Recomandare teatru: Idolul si Ion Anapoda

A doua piesa de teatru la care am reusit sa merg in ultimul timp, tot la TNB, a fost “Idolul si Ion Anapoda”, cu Dan Puric in rol principal. Si am avut norocul sa merg nu oricum – ci ocupand un loc in primul rand.

Pe site-ul Teatrului National Bucuresti piesa are o scurta descriere: “O comedie amara despre cautarea fericirii, scrisa de unul dintre cei mai importanti dramaturgi interbelici. Eroul piesei, un subtil rationalist, isi construieste personalitatea prin iubire, delicatete si printr-o incredere neclintita in puritatea valorilor morale.” 

Prea scurta pentru a ma prinde despre ce este vorba, descrierea mi-a dat impresia ca o sa am parte de o comedie. Insa nu mi s-a parut a fi deloc asa – mi s-a parut o piesa destul de trista, probabil trebuia sa acord mai multa atentie cuvantului “amara”. Dar finalul salveaza totul si lasa o nota optimista.

Dan Puric este cel care da viata personajului Ion Anapoda, un barbat de varsta mijlocie care lucreaza la o banca si care este indragostit de Mioara, nepoata Stavaroaiei, batrana la care sta in gazda.

Mioara nu duce lipsa insa de admiratori – colegul sau Valter (interpretat de Silviu Biris), precum si seful acestora de la banca se afla pe lista persoanelor care vor sa-i intre in gratii. Si in timp ce Ion Anapoda isi arata dragostea timid si discret, intr-un mod pur si fara pretentii, ceilalti doi sunt mai hotarati si actioneaza fara rusine.

Scena actiunii este casa Stavaroaiei, unde lumea iubeste, sufera, planuieste si se bucura. Pe scurt, aici veti fi martorii cam tuturor emotiilor posibile. Tot in aceasta casa isi duce existenta si o fiinta ignorata si maltratata de toti locatarii – Frosa, fata in casa, copil din flori al sotului Stavaroaiei. Singurul care ii arata o urma de atentie si de compasiune este Ion Anapoda, poate pentru ca este singurul care intelege foarte bine cum este sa fi invizibil pentru ceilalti.

Va reusi oare Ion Anapoda sa o faca pe Mioara sa-l observe si sa isi petreaca viata alaturi de ea? Va reusi aceasta sa-si dea seama ca afectiunea si sentimentele pure sunt mai importante decat banii si posesiile materiale? Asta o sa va las pe voi sa descoperiti.

Per total, piesa mi-a placut mult, iar actorii au jucat rolurile cu maiestrie. Dan Puric a avut rolul central – un rol dificil si solicitant, pe care l-a jucat foarte bine. V-o recomand cu drag, insa cum am mai zis – sa nu va asteptati la o comedie, piesa are elemente din toate genurile, cu scurte momente de umor.

Voi ce piese ati mai vazut?

Sursa foto: pixabay & site-ul TNB

Postari similare

2 Replies to “Recomandare teatru: Idolul si Ion Anapoda”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *