Obiceiul pamantului – un podcast DOR pe care nu ar trebui sa il ratezi

Saptamana trecuta cei de la DOR (Decat o Revista) au lansat un proiect la care au lucrat intens – podcastul de sase episoade care exploreaza o parte foarte putin cunoscuta a istoriei Romaniei in general si a romilor in particular – faptul ca romii s-au aflat sub sclavia bisericii, a domnitorului si a boierilor timp de cinci secole.

Eu personal nu am stiut despre acest lucru, nu am stiut ca a existat sclavie in Romania, ci in principal in America, unde negrii erau tratati ca neoameni, ca proprietati, erau abuzati, umiliti si exploatati de persoane care se considerau superioare lor, in principal pentru ca aveau o alta culoare a pielii.

Asa ca sa descopar ca marea de rasism care inconjoara populatia roma isi are bazele in ceva mult mai profund, intr-o istorie ce merge pana la Evul Mediu si care i-a afectat pe romi pana la mijlocul secolului ai XIX-lea a fost ceva socant.

Momentan nu am inca toate raspunsurile, mai am multe intrebari legate de cum s-a putut petrece acest lucru si cum s-a putut continua timp de 500 de ani, cum de din 1856 si pana in prezent nu s-au luat masuri mai multe (si mai bune) pentru a micsora golul acesta ce desparte in continuare romanii de romi.

Cel mai socant mi s-a parut sa descopar semnificatia expresiei “te ineci ca tiganul la mal” – se refera la faptul ca uneorii romi, drept pedeapsa, erau legati de maini si de picioare in apa de catre stapanii lor si li se promitea libertatea daca vor reusi sa ajunga la mal. Ceea ce, evident, nu reuseau. Cel putin, nu in viata.

Iata ce spun cei de la DOR despre acest podcast:

Obiceiul pământului este un proiect jurnalistic multimedia despre sclavia romilor și amprenta acelor 500 de ani asupra prezentului. Sclavia a început în 1385 și a fost abolită abia în 1856, timp în care romii au fost proprietăți ale statului român, ale bisericii și boierilor. Această traumă generațională este răscolită deseori de rasismul prezentului. Vindecarea necesită recunoaștere, reconciliere și măsuri reparatorii.

Ca să înțelegem că istoric nu am pornit cu șanse egale și să putem schimba raporturile de putere care ne definesc azi, ne-am propus să înțelegem sursa acestei nedreptăți și modurile în care o putem repara. 

Sintagma din nume vine din Evul Mediu, când încă nu aveam legi scrise și ne ghidam după „Obiceiul pământului” – o noțiune cunoscută și ca „Legea țării”, care reglementa viața bisericii sau organizarea armatei. „Obiceiul pământului” spunea și că, dacă te nășteai rom, erai sclav. Deși azi nu ne mai guvernează, încă există în noi.

In fiecare saptamana apare un nou episod – pana acum au aparut doua – Amnezie sociala. Ce stim de fapt despre sclavia romilor? si 500 de ani. Cand oamenii erau proprietati.

Va invit sa urmariti si voi episoadele, cu siguranta veti descoperi multe lucruri noi, pe care nu vi le-ati imaginat.

In cazul in care nu l-ai vazut la momentul respectiv, iata un alt articol despre podcasturi pe care vi-l recomand: 5 podcasturi de ascultat în vara asta.

Sursa foto: print screen site-ul DOR

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *