai mult în ultimul an. Dacă ascultați câteva episoade, este foarte posibil să vă schimbați măcar părerea despre fericire și stare de bine. Laurie Santos este profesoara universitară care a creat și predă cel mai popular curs la Universitatea Yale, The Science of Well-Being. Puteți face acest curs gratuit pe Coursera. Asta când nu sunteți prinși cu cele cinci podcasturi de ascultat în vara asta.

Elena Mușat lucrează în domeniul IT, are o pasiune pentru tot ce are legătură cu învățarea, și sprijină educația Montessori în România. Ascultă podcasturi de câte ori poate și păstrează podcasturile preferate pentru momentele când grădinărește sau merge la plimbare cu bicicleta în pădurea de lângă casă. Pentru că și-a dat seama că atunci când este întrebată “Ce faci?” cel mai des răspunde “Ascult un podcast”, a creat un grup pe Facebook cu acest nume. Pe Elena o găsiți și pe LinkedIn, unde scrie în fiecare duminică un sfat pentru diminețile de luni. 

Sursa foto: pixabay.com

Postari similare

One Reply to “5 podcasturi de ascultat în vara asta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *