Recomandare lectura: Purgatoriul îngerilor – Camelia Cavadia

Tocmai am terminat de citit romanul Purgatoriul îngerilor scris de autoarea contemporana Camelia Cavadia, roman ce spune povestea copiilor disparuti, a celor care fie au fugit de acasa din cauza situatiilor dificile, fie a celor care au fost rapiti si li s-a pierdut complet urma.

Dupa ce am descoperit-o in urma cu ceva vreme cu romanul Mastile fricii, despre care v-am povestit aici, am vrut sa citesc si alte carti ale autoarei, iar gratie colaborarii pe care tocmai am inceput-o cu cei de la Editura Trei, ma bucur ca o sa va pot povesti despre multe carti interesante de-acum inainte.

Autoarea ne prezinta povestea din cateva perspective diferite – a unul astfel de baiat (Tudor), care nu stie cum a ajuns in grupul in care traieste alaturi de multi alti baieti asemeni lui, a unei familii (mama, tata si frate – Maria, Aron si Angel) care nu stie cum sa traiasca in lipsa copilului disparut, a unor politisti (Camil, Lara) care fac tot posibilul sa ii gasesca pe copii, dar care nu se descurca din cauza resurselor limitate pe care le au, precum si a catorva alte personaje episodice, fiecare cu un rol in acest mare puzzle.

Dupa cum puteti vedea, tema nu este deloc una usoara, este una foarte grea si apasatoare, indiferent cat de nevinovata si optimista incearca sa fie perspectiva baiatului Tudor. Tudor, singurul baiat din grup care are un nume, spre deosebire de ceilaltii care sunt identificati dupa porecla (Negrutu, Tartoru, Ciupitu etc) iti asterne amintirile intr-un jurnal, care ne ajuta sa descoperim atat povestea lui, cat si a celorlati baieti.

Aflati sub ingrijirea lui Sabad, a lui tanti Loneta si a celor doua ajutoare ale acestora, grupul de baieti pleaca in fiecare zi la munca – la cersit, la facut de jonglerii, chiar si la furat – astfel incat la final de zi sa aduca bani. Lumea lor este cea reala – iar cei cu care se intersecteaza si de la care primesc bani fac cumva parte dintr-o alta realitate, la care copiii nu au acces.

Familia care trebuie sa isi duca existenta dupa ce le-a disparut unul dintre copii (pe care o banuim a fi familia lui Tudor, dar nu vom afla raspunsul decat la finalul cartii) este acum disfunctionala. Mama nu poate trece peste suferinta si nu se poate bucura de copilul ramas. Este inchisa in existenta ei, in neputinta ei, in rugamintile ei catre Dumnezeu sa ii inapoieze fiul, incat nu isi mai vede nici sotul, nici fiul. Totul este un mecanism, nu se mai poate bucura de nimic, nimic nu o misca.

Fratele ramas este ca o fantoma, intreaga sa identitate este prin prisma fratelui disparut, nimeni nu il vede si nu il apreciaza cu adevarat. Iar tatal face tot posibilul sa isi continue existenta, sa munceasca, sa fie stalpul familiei, chiar daca nu renunta niciodata la cautarea fiului sau.

Iar cei doi politisti – seful Camil si subalterna sa Lara si-au dedicat existenta pentru a-i ajuta pe ceilalti, pentru a rezolva cazuri de disparitie, pentru a-i gasi pe cei despre care nu se mai stie nimic.

Purgatoriul îngerilor nu este o carte usor de digerat, mai ales de cei cu copii. Insa cuprinde o realitate prea putin pusa sub lupa, unde mancarea este un lux.

“In scurt timp ne-au chemat la masa. (…) Am mancat in liniste, fiecare cu nasul in farfuria lui. A fost cea mai bogata masa din toata viata mea de pana atunci. Am avut carne si in ciorba, si la felu’ doi. Iar la sfarsit am avut prajitura. Prajitura adevarat, din aia din vitrina. (…)

Cand am ajung la prajitura, abia de-am indraznit sa o atingem. De unde s-o apucam si cu ce sa incepem? Am privit-o, am mirosit-o, iar am privit-o si am savurat ca niste caini. Unii au inceput sa o linga, in timp ce altii si-au infipt adanc dintii in ea. Aproape toti am mancat-o cu ochii inchisi, gemand usor de bucurie si placere.”

Născută pe 10 mai 1969, la București, Camelia Cavadia a absolvit filologie-istorie la liceul Zoia Kosmodemianskaia și este licențiată în filosofie și jurnalism. A lucrat peste 30 de ani în PR, la cele mai importante televiziuni și este co-fondator al Agenției de Comunicare Fabrica de PR.

Puteti gasi Purgatoriul îngerilor de Camelia Cavadia pe site-ul editurii Trei, precum si intreaga colectie a autoarei, ce cuprinde titlurile Vina, Măștile fricii, Purgatoriul îngerilor, la un pret foarte avantajos.

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *