Prima carte pe care am inceput sa o citesc in 2023 este Apocalipsa de Stephen King, un roman imens de aproape 900 de pagini. Dupa ce mi-am terminat anul 2022 tot cu una din cartile lui Stephen King – Un basm, despre care nu am apucat insa sa va povestesc (dar sper sa o fac), am decis sa continui in aceeasi forma, cu o alta carte scrisa de prolificul scriitor pe teme horror, thriller si mister.
Faptul ca pe Libris am vazut o oferta foarte buna la cartile lui: 2+1 gratis m-a ajutat sa ma hotarasc si sa plasez o comanda in primele zile ale anului – asa ca pe langa Apocalipsa, ma asteapta si Strainul si Mobilul ale aceluiasi autor. Am decis sa incep cu cea mai mare carte din toate cele comandate pentru ca nu voiam sa o aman mai apoi din lipsa timpului, sa mi se para greu sa o duc la final etc.
Adevarul este ca este o carte incomoda fizic – mare, grea, nu o poti tine in mana, ci sprijinita pe ceva, si de multe ori m-am trezit in pozitii incomode in timp ce citesc. Insa subiectul este captivant si cumva deloc departe de realitatea zilelor noastre.
Lumea asa cum o stim se schimba atunci cand un virus ucigas este eliberat accidental si omoara aproape intreaga planeta. Incepe ca o gripa, dar este extrem de transmisibil si nu exista tratament. Vi se pare cunoscut scenariul de pana acum? Bineinteles, descrie aproape cu exactitate ceea ce am trait cu totii din 2020 incoace. Si m-am gandit initial ca Stephen King s-a inspirat din zilele noastre pentru aceasta poveste horror.
Nu mica mi-a fost mirarea sa descopar ca romanul Apocalipsa este de fapt publicat in anul 1978, deci cu peste 40 de ani inainte de evenimentele din zilele noastre.
Revenind la carte – imi place foarte mult cum autorul il urmareste pe cel care duce accidental virusul in afara institutiei in care se cerceta in secret si prezinta zeci de destine care se intrepatrund – toti oamenii cu care intra in legatura si cum a ajuns ca virusul sa afecteze intreaga populatie. Mi se pare extraordinar cum reuseste sa inventeze povesti credibile pentru atat de multe personaje si cum reuseste sa nu se repete de-a lungul numeroaselor carti pe care le-a publicat.
Nu o sa stau sa va povestesc prea multe despre personajele centrale, insa sunt destul de multe – atat pozitive, cat si negative, foarte bine individualizate, prezentate atat inainte, cat si dupa aparitia virusului, si mai ales modul in care s-au maturizat sau s-au transformat dupa aceea.
Cum spuneam, nu exista tratament pentru visulul supranumit Capitanul Tripp, insa unele persoane se vor dovedi imune la virus. De multe ori, doar una sau doua intr-un intreg oras. Doar oamenii nu pot trai singuri, au nevoie de comunitati, asa ca incearca sa se gaseasca si sa traiasca in aceasta noua realitate.
Insa visele comune pe care le impartasesc, cu doua personaje centrale – Maica Abigail si Randall Flagg ii va separa pe supravietuitori in doua tabere – de partea binelui si de partea raului. Si se vor forma doua comunitati in jurul acestora, care trebuie sa se pregateasca pentru razboiul final.
Unii sunt mai bine pregatiti decat ceilalti, iar razboilul se apropie cu pasi repezi, asa cum le-o prefigureaza si visele.
Vor ramane oamenii sa lupte sau se vor ascunde? Se vor naste eroi sau lasi din aceasta confruntare? Vor castiga fortele binelului sau ale raului? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care cu siguranta vi le veti pune citind romanul Apocalipsa.
Stephen Edwin King este un autor american celebru prin romanele sale horror, acestea fiind ecranizate aproape în totalitate pe micul sau marele ecran. Scriitorul in varsta de 75 de ani s-a nascut in Portland, Maine, Statele Unite, iar primul sau roman de mare succes a fost Carrie, care spune povestea unei fete cu puteri paranormale, hartuita atat la scoala, cat si acasa.
Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme.
Sursa foto: arhiva personala