Recomandare lectura: “Cand infloreste liliacul” de Martha Hall Kelly

Romanul “Cand infloreste liliacul” este una dintre alegerile de anul acesta in materie de lectura in cadrul clubului de carte Litera si un bestseller New York Times. Tradus la Editura Litera in 2016, volumul prezinta povestea a trei femei complet diferite, dar ale caror destine se intersecteaza in cele mai neobisnuite feluri.

Am stat destul de mult in dubiu daca sa intru in povestea propriu-zisa, mai ales dupa ce i-am povestit sotului meu initial despre ce este vorba si a zis ca vrea sa citeasca si el cartea. Mai apoi, intrand putin in amanunte – s-a suparat si a zis ca ii stric placerea lecturii. Asa ca o sa incerc sa spun cate ceva, dar sa nu divulg tot, ca sa existe suficient de multe elemente noi pentru voi atunci cand o sa va decideti sa cititi cartea.

Dupa cum spuneam, in acest roman este vorba despre trei femei:

Kasia Kuzmerick, o tanara din Polonia, care avea o viata frumoasa, era indragostita si avea o familie in care se simtea apreciata. Planurile lui Hitler de a invada Polonia in septembrie 1939 pun capat brusc vietii lipsite de griji a acesteia si se trezeste amestecata in miscarea de rezistenta, fara a intelege exact consecintele pe care o astfel de actiune le pot avea pentru ea. Din pacate, consecintele vor fi severe – va fi trimisa alaturi de mama si de sora ei in lagarul de concentrare pentru femei de la Ravensbruck, un loc al groazei si al povestilor care te vor face sa nu dormi noaptea.

Herta Oberheuser, o tanara doctorita germana care abia asteapta sa aiba o sansa de a-si dovedi abilitatile, va raspunde unui anunt de angajare ca medic guvernamental in cadrul aceluiasi lagar Ravensbruck. Intr-o lume dominata de barbati, aceasta va incerca sa se impuna si sa dovedeasca ca este chiar mai dura si mai puternica decat acestia. Mediul de lucru o va inrai si va face lucruri de care nici ea nu credea ca este capabila.

Caroline Ferriday este o fosta actrita newyorkeza, a carei menire in viata este sa-i ajute pe ceilalti. Nerealizata pe plan sentimental, aceasta isi revarsa toata atentia si afectiunea asupra persoanelor care au nevoie de ajutor, lucrand ca voluntara la consulatul francez din New York. Razboiul isi va pune amprenta si asupra ei si va trai ororile acestuia de parca ar fi ale ei, cautand neobosita cai prin care le poate face suferinta mai suportabila celor care au fost afectati.

Cartea este inspirata din evenimente si fapte reale, iar Martha Hall Kelly a dus o munca de ani de zile pentru a se documenta in acest roman – a cautat in arhive, a intrervievat o multime de oameni, a fost in locurile in care se desfasoara actiunea – totul pentru a spune o poveste cat mai adevarata.

Povestea este atat de impresionanta si starneste atat de multe emotii – mila, ura, repulsie, revolta incat mi-au dat lacrimile de cateva ori. Amanuntele sunt atat de oribile incat m-au facut sa ma bucur ca nu m-am nascut in acea perioada si ca nu a trebuit sa trec prin nimic asemanator. Este foarte interesant si de ce cartea are acest nume, dar o sa va las pe voi sa descoperiti motivul.

Cred ca ar trebui sa citim din cand in cand carti cu componenta istorica – trebuie sa nu uitam trecutul si ar trebui sa nu mai repetam aceste greseli – atunci cand o singura persoana are prea multa putere rezultatele sunt catastrofice, dupa cum am vazut cu totii.

Sursa foto: pixabay.com

Postari similare

2 Replies to “Recomandare lectura: “Cand infloreste liliacul” de Martha Hall Kelly”

  1. Pingback:
    Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/r46492city/public_html/wp-content/plugins/dofollow-case-by-case/dofollow-case-by-case.php on line 557
    Bibliotecara de la Auschwitz de Antonio G. Iturbe - City femme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *