Recomandare lectura: Durere de Zeruya Shalev

Romanul Durere de Zeruya Shalev aduce in prim-plan lupta interioara a personajului principal, Iris, care in urma cu zece ani a fost victima unui atentat terorist si a fost grav ranita. Directoare de scoala, sotie si mama a doi copii, Iris pare a avea o viata ideala, insa durerea este o constanta a acesteia inca din copilarie, cand tatal sau a murit in razboiul de Yom Kippur si tanara Iris a ramas alaturi de mama sa, pe care o va ajuta sa ii creasca pe cei doi frati gemeni mai mici.

Marea iubire a vietii ei, din adolescenta, care o paraseste reprezinta o alta sursa de durere, la fel ca si rutina vietii ei de familie, in care nu mai gaseste nicio bucurie. In plus, accidentul si-a lasat urme grave atat asupra corpului sau, cat si asupra psihicului, iar durerile groaznice reapar brusc, fara avertisment, la un deceniu dupa accident.

Blocata intr-o existenta care nu pare a-i mai aduce nicio satisfactie, Iris va vedea lumina de la capatul tunelului si posibilitatea la fericire atunci cand il reintalneste intamplator pe iubitul din adolescenta, liber si inca interesat de ea.

Dar o viata cu el inseamna o viata fara sotul si cei doi copii ai sai, asa ca decizia nu este deloc simpla. In plus, atunci cand viata fiicei sale o ia pe un fagas periculos, decizia devine cu atat mai grea – sa se sacrifice pe sine sau sa-si sacrifice familia?

M-au impresionat tare mult descrierile sentimentelor si luptei interioare duse de Iris – Zeruya Shalev este o maestra in a detalia emotii, intrebari, temeri si iubiri, lucru pe care l-am descoperit citind un alt roman al sau – Sot si sotie, despre care v-am povestit deja pe blog.

Zeruya Shalev este o scriitoare israeliana, nascuta in 1959 in kibuțul Kinneret si a fost ranita in explozia provocata de un atentat sinucigas in 2004. Aceasta a absolvit un masterat de studii biblice si lucreaza ca redactor la Editura Keshet. Pana acum i s-au publicat patru romane, un volum de poezii si o carte pentru copii. Printre premiile pe care le-a primit pentru opera sa se numara Corine Prize, Amphi Award, ACUM Prize si Wizo Prize.

Zeruya Shalev face lucrul la care se pricepe cel mai bine: scrie povesti de familie pline de dragoste, povesti ale iluziei si eliberarii in care razbate intensitatea emotionala, invitind cititorii sa se lase purtati de firul intimplarilor parcurse. Celebrare a durerii, romanul este o revelatie inspirata de rolul ei in viata noastra afectiva.” – Haaretz

Voi ati citit romanul Durere sau altceva scris de Zeruya Shalev?

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *