Femeile conduc lumea: Interviu cu Oana Maria Damaschin

Revin astazi catre voi cu un nou interviu din seria Femeile conduc lumea. Mi se pare foarte important sa ne promovam intre noi, sa ducem mai departe vorba atunci cand aflam de proiecte interesante si sa aratam ca femeile in general fac mult mai multe lucruri decat iti dai seama la o simpla privire. Suntem toate niste eroine, in felul nostru, iar aceasta rubrica de pe blogul meu este felul meu in care incerc sa va inspir si sa va dau curaj si voua sa porniti acele proiecte faine pe care le doriti. 🙂

1. Bună, poți să începi, te rog, prin a ne spune câteva cuvinte despre tine?

Bună, sunt Oana, mămica unei fetițe minunate în vârstă de 3 ani. Încep cu asta deoarece Alessia este cea care mă determină zi de zi să mă autodepasesc. A fi mamă este cea mai frumoasă poveste de dragoste trăită vreodată. Foarte mulți oameni consideră că în momentul în care devii părinte viața ta personală și profesională ia o pauză. Eu sunt de părere că ei sunt cei care ne impulsionează, ne dau motive să reușim, să ne extindem orizonturile și să facem ceea ce ne place cu adevărat. De când s-a născut Alessia familia este pe primul plan: petrecem mai mult timp împreună, vizităm mai multe obiective turistice, râdem mai mult și încercăm să devenim persoane mai bune pe toate planurile.

2. Care a fost parcursul tău profesional înainte de a întra în lumea antreprenorialului?

Vin din domeniul bancar, unde am avut ocazia să cunosc mulți tineri antreprenori care mi-au insuflat dorința de a reuși pe cont propriu.

3. Care este businessul tău și cui se adresează?

Sunt fondatoarea și persoana din spatele site-ului www.pacokids.ro. Este un business ce s-a născut din faptul că ador copii, jucăriile și hăinuțele, dar și din dorința de a petrece mai mult timp cu Alessia fără să fiu condiționată de un program fix de muncă. Îmi place să caut cele mai potrivite produse pentru copilași, să știu că jucăriile mele îi fac fericiți, îi dezvoltă și le oferă părinților momente de respiro.   

4.Cum ți-a venit ideea și de unde ai primit cea mai multă susținere?

Încă de când Alessia avea un an, am dorit să deschid un magazin fizic cu articole pentru copii însă la momentul respectiv era foarte dificil ca un antreprenor la început de drum să găsească spre închiriere un spațiu bun. Când eram pe punctul de a încheia un contract de închiriere a început pandemia. Pot spune că ne-a salvat de la o decizie greșită. 😀

La momentul respectiv nu ne-am dat seama că am putea muta planurile în online ci am continuat să studiem alte variante: cafenea, franciză, fast food… până când fix de ziua mea am deschis cumva ochii și am realizat că pot să îmi creez magazinul dorit online. A urmat o lună în care am muncit până la epuizare să găsesc furnizori, să semnez contracte, să creez de la 0 propriul site și să încarc peste 400 de produse în el. Cea mai multă susținere am primit-o întotdeauna de la soțul meu. El este cel care încă îmi ridică moralul în momentele în care îmi doresc să renunț. Să fii antreprenor la început de drum în România cu siguranță nu este ușor însă îți oferă o satisfacție pe care nici un job nu ți-o poate da.

 5. Cum ți s-a părut partea birocratică? E complicat? Unde ai întâmpinat cele mai multe probleme / ce ai schimbă?

Mi s-a părut ok, chiar surprinzător. Aveam o reținere înainte față de instituțiile statului, însă am găsit de fiecare dată răspuns la întrebări și funcționari dispuși să ajute. Chiar m-au scutit de o amendă pentru o declarație nedepusă la termen, dându-mi doar un avertisment. Mi-aș dori să putem depune actele online dar România mai are nevoie de timp pentru asta din păcate.

6. Care este cea mai mare reușită de până acum, cu care te mândrești?

Mă mândresc cu toată munca pe care am depus-o în acest magazin și cu fiecare lucru pe care l-am învățat: promovare, grafică, optimizare site. Îmi place faptul că am reușit să creez o experiență plăcută clienților: de la un site unde comanda se poate face rapid și toate informațiile sunt ușor de găsit, până la rapiditatea cu care aceștia primesc comanda și micile detalii sau surprize pe care aceștia le găsesc în colet. Încerc să sun fiecare client pentru a confirma comanda și a îi oferi consiliere în cazul în care are nevoie pentru a mă asigura că va fi mulțumit de jucăriile comandate.

7. Te-ai lovit până acum de sindromul impostorului? Cum ai gestionat teamă/neliniștea respectivă?

Ooo da. În momentul în care am pornit pe drumul antreprenoriatului mă așteptăm să fie mult mai ușor. Am învățat să mă adaptez, să iau o pauză de la business în momentul în care simt că am nevoie și să fac ceva ce îmi place. După o zi sau două revin cu bateriile încărcate și cu noi idei pentru a depăși problemele sau obstacolele apărute.

8. Care sunt planurile tale pe viitor?

De curând am reușit să fim unici importatori ai jucăriilor de construcție Build & Play care are mare succes în Europa și ale căror feedback-uri sunt foarte bune printre clienții mei. Succesul acesta m-a determinat să caut noi produse care să fie pe placul copiilor și îmi doresc să reușesc să le aduc până în luna octombrie.

9. Spune-ne ceva și despre timpul tău liber – mai ai? Care sunt hobby-urile tale, cum îți place să te relaxezi?

Între site și rolul de mama și soție timpul liber este destul de limitat. Am învățat că pentru a da randament și a face față provocărilor apărute am nevoie de un timp doar pentru mine, în care să fac ceea ce îmi place. Încerc să citesc lunar cel puțin două cărți și din când în când să mai văd un film bun.

10. Ce sfat ai da femeilor care se află la început de carieră, într-o lume a bărbaților?

Să aibă încredere în ele și să nu renunțe. Orice poveste de succes are un început iar acesta se întâmplă de cele mai multe ori să fie mai dificil decât te aștepți. Chiar dacă la început rezultatele apar mai greu, în această perioadă acumulezi cunoștiintele și experiența necesară pentru a reuși mai târziu.

Pentru alte interviuri puteti intra pe sectiunea dedicata de Interviuri CityFemme

Sursa foto: arhiva personala a Oanei

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *