Recomandare lectura: Doamna Dalloway de Virginia Woolf

Dupa ce in ultima vreme am citit o multime de autori contemporani, am simtit nevoia de o mica schimbare cu o lectura clasica a literaturii universale – Doamna Dalloway de Virginia Woolf. Intitulat initial Orele, in roman se urmaresc intamplarile mai multor personaje de-a lungul unei singure zi, in Londra, intr-o zi de iunie.

Astfel, doamna Dalloway, Clarissa, poate fi considerata personajul central, dar nu mai putin importante sunt si celelalte personaje, precum Peter Walsh, iubitul din tinerete al acesteia, proaspat reintors din India, Richard Dalloway, sotul Clarissei, un tanar cuplu – Septimus si Rezia Warren Smith, lady Bruton, Hugh Whitbread, sir William Bradshaw si alte cateva personaje.

Cate lucruri se pot intampla intr-o singura (si aceeasi) zi pentru toate personajele? Multe! Si asta datorita tehnicii de scris a autoarei – fluxul constiintei. A trecut ceva vreme de cand am citit o astfel de carte si recunosc ca stilul mi s-a parut intitial greoi, pana m-am reobisnuit.

Pentru ca trecerea de la un personaj la altul, de la un gand la altul, poate parea haotica daca nu esti cu mintea complet la ceea ce citesti. A trebuit sa recitesc cateva pagini atunci cand sesizam ca imi fuge gandul sau sa las lectura pentru un moment in care eram mai putin obosita.

Poate asa se explica si faptul ca am stat surprinzator de mult sa citesc o carte de pana in 250 de pagini, cu un scris destul de mare. James Joyce, Virginia Woolf si William Faulkner sunt celebri pentru acest tip de scriere. 🙂

Este una din cartile care mi-a amintit de ce imi place sa citesc, cat de multe pot exprima cuvintele – sentimente, trairi, ganduri, obiecte, locuri, absolut totul poate fi transpus in cuvinte.

Iata si descrierea cartii pe site-ul Libris, unde o puteti gasi la un pret foarte bun, precum si in format eBook:

Asemenea lui Stephen Dedalus, personajul alter-ego al lui James Joyce, in drumul sau prin inima orasului, Clarissa Dalloway inregistreaza diverse senzatii vizuale, auditive, olfactive, impresii ce reconstituie universul stralucitor al zilei de vara.

Maruntele intamplari ale vietii cotidiene camufleaza de fapt drame personale, iar sub aparentul aer inofensiv si sarbatoresc al zilei se intrezareste adevarata fata a vietii, cu tristetea si dezamagirile sale. In vreme ce Septimus Warren Smith (un „dublu“al doamnei Dalloway, dupa afirmatiile autoarei) se cufunda in deznadejde si, prada unei depresii provocate de moartea unui camarad de lupta, se sinucide, Peter Walsh, iubitul din tinerete al Clarissei, se intoarce din India, tulburand pregatirile uneia dintre faimoasele serate ale acesteia si declansandu-i o serie de dileme morale.

Pe parcursul zilei, destinele personajelor se intretaie in mod surprinzator, aparent fara continuitate sau legatura, dand la iveala trairi si mici revelatii neasteptate: Richard Dalloway descopera ca motivul fericirii sale zilnice este iubirea inca vie pentru sotia sa, care, la randul ei, isi clarifica sentimente mai vechi pentru prietena sa din tinerete, Sally Seton, si fostul iubit, Peter Walsh.

Naratiunea fragmentara, urmand tehnica fluxului constiintei, face din Doamna Dalloway unul dintre cele mai importante romane moderne, consacrand totodata stilul inconfundabil al Virginiei Woolf.

Voi ati citit Doamna Dalloway? Cum vi s-a parut? Ati mai citit alte romane care folosesc tehnica fluxul constiintei?

Pentru alte recomandari de lectura puteti vizita sectiunea Carti CityFemme

Sursa foto: arhiva personala

Postari similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *