Cat de multe sacrificii ar trebui sa facem pentru familie, pentru relatia in care suntem? Si cand este prea mult? Cine este vinovat si cine este victima atunci cand reprosurile incep sa se adune? La toate aceste intrebari si la multe altele incearca sa ne ofere un raspuns Zeruya Shalev in romanul Sot si sotie.
Sot si sotie era de multa vreme pe lista mea de lecturi, iar gratie celor de la Libris, la final de februarie am reusit sa-l bifez ca citit. Romanul ii are drept protagonisti pe Udighi (sau Udi, prescurtat) si Naama, care sunt impreuna inca de cand aveau 12 ani, iar Naama este naratorul si personajul principal. Insa un sfert de secol mai tarziu, cand cei doi se apropie de 40 de ani, isi dau seama ca relatia lor de familie nu este ceea ce si-au dorit sau ceea ce au sperat.
Reprosurile, certurile, distanta, gelozia exagerata, lipsa de comunicare – desi o rutina de ani de zile, nu sunt stalpi sanatosi pentru o relatie pe viata. Relatia complicata cu fiica lor de 10 ani, Noga, nu usureaza deloc lucrurile.
Iubirea idilica din adolescenta este oare suficienta pentru doi oameni care desi au crescut unul langa celalalt, in timp s-au schimbat semnificativ si nu isi mai doresc aceleasi lucruri? Este prea tarziu sa o ia de la capat dupa atata timp? Si cine va fi cel care va avea curajul sa se rupa din aceasta relatie bolnavicioasa? Cu ce cost si cu ce sacrificii? Cum se imparte vina? Fiica de partea cui va fi in toata aceasta poveste?
Cartea de peste 350 de pagini este dura, iti aduce un gust amar, te face sa te gandesti la consecintele deciziilor tale, iti arata caracterul schimbator al oamenilor, te face sa constientizezi ca nimeni nu poate retine pe altcineva cu forta, dar mai ales, arata cat de importanta este comunicarea intr-o relatie. In plus, iti arata ca nicio decizie nu e pe viata, oricand o poti lua de la capat, chiar daca pare aproape imposibil sau de multe ori nu poti vedea luminita de la capatul tunelului.
Pe alocuri mi-a fost greu s-o citesc, mi-a dat o stare proasta, m-a facut sa o judec pe Naama, sa o scot vinovata poate mai mult decat ar trebui, sa ma cred superioara ei. Stilul cartii este destul de greoi, dialogurile nu sunt clar marcate, totul e un amalgam, coplesitor.
Insa este o carte care m-a captivat, care mi-a dat de gandit, si pe care o recomand daca sunteti intr-un impas sau daca aveti dispozitia pentru o lectura mai dificila.
Zeruya Shalev s-a nascut in Israel, a absolvit un masterat de studii biblice si lucreaza ca redactor la Editura Keshet. Pana acum i s-au publicat patru romane, un volum de poezii si o carte pentru copii. Printre premiile pe care le-a primit pentru opera sa se numara Corine Prize, Amphi Award, ACUM Prize si Wizo Prize.
Voi ati citit Sot si sotie? Cum vi s-a parut?
Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala
One Reply to “Sot si sotie de Zeruya Shalev”