Who Moved my Cheese? de Spencer Johnson

Who Moved my Cheese? scrisa de Dr. Spencer Johnson este o carticica sub 100 de pagini in limba engleza, care se citeste lejer intr-o dupa-amiaza in care simtiti nevoia sa prioritizati putin lucrurile in viata voastra si nu stiti exact cum sa o faceti. 🙂

Mi-a fost recomandata acum ceva vreme la munca, iar cei de la Libris mi-au trimis-o recent, alaturi de o alta carte frumoasa despre care v-am povestit zilele trecute – Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris.

Stiati ca Libris are si sectiune de carti in limba engleza? Eu m-am bucurat sa descopar asta, pentru ca sunt titluri importante de business, dezvoltare personala sau alte categorii pe care as prefera sa le citesc in limba engleza.

Revenind la Who Moved my Cheese? – cartea are o poveste importanta, spusa intr-un mod haios, asa cum arata si titlul si este compusa din trei parti. In prima parte, niste fosti colegi se intalnesc cu ocazia reuniunii de clasa si vor sa afle ce s-a mai intamplat in vietile celorlalti.

Stiti prea bine ca in cadrul acestor ocazii lumea incearca sa se mandreasca cu realizarile, in niciun caz cu nereusitele. In a doua parte, unul dintre barbati spune aceasta poveste a cascavalului, dupa care in ultima parte fiecare incepe sa-si evalueze viata un pic altfel.

Partea a doua si cea centrala a cartii spune povestea a patru personaje minuscule – doi soareci (Sniff si Scurry) si doi oameni in miniatura (Hem si Haw), care locuiesc intr-un labirint si cauta cascaval pentru a supravietui. Fiecare are alta metoda pentru a ajunge la rezultat si lucrurile merg bine pentru o perioada, pana cand cascavalul dispare. Dupa acest moment urmarim cum reactioneaza cele patru personaje la disparitia cascavalului si daca vor face ceva pentru a-l gasi.

Dupa cum v-ati dat seama, este o parabola, iar cele patru personaje sunt tipologii umane, care reactioneaza diferit in fata aceleiasi situatii a schimbarii. Iar cascavalul nu este nimic altceva decat ceea ce ne motiveaza pe noi, ca vorbim de bani, serviciu, oportunitati, studii sau viata personala, relatii, copii, calatorii etc.

Lectiile sunt spuse simplu si clar, intr-un mod placut, iar la final vei constata ca nu ai invatat ceva nou, pentru ca stiai acele lucruri si tu, insa acum le ai mai clare in minte si ti-ai mai invins putin temerile, pentru ca atunci cand un cascaval dispare, trebuie sa mergi sa gasesti un altul nou, care poate fi chiar mai bun decat primul! 🙂

Who Moved my Cheese? a fost vanduta la nivel global in peste 28 de milioane de exemplare, ceea ce pe mine ma face sa cred ca este o carte de succes.

Daily Telegraph spune despre carte ca este una dintre cele mai de succes carti de business scrise vreodata.

Pentru alte recomandari de lectura puteti intra in categoria Carti CityFemme. 

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *