ANONIMUL VENEŢIAN împlineşte 150 de reprezentaţii

Numit „exerciţiu cu vedere la public”, proiectul pe care Ion Caramitru l-a coordonat regizoral în anul 2014,  Anonimul veneţian se va juca duminică, 23 ianuarie 2022, pentru cea de-a 150-a oară, la Sala Atelier! Longevitate excepțională ce atestăcalitatea acestui spectacol cu un succes de public mereu reconfirmat. 

În interpretarea a doi dintre cei mai cunoscuţi actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti, Ilinca Goia şi Ioan Andrei Ionescu, piesa lui Giuseppe Berto ne aduce în faţă un cuplu cu probleme, între ei s-a aşternut nu doar distanţa, dar şi tăcerea, peste o neterminată poveste de iubire. O dramă romantică pulsând sub acordurile atât de cunoscutului Adagio din  Concertul pentru oboi şi orchestră al  compozitorului italian Alessandro Marcello…  

Delimitându-se vizibil de filmul cu același titlu al lui Enrico Maria Salerno din 1970, spectacolul TNB îşi marchează, stagiune după stagiune, propriul loc în sufletul şi memoria spectatorilor. Montarea, realizată sub auspiciile Centrului de Cercetare și Creație Teatrală Ion Sava, sub îndrumarea regizorală a lui Ion Caramitru, pune în lumină „plăcerea jocului cu mijloacele simple, dar complicate, ale actorului”, aşa cum declara regizorul la vremea premierei.  

Ce-i atrage la acest spectacol pe toţi cei care au avut curiozitatea şi bucuria să umple sala în mod constant? Cu siguranţă ei au apreciat, asemenea Andreei Nanu, „o pagină de rafinament teatral, care mi-a evocat fineţea preţioasă a unui brocart vechi, aşa cum nu se mai ţese astăzi”. Dar şi „un firesc, pe care nu-l pot numi altfel decât cinematografic”, afirma Gabriela Hurezean. Pentru Bedros Horasangian, Anonimul veneţian de la TNB este „o felie de teatru-teatru. De multă vreme nu am mai fost atras de forţa dramatică a unei felii de viaţă care să capete contur scenic cu atâta pregnanţă”, iar Răzvana Niţă detecta în acest spectacol „o inedită invitaţie de a pătrunde într-un laborator de creaţie, un performance atelier serios”. 

Dacă nu aţi văzut până acum Anonimul veneţian, vă invităm să urmăriţi programul TNB şi să vă rezervaţi locurile dorite pentru una din reprezentațiile viitoare. Următorul spectacol este programat pentru data de 3 februarie, ora 20.00, la Sala Atelier.

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *