Sunt atat de multe destinatii frumoase de vazut intr-o viata, iar Lisabona este de trecut in topul vostru neaparat! Urmeaza unul dintre cele mai lungi articole pe care le-am scris pe blog, in care va povestesc cateva informatii despre city break-ul pe care l-am facut alaturi de sotul meu cu ocazia zilei mele de nastere (am implinit 30 de ani, uoff…) si pe care am incercat sa vi-l prezint pas cu pas pe conturile de facebook si de instagram CityFemme. 🙂
Ca si in cazul altor excursii pe care le-am mai facut de-a lungul anilor, am inceput pregatirea pentru acest city break in Lisabona in urma cu cateva luni bune – la finalul lunii iulie am cumparat biletele de avion si am rezervat cazarea prin booking.com.
Atfel, am ales sa zburam cu TAP Portugalia, pentru ca oferea optiunea de zbor fara escala si orele erau foarte bune, permitandu-ne astfel sa ne bucuram si de ziua sosirii (am ajuns la 8 dimineata) si de cea a plecarii (am plecat spre casa la 11 noaptea). Pe parcursul celor patru ore de zbor am avut si o masa inclusa, destul de buna si m-am mirat sa descopar tacamuri de metal (deh, pe cursele low cost, cum zburam de obicei, n-o sa gasesti asa ceva).
Cazarea era si ea destul de scumpa si cu greu am gasit o camera cu un pret accesibil, care sa aiba si baie in camera, pentru ca la preturile pe care eram dispusi noi sa rezervam camera am gasit doar hosteluri. Si desi initial nu am fost foarte multumiti de cazare si am zis sa o rezervam doar ca sa stim ca avem ceva de rezerva, cu cat ne-am apropiat de data plecarii ne-am lasat pe tanjeala si sincer nici nu am mai cautat altceva. 🙂
Partea buna a fost ca una din fetele de la receptie este romanca, asa ca am putut sa vorbim destul de mult cu ea in cele cateva zile pe care le-am petrecut acolo. Camera a fost ok, cu mobilier foarte mic (nu am vazut in viata mea noptiere si dulapuri atat de inguste!!!), curatenia se facea la doua zile, insa peretii erau foarte subtiri si zgomotele de pe hol de auzeau tare si in camera.
Insa per total suntem multumiti – pentru banii pe care i-am dat pe cazare am avut niste conditii super (daca sunteti curiosi de preturi, la finalul articolului v-am pus si niste cifre exacte).
Am citit cateva articole inainte de plecare si am frunzarit ghidul Linghea Descopera Lisabona, cu harta plianta inclusa, pe care l-am primit de la cei de la Libris recent si ne facusem o idee despre ce vrem sa vizitam. Oricum, am avut ghidul cu noi in fiecare zi, inclusiv in calatoria cu trenul catre Sintra, si am putut sa descoperim mai multe despre istoria Lisabonei, nu doar despre traseele si monumentele cele mai importante de vizitat.
Astfel, am aflat ca istoria Lisabonei este marcata de un mare cutremur ce a avut loc in 1755, pe 1 noiembrie, de Ziua Tuturor Mortilor. Inainte de aceasta zi fatidica, Lisabona era infloritoare, comertul cu mirodenii era in toi, Vasco da Gama deschizand un nou drum spre India in 1497 /1498. In plus, portughezii sunt primii europeni care ajung in Japonia in 1543.
Insa cutremurul, unul dintre cele mai mari din istoria Europei, a ucis zeci de mii de persoane, foarte multe aflandu-se in biserici. A avut loc in jurul orei 10 – 11 dimineata si se estimeaza ca a avut 8,5 – 9 pe scara Richer. La scurt timp dupa cutremur (care se pare ca a avut si o durata neobisnuit de lunga, durand cateva minute bune), un tsunami a spulberat coasta Lisabonei, iar de parca acestea n-ar fi fost de ajuns – un mare incendiu a izbucnit in tot orasul, din cauza lumanarilor aprinse cu ocazia sarbatorii. Au durat zile bune sa reuseasca sa stinga incendiul, iar cifrele totale ale victimelor s-au ridicat la circa 60.000. Dupa aceea, Lisabona n-a mai reusit sa revina la gloria de odinioara.
Ca si vreme, am avut parte de trei zile senine si de doua cam ploioase, insa la temperaturi de 18 – 20 de grade, ceea ce a facut vremea sa fie potrivita pentru plimbare. 🙂
Ne-am luat cardurile Lisabona pentru 72 de ore, timp in care am avut inclus atat transportul in comun (metrou, autobuz, tramvai, tren pana la Sintra si Cascais), cat si intrari la cateva zeci de muzee si reduceri la multe altele. Insa pentru ca noi am stat mai mult de atat, ne-am gandit drumurile de asa natura incat sa fie cel mai avantajos.
Astfel, in prima zi cand am ajuns, ne-am lasat bagajele la hostel (nu am putut sa facem si check-in-ul, era prea dimineata) si am pornit la pas prin Lisabona, catre traseul 1 din ghidul de pe Libris – zona Castelo si Alfama, in cel mai vechi, pitoresc si fascinant cartier al orasului.
Am luat-o la pas pe stradute, ghidandu-ne de harta si am facut prima oprire la Castelul de Sao Jorge, aflat pe dealul estic al Lisabonei, unde s-au pus bazele tarii, dupa ce in 1147 Alfonso Henriques, primul rege al Portugaliei, a cucerit castelul si i-a invins pe maurii care locuiau aici de cateva sute de ani.
Castelul a devenit locuinta regala, iar vechile cladiri maure au fost modificate si extinse. Va puteti plimba ceva timp prin citadela, puteti admira orasul de sus si evident puteti face multe poze. 🙂 Noua ne-a placut tare mult castelul!
Mai apoi am luat-o usor la pas, ne-am plimbat pe stradute, am admirat cat de bine sunt pastrate drumurile din piatra cubica, am vazut nenumarate fete la volanul unor motociclete cu atas, un fel de trasuri, care sunt folosite sa-i plimbe pe turisti de-a lungul dealurilor obositoare.
Am descoperit si Panteonul (in care n-am intrat), precum si cateva biserici impresionante. Am gasit si un local in care sa ne odihnim si sa mancam un pranz tarziu, dupa care evident ca ne-a prins oboseala si am preferat sa ne intoarcem destul de devreme la cazare.
Dupa ce ne-am luat camera, ne-am asezat lucrurile si am facut cate un dus – am pornit in explorarea cartierului din imediata vecinatate, pentru a descoperi magazine si localuri. Si am gasit un supermarket destul de mare, pe care ni l-a recomandat o romanca. 🙂
Nu am vazut atat de multi romani ca in alte orase pe care le-am vizitat, insa sunt cativa si pe aici. 🙂
A doua zi ne-am trezit nu foarte devreme si am pornit catre Belem (traseul 6 din ghid), un cartier de care auzisem de o multime de timp si pe care imi doream tare mult sa-l vad. Asa ca am petrecut aici aproape toata ziua, stand la coada pentru a cumpara Pasteis de Belem, vizitand Biserica si Manastirea dos Jeronimos, vizitand Muzeul Trasurilor si Muzeul National de Arheologie, unde am facut si o poza. 🙂 Bine, am facut o multime de poze, dar pe aceasta am facut-o prin sistemul lor interactiv si am primit-o pe email dupa aceea.
Am mers apoi si pana la Monumentul Descoperirilor si Turnul din Belem si am ramas impresionati de arhitectura monumentelor si de frumusetea cartierului. Aici am mancat la un mic local, unde cu 5/6 euro am gasit niste meniuri absolut delicioase!
Ah, am uitat sa va povestesc de cafea! Aici gasesti peste tot cafea, servita in cesti foarte mici, dar la preturi absolut decente – intre 35 si 80 de centi in local. 🙂 Si este foarte buna, eu am baut cel putin una zilnic!
Duminica am explorat din nou orasul si am facut o frumoasa calatorie cu faimosul tramvai 28 (traseul 9 din ghid), insa cum va spuneam intr-o postare pe instagram, am incercat dimineata sa stam la coada si era prea aglomerat, asa ca am revenit pe seara, cand coada era mult mai mica si am reusit in sfarsit sa-l prindem mai usor!
https://www.instagram.com/p/BqZp8jHlHLm/
Am descoperit si Biserica Sfantul Anton (locul in care se afla casa in care s-a nascut sfantul) si muzeul cu acelasi nume de langa ea. Ne-am plimbat foarte mult pe jos (de fapt asta am facut in toate zilele, nu doar duminica), am urcat in Arco da Vitoria si in liftul de Santa Justa, langa care am descoperit un restaurant chinezesc cu preparate delicioase!
Am vizitat si Lisbon Story Centre, unde am putut urmari povestea orasului intr-un mod interactiv, cu casti, cu imagini, tot felul de obiecte, inclusiv un scurt filmulet despre cutremurul despre care v-am povestit mai sus.
In plus, seara am mers si am luat cina aniversara intr-un local incantator, Cafe de Sao Bento, despre care vreau sa va povestesc mai multe intr-un articol separat. 🙂
Luni am mers in Sintra (traseul 10), unde era ceva mai frig decat in Lisabona si unde relieful era chiar mai dificil, asa ca am luat bilete pentru autobuzul hop on-hop off care ne-a dus pana la Palacio da Pena. In Sintra intrarile se platesc separat, nu fac parte din reteaua de muzee acoperite de cardul Lisabona (doar 10% reducere).
Aici am vizitat Palacio da Pena, cum va spuneam mai sus, un superb castel in care se amesteca o multime de stiluri si culori. Se asteapta destul de mult la coada – atat pentru a cumpara bilete (poti lua biletele pentru gradina sau pentru palat si gradina, pentru ca vei trece automat prin gradina ca sa ajungi la castel), cat si pentru a intra efectiv in palat.
Palatul, resedinta de vara a regilor portughezi, este pastrat intr-o stare foarte buna si este foarte mare pentru o resedinta de vara. Situat pe cel mai inalt varf al Sintrei, la o altitudine de 450 de metri, palatul este vizibil de la departare. Atunci cand va apropiati puteti vedea o multime de stiluri – arhitectura gotica, renascentista, maura si manuelina, vopsit in galben si roz, cu turnuri in care se poate urca, cu o multime de arcade si alte structuri. O mica zona era in reamenajare, dar banuiesc ca este normal la un palat de o asemenea dimensiune.
Acesta a fost construit pentru Maria II de catre sotul ei, printul Ferdinand de Saxe-Coburg-Gotha, iar camerele sunt pline de detalii creative si somptuoase. In plus, Ferdinand era pasionat de sticlarie si vitralii, lucru pe care-l veti observa si voi. M-am bucurat sa descopar o sala de primire a oaspetilor somptuoasa, in care mi-a placea sa stau si azi, precum si o bucatarie imensa, plina cu tot felul de vase si ustensile pentru gatit.
Desi mai erau destul de multe alte locuri de vizitat in Sintra, am preferat sa ne intoarcem in Lisabona dupa-amiaza devreme, sa luam pranzul si sa pornim in cautarea celebrelor stadioane din Lisabona – Benfica si Sporting. Le-am gasit pe amandoua, i-am facut poze sotului meu in fata lor, ne-am luat diverse suveniruri si am mai incheiat o frumoasa zi in oras.
In plus, am descoperit cu aceasta ocazie si Muzeul Muzicii, chiar la iesirea din metrou la statia care duce spre stadionul Benfica.
Marti, ultima zi, a fost mai relaxanta, deja nu mai aveam nimic neaparat de bifat pe lista obiectivelor noastre, asa ca ne-am permis sa ne trezim ceva mai tarziu, sa intram in toate magazinele pe care le-am intalnit in cale, sa mergem pe malul apei, sa vedem bradul de Craciun care a fost finalizat (in fiecare zi era in alt stadiu de constructie, iar pana la finalul vizitei noastre am reusit sa-l vedem complet), sa savurez o cafea pe indelete, sa mancam, sa ne mai plimbam pe stradute, dupa care ne-am indreptat in cele din urma catre aeroport si catre casa.
Daca mi se pare ca a meritat? Absolut! E o clima foarte placuta, m-am bucurat sa scap cateva zile de frigul de la noi. In plus, imi doream de cativa ani de zile sa ajungem si aici, dar ni s-a parut mereu o destinatie destul de scumpa. Insa, desi este scumpa la capitolul zbor si cazare (pe care le poti gasi la preturi decente daca le rezervi din timp), am avut placuta surpriza sa descoperim preturi mult mai accesibile fata de alte capitale europene pe care le-am vizitat (Paris, Roma, Barcelona).
Mi se pare ca Lisabona a stiut sa se pozitioneze foarte bine din punct de vedere al marketingului – unde altundeva s-ar face coada ca sa te plimbi cu un tramvai?!? In plus, serviciile integrate transport + acces muzee, fac experienta mult mai usoara si mai placuta.
Daca te straduiesti, poti intelege cate ceva din limba portugheza, insa este mult mai dificil de vorbit. Daca in concediul de acum cativa ani din Spania m-am descurcat binisor – de data asta nu prea am mai reusit sa ma inteleg cu lumea. Insa nu e problema, aproape toti stiu limba engleza sau cu singuranta dai de vreun roman! 🙂
Cost aproximativ city break Lisabona:
- bilete de avion (zbor direct TAP Portugalia) – 290 de euro pentru amandoi
- Cazare: hostel de 3 stele (Residencial Mar dos Acores ) – 120 de euro pentru 4 nopti, plus 8 euro taxa de statiune
- Cardurile Lisabona – 80 de euro
- Castelul Sao Jorge – 20 de euro
- Palacio da Pena & drumul cu autobuzul in Sintra – 40 de euro
- O masa pentru doua persoane – circa 20/25 de euro
- Pasteis de Nata: intre 0,85 – 1,2 euro
- Cafea: intre 0,35 – 0,80 euro
- Suveniruri: magneti – de la 1 euro in sus / statuete: de la 3,5 euro in sus, in functie de dimensiunea lor / tricouri: de la 6 euro in sus, in functie de modele
Sper ca v-a placut experienta mea & ca v-a fost de folos! 🙂
Pentru alte articole legate de experientele mele de calatorie puteti urmari sectiunea dedicata CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala
Imi plac locurile bune de vizitat din Lisabona, mai ales ca fiul meu a fost p1 1.01 2020 aici si mi-a trimis o multime de poze