Nu aveam in plan sa public vreun articol astăzi, când împlinesc 33 de ani. Însă cu o zi înainte, în timp ce îl țin pe bebe Mihai in brațe, pentru că tocmai s-a trezit din somnul de prânz prea devreme și mă uit la filmul Jack și uriașii pe Netflix, am zis că merge totuși și un articol aniversar. 🙂
Îmi place să cred că nu am făcut umbra pământului degeaba până acum și că am învățat cate ceva in toți anii ăștia. Așa că încerc să realizez o lista de învățături pe care le-am acumulat până la vârsta de 33 de ani, care au fost valabile in cazul meu:
1. Nu o sa te simți niciodată de vârstă pe care o ai, cel puțin de pe la 20 de ani încolo, când o să te simți mereu mai tânără.
2. Nevoia aceea puternica de a aparține unui grup pe care o simți în adolescență o să dispară treptat. O să legi in schimb prietenii statornice, care cel mai probabil te vor tine o viață.
3. Nu contează cât de rar reușești să te întâlnești cu prietenele tale (si cei cativa prieteni barbati), pentru că atunci când sunteți împreună te simți de parcă v-ați văzut cu o zi înainte.
4. Fă lucrurile la timpul lor – dacă dorești să-ți continui studiile, fă-o imediat după liceu, când ești în mindsetul de școală și cursuri. Bineînțeles, niciodată nu e prea târziu.
5. Caută-ti pasiunile care te împlinesc și te diferențiază.
6. Citește cât mai mult, de toate, sub toate formele (cărți, ebook, reviste, articole, bloguri etc).
7. Testează și găsește-ti ritualul de îngrijire și beauty. Pielea și tenul nu vor arăta bine o veșnicie dacă tu nu te îngrijești.
8. Nu ești tu când ți-e foame sau prea obosită. Încearcă să nu ajungi in acele momente în care te porți urât cu cei dragi, doar pentru că ești nervoasă și ei îți sunt la îndemână.
9. Nu te pierde pe tine atunci când ești într-o relație. Prietenele, pasiunile, rudele – toate acestea fac parte din cine ești, din ceea ce l-a atras pe partener la tine.
10. Implica-te însă și în viața lui – este normal sa îi cunoști prietenii, întâmplări de la muncă, familia, ce ii place și să îi respecți pasiunile.
11. Călătorește cat mai mult, descoperă locuri inedite, frumoase, istorice. Niciodată nu o să regreți că ai fost într-un loc, ci doar dacă nu te-ai dus când ai avut ocazia.
12. Implică-te cu adevărat la muncă, dă ce ai mai bun, nu face lucrurile pe jumătate sau în bătaie de joc.
13. Dacă ai posibilitatea sa ii înveți și pe alții din ceea ce știi – fă-o, nu te teme că vor deveni mai buni ca tine și că îți vor lua locul. Asta este o gândire păgubașă, care nu duce nicăieri.
14. Fă măcar o dată voluntariat, aleargă la un maraton, plantează un copac.
15. Ai grija de sănătatea ta, du-te când și când la analize de rutină, chiar dacă nu simți că ai avea ceva. E mai bine sa previi decât să tratezi.
16. Spune când nu știi ceva sau când nu înțelegi, cere lămuriri suplimentare, e mult mai bine decât să muncești în van pentru ceva.
17. Ia notițe, fă liste, pune semne – orice te ajută să prioritizezi și să reții mai ușor ceea ce ai de făcut.
18. Rămâi când și când doar tu cu gândurile tale, o să-ti prindă bine.
19. Cunoaște-ți vecinii. E important să poți avea la cine să apelezi când trebuie să primești un colet, când trebuie să plătești întreținerea și nu ești acasă sau sa îți stea câteva minute cu copilul.
20. Gândește-te bine dacă îți dorești un copil, pentru că este o schimbare care îți va afecta toată viața de acum încolo. O să fie copleșitor uneori, dar per total e mai bine decât te-ai fi așteptat.
O să mă opresc aici, la aceste 20 de lucruri, cu toate că recunosc că mi-ar fi plăcut să ajung la 33.
Încep cu mesajul:”La mulți ani, plini de împliniri!”
Lecțiile pe care tu le-ai învățat până acum sunt minunate.
Mulțumim că le-ai împărtășit cu noi!
Și îți doresc să tot acumulezi lecții la fel de valoroase. Te îmbrățișez!
Multumesc tare mult! 🙂