Toata lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr

Cu actiunea desfasurata in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, atat in Franta, cat si in Germania, Toata lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr este un roman care se axeaza pe istoria Europei, vazuta prin ochii inocenti a doi copii deveniti adulti mai inainte de vreme.

Cu toate ca este mult spus “vazuta prin ochii” celor doua personaje, pentru ca unul dintre ele este orb. Mai exact, Marie-Laure LeBlanc, o tanara frantuzoaica care locuieste la Paris impreuna cu tatal sau a ramas oarba undeva in jurul varstei de 10 ani. Insa iubirea tatalui sau si setea pentru cunoastere o vor face pe fata sa-si continue existenta si sa gaseasca bucurie in citirea unei carti in Braille, in conversatiile cu colegii de munca ai tatalui sau (acesta lucra ca lacatus la Muzeul de Istorie Naturala din Paris), in plimbarile cu tatal sau sau in descoperirea orasului in machetele foarte exacte pe care tatal le construieste pentru fiica sa.

Celalalt personaj in jurul caruia se invarte actiunea este Werner Pfenning, un tanar german orfan, cu par balai, care se va trezi aruncat intr-un razboi pe care nu il intelege. Tot ce intelege este mecanica, cum functioneaza radiourile, cum sa le repare si cum sa gaseasca prin calcule matematice locurile din care dusmanii emit mesaje secrete. Pasionat de tehnica, este admis la o scoala militara, insa acolo lucrurile nu sunt deloc ceea ce isi imagina si se trezeste tot mai des ca ii este dor de casa in care a locuit si de sora sa, Jutta.

Marie-Laure va fi nevoita sa paraseasca Parisul si se va refugia alaturi de tatal sau la Saint-Malo, acolo unde locuieste un unchi cam nebun, care ii va adaposti. Pasii razboiului il va aduce si pe Werner din ce in ce mai aproape de fata.

Povestita in episoade scurte si numeroase ce au loc pe parcursul a cativa ani, vom ajunge sa cunoastem copilaria si maturizarea ambelor personaje, vom intelege deciziile si intamplarile care i-au format si vom intelege si legatura dintre cei doi.

Spre final, autorul ne aduce si spre prezent, ca sa intelegem actualitatea si cum deciziile din trecut au influentat personajele.

Un roman complex, captivant, plin de detalii veridice, ce starneste emotii puternice si care arata cum razboiul dezumanizeaza unii oameni si scoate ce-i mai bun din altii.

Cu romanul Toata lumina pe care nu o putem vedea autorul a câștigat premiul Pulitzer 2015 pentru ficțiune și medalia Andrew Carnegie pentru excelență în ficțiune 2015.

Voi ati citit cartea Toata lumina pe care nu o putem vedea? Cum vi s-a parut?

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *