Atelier online de astronomie cu Adrian Sonka la Fundatia Calea Victoriei

Acum ceva vreme, la invitatia Fundatiei Calea Victoriei, am ales un curs din oferta lor pentru a-l urma, pentru a mai invata ceva nou si pentru a-mi reaminti putin de atmosfera aceea de clasa de curs, pentru ca sincer imi era dor (ultimul curs la Fundatia Calea Victoriei la care am participat, cel de Scriere creativa, a avut loc acum mai bine de doi ani).

Astfel, timp de cinci saptamani, cate doua ore, miercurea seara, am intrat intr-o alta lume – aceea a planetelor, a constelatiilor, a galaxiilor, a descoperirii universului. Inca de mica am fost pasionata de planete, de stele, de tot ce inseamna imensitatea universului.

Tin minte ca urmaream avida documentarele pe care le vedeam la televizor, am ramas fascinata de cum arata Jupiter si Soarele si multe altele, insa cumva nu am mers niciodata in profunzime, pentru a afla mai multe.

Asa ca am profitat de ocazie, atat pentru a-mi reimprospata cunostintele, cat si pentru a afla altele noi. Fiecare dintre cele cinci cursuri a acoperit o tematica, dupa cum veti putea gasi mai jos, din descrierea pe care am gasit-o pe site-ul Fundatia Calea Victoriei pentru urmatorul atelier, care va incepe in ianuarie. Insa subiectul este unul atat de larg si de complex, incat nu aveam cum sa tratam vreun subiect exhaustiv.

Iata despre ce am aflat:

Şedinţa 1 şi şedinţa 2: Cerul şi podoabele sale – incursiune vizuală pe cerul care se vede cu ochiul liber. Subiecte principale: cerul de zi, cerul de noapte, cerul văzut de pe alte planete, coordonatele cereşti, constelaţii, istoria observării cerului; astrologie vs. astronomie.

Şedinţa 3: Obiecte cosmice aflate în afara sistemului solar – călătorie vizuală printre stele, nebuloase, roiuri şi galaxii. Subiecte principale: stelele şi funcţionarea lor; nori de gaz, roiuri stelare, galaxii; durata de viaţă a Soarelui; stele duble, exoplanete; distanţe în Univers; cerul în mai multe lungimi de undă.

Şedinţa 4: Sistemul solar – incursiune în sistemul solar. Subiecte principale: planetele telurice; planetele joviene; asteroizi geo-intersectori; comete; vântul solar; Universul la scară largă; Big-Bang.

Şedinţa 5: Fenomene astronomice observabile – descriere a fenomenelor care se pot vedea uşor pe cer. Subiecte principale: stele căzătoare, apropieri între planete; fazele Lunii şi ale planetelor; eclipse în sistemul solar; sateliţi artificiali; ocultaţii Lună-stele şi Lună-planete.

Cel mai mult mi-au placut primul si ultimul curs – mi-a placut sa descopar atat cum se vede cerul de pe alte planete, cat si cum am cartografiat noi Universul pana acum, punand cumva Pamantul in centru, pentru ca, evident, de aici facem masuratorile.

Recunosc, pe mine ma atrag mai mult povestile, istoria, analogiile, nu am inteles mare lucru despre grade, masuratori si cum putem descoperi anumite stele pe cer, insa cursul mi s-a parut interesant, inedit, iar Adrian Sonka are un farmec si un umor aparte – e destul de greu sa vorbesti (singur) doua ore, timp in care interlocutorii tai au camerele oprite (cursul s-a desfasurat pe Zoom), dar el s-a descurcat foarte bine.

Este posibil sa fi auzit de Adrian Sonka pana acum – absolvent al Facultatii de Fizică din Bucureşti, specializarea metrologie, Adrian lucreaza din 1999 la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, iar din 2005 este chiar coordonatorul Observatorului.

Membru al Astroclubului Bucureşti şi membru colaborator al AAVSO (American Association of Variable Star Observers), acesta a contribuit cu 14.000 de observaţii de stele variabile şi cu sute de imagini planetare.

Pana acum i-au aparut doua carti – Ghidul micului astronom prin Univers si O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomica, ambele la editura Nemira.

Voi ce cursuri ne mai recomandati?

Sursa foto: pixabay.com

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *