De ceva vreme a inceput sa imi placa foarte tare sa citesc cartea si sa urmaresc si ecranizarea acesteia, pentru a putea face o comparatie intre cele doua si pentru a vedea care varianta imi place mai mult. Am facut-o cu seria Outlander, cu Dear John si cu Lista lui Schindler, pentru a aminti doar cateva dintre titlurile care imi vin acum in minte. Pacientul englez de Michael Ondaatje era de multa vreme pe lista mea de lecturi, pentru ca am ramas impresionata de ecranizarea in filmul cu acelasi titlu.
Desi fimul este destul de vechi, din 1996, in regia lui Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes si Kristin Scott Thomas in rolurile principale si l-am vazut acum multa vreme (e cazul sa il revad, cu siguranta), mi-a ramas in minte drept o frumoasa poveste despre regasire, revenire dupa suferinta si iubire.
Daca nu stiti despre ce este vorba in carte (sau in film), o sa va spun foarte pe scurt ca actiunea se plaseaza la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in Italia, unde intr-o fosta manastire italiana isi vor gasi lacas temporar patru persoane care au fost greu incercate de ororile razboiului si ar vrea doar sa-si linga ranile in liniste si in singuratate.
Cei patru oameni care au nevoie de un ragaz inainte de a decide ce sa faca mai departe cu vietile lor sunt:
- Hana, o tanara infirmiera care a ingrijit atat de multi soldati si a vazut atat de multa suferinta incat se simte amortita, incapabila de empatie;
- Caravaggio, un hot si spion mutilat, dependent de droguri si care a fost prieten cu tatal Hanei, gasind astfel cumva de datoria sa sa se ingrijieasca de soarta fetei;
- Kip, un genist sikh care face curatenie dupa ororile razboiului si cauta zilnic bombe pentru a le dezamorsa (punandu-si astfel in pericol viata tot timpul) si
- Pacientul englez, un personaj misterios cu trupul ars, de nerecunoscut, despre care ceilalti cred ca este englez, dar nu sunt siguri.
Hana are grija de acest pacient si este martora la dezvaluirile sale, unde o trista poveste de dragoste se amesteca cu aventuri nebanuite, cu scene puternice in desert, razboi si lupta pentru supravietuire. Si ceilalti doi locuitori ai casei vor fi martori ai povestilor pacientului englez, iar povestea de dragoste firava ce tocmai se infiripeaza intre Hana si Kip arata ca si in mijlocul noroiului pot aparea trandafiri.
Imi place foarte mult stilul in care este scrisa cartea, bogatia de amanunte, ce te face sa vizualizezi locurile si intamplarile si bineinteles povestea in sine.
Voi ati citit cartea Pacientul englez?
Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala