City break in Franta – partea a 2-a: Marsilia

Saptamana trecuta am inceput sa va povestesc despre city break-ul pe care l-am facut recent in Franta si am inceput cronologic, cu Aix-en-Provence. Revin astazi cu partea a doua – vizita de o zi in Marsilia, pe care am facut-o doar alaturi de sotul meu si de Sageata, pentru ca sora mea a lucrat in ziua respectiva.

Hai sa vedem astfel ce se poate face intr-o singura zi in Marsilia, un oras cu o bogata diversitate culturala, cu arhitectura impresionanta si priveliste superba.  

Marsilia este al doilea cel mai mare oras al Frantei, situat pe coasta Mediteranei, fiind cel mai mare port comercial al tarii. Revolutionarii acestui oras au dat celebrul imn al Frantei – Marseilleza. In plus, tot de aici provine un mare erou literar, Contele de Monte Cristo aparut in scrierile lui Alexandre Dumas (cartea cu acelasi nume a aparut in 1844 si a avut succes instantaneu).

Basilique Notre Dame de la Garde

Noi am mers cu masina, iar prima oprire, de unde ne-am bucurat de cea mai spectaculoasa panorama asupra orasului, a fost la Catedrala Notre Dame de la Garde (cea din poza principala a articolului). Orasul se vede superb de la inaltime, este un loc perfect pentru multe poze si pentru a-ti face o idee despre marimea si complexitatea orasului.

Situata pe cel mai inalt deal al Marsiliei, la o inaltime de peste 150 de metri fata de nivelul marii, Notre Dame de la Garde este cea mai populara atractie. In varful constructiei troneaza statuia impresionanta a Fecioarei Maria, iar design-ul arhitectural neo-bizantin al bazilicii domina dealul.

Catedrala Marseille (Cathedrale La Major)

Dupa oprirea de mai sus, ne-am suit in masina si am coborat la grandioasa catedrala romano-catolica, Catedrala La Major, supranumita “catedrala in pijamale” datorita decorului exterior cu dungi orizontale.

Pe mine m-a impresionat atat exteriorul, cat si interiorul. 🙂 Este foarte mare, intrarea este gratuita si o poti parcurge dintr-un capat in altul.

Vieux Port si Grand Rue

Abia dupa ce am bifat cele doua catedrale de mai sus ne-am indreptat catre vechiul port, ce dateaza din secolul al 6-lea i.Hr. Acesta este inca un punct central al Marsiliei, chiar daca nu mai este folosit pentru traficul comercial. E un loc pitoresc, cu debarcadere renovate, pietonale largi, barcute si iahturi, insa pana acolo ne-am bucurat de destul de multe alte lucruri.

Ah, ca specialitatea culinara in materie de desert pot sa va spun despre Calissons, sunt niste mici prajiturele din pasta de fructe si migdale, invelite cu un topping asemanator martipanului. Sincer, mie una nu imi plac. Nu mi-am luat, stiam de ele si le-am incercat mai demult, dar nu ma impresioneaza, plus ca eram la dieta. 🙂

Drumul cu vaporasul la Frioul (Chateau d’If)

O alta atractie pe care am vrut sa o bifam neaparat este Chateau d’If. Acesta este o cetate fabuloasa, situata pe o mica insula stancoasa din portul de Marsilia, la care se ajunge dupa o scurta excursie cu barca.

Castelul If este fortificație contruita între 1527-1529 la ordinul regelui Francois I, pe una din insulitele arhipelagului Frioul, care a servit ca închisoare și a devenit celebră odată cu romanul lui Alexandre Dumas “Contele de Monte Cristo”, asa cum va spuneam mai la inceput. 

Din pacate, vantul era prea puternic si nu am putut sa poposim la ea, ci doar am trecut pe langa, catre Insulele Frioul, unde ne-am relaxat la o cafea / bere (dupa preferinta), inainte de a ne reincarca bateriile si a porni spre casa.

Stiu ca sunt si cateva muzee interesante si mult mai multe lucruri de facut in acest oras, insa cam atat am vizitat noi in cea de-a doua zi. In drumul de intoarcere spre Aix ne-am oprit si la un outlet Adidas, unde au preturi mai bune decat la noi! Si de unde evident ca nu am putut pleca fara sa ne luam ceva. 🙂

Sper ca la finalul saptamanii sa revin si cu ultima parte a vacantei, plimbarea in Nimes si Avignon, care personal mi-a placut cel mai mult din toata excursia. 🙂

Pentru alte articole despre locurile pe care le-am vizitat puteti accesa sectiunea Cu Ruxacul in Spate CityFemme.

Sursa foto: arhiva personala

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Anonymous